生長在AV枝枼間, 白色的粉沬是什麼?

作者: 我係花師奶 發表于 2009-7-21 18:47:22
4210 20
如題, 請問大家, 我公司的紫羅蘭枝葉間生咗細小一粒粒有如粉沬的東西, 好似發霉咁, 但係是白色, 不會動, 一按就散晒. 我試過好多方法去清除佢地, 用漂白水, 洗潔精, 殺蟲劑, 等等, 也試過換晒所有泥, 消毒晒d 功具同盆, 剪去根部重新種過. 但唔知點解大到咁上下又會再生白色小粉沬, 現在差唔多所有AV 都係咁, 唔通真係要放棄所有, 買過D 新返來? 請閣位指教一下, 大家有無這些煩惱呢
eliho 發表於 2009-7-21 19:14:25 |顯示全部樓層
有冇相??
回復

tongtony 發表於 2009-7-21 19:14:37 |顯示全部樓層
回復

我係花師奶 發表於 2009-7-21 23:47:06 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=108&extra=page%3D3
或者可以幫到閣下.
tongtony 發表於 2009-7-21 19:14

謝謝你, 這個貼我之前都睇過了, 我原本估都係這類蟲蟲, 但佢無腳, 圓小點, 一粒粒粉狀咁, 好鬼乞人憎
回復

我係花師奶 發表於 2009-7-21 23:48:57 |顯示全部樓層
有冇相??
eliho 發表於 2009-7-21 19:14

我嘗試過影相, 但我部相機影得唔清, 我明天回公司再試啦.
回復

Fleur 發表於 2009-7-22 11:47:35 |顯示全部樓層
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-24 10:52:48 |顯示全部樓層
還是好似我之前個盆咁?
IMG_0430 (Medium).JPG
IMG_0431 (Medium).JPG
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-24 10:53:50 |顯示全部樓層
我是要用牙刷刷走的。
回復

emilybb 發表於 2009-9-5 23:09:36 |顯示全部樓層
我d花都有這些粉末,但用牙籤點一點, 又唔蠕動,唔知係唔係真係綿花蟲呢?
回復

vkzone2002 發表於 2009-9-15 09:36:14 |顯示全部樓層
10# sammy

我有好多AV都係咁呀, 係咪綿花虫呀? 可以怎救返佢地呢?
回復

sammy 發表於 2009-9-15 11:24:50 |顯示全部樓層
10# sammy

我有好多AV都係咁呀, 係咪綿花虫呀? 可以怎救返佢地呢?
vkzone2002 發表於 2009-9-15 09:36

傳開左都幾煩, 如果是普通粉蚧, 主要係剔除成蟲加火酒塗抹, 或浸/塗洗潔精再加噴殺蟲劑(如馬拉斯安), 前者雖不用藥, 但易掛一漏萬,要不斷觀察, 不易根除
回復

vkzone2002 發表於 2009-9-16 17:50:48 |顯示全部樓層
12# sammy

咁係咪去泥浸洗潔精水都可救返佢地呢? 要浸多久呀? 要過水嗎? 我有好多都係咁呀!
回復

sammy 發表於 2009-9-16 19:50:21 |顯示全部樓層
12# sammy

咁係咪去泥浸洗潔精水都可救返佢地呢? 要浸多久呀? 要過水嗎? 我有好多都係咁呀!
vkzone2002 發表於 2009-9-16 17:50

只浸洗潔精水係冇用, 洗潔精/肥皂只係去除蟲體表面蠟質, 等藥力滲入, 本身無殺蟲功用; 火酒有溶解兼脫水能力, 所以能殺蟲
回復

sammy 發表於 2009-10-4 02:15:47 |顯示全部樓層

Sorry, 原來我錯了, george說的"棉花蟲"就是根粉蚧的一種, 通常是Rhizoecus dianthi。這種蟲細小而扁長,除了吃根,還會吸咐在主幹中心,上圖全部都是這種蟲。根粉蚧(Rhizoecus)和其他粉蚧 (Dysmicoccus, Planococcus, Pseudococcus)的其中一個外觀上的分別是, 後者兩側常有多對鬚狀結構, 前者沒有。例如柑桔粉介殼蟲Planococcus citri就有十八對之多。嚴格來說,前者在背部或腹部上有"Bitubular/tritubular ducts", 後者沒有。順帶一說,用咬吃根還是葉來分是否根粉蚧是過於簡單。太迷信這種二分法的話,遇到如菠蘿粉蚧Dysmicoccus brevipes般根葉雙棲的品種會不明所以。
回復

lammanfung 發表於 2009-10-5 00:27:58 |顯示全部樓層
可嘗試買一些度數大的放大鏡來看一看‥‥另外,花花的生長情況如何?家裡最近有沒有裝修?
回復

vkzone2002 發表於 2009-10-5 23:49:54 |顯示全部樓層
有呀, 就係公司裝修完就出事啦! 災情嚴重, 大大少少都唔知點救好 ~
有好多生生下就葉仔軟晒發黑. 中心葉仔愈生愈細片.
回復

sammy 發表於 2009-10-6 00:11:09 |顯示全部樓層
最近我都奶晒野...... but so what? 我有的是毒藥, 殺晒你地

回復

emilybb 發表於 2009-10-7 17:22:17 |顯示全部樓層
Hi Sammy,

"我有的是毒藥, 殺晒你地 ", 你指的毒藥是甚麼,全個過程甚樣進行,可以講一次嗎,謝謝!
回復

sammy 發表於 2009-10-7 21:15:45 |顯示全部樓層
Hi Sammy,

"我有的是毒藥, 殺晒你地 ", 你指的毒藥是甚麼,全個過程甚樣進行,可以講一次嗎,謝謝!
emilybb 發表於 2009-10-7 17:22

唔建議新手用毒
回復

KIMHO 發表於 2009-10-12 20:13:05 |顯示全部樓層
如果係發霉用d 水濕濕就唔見...果d 就係白粉病...
用殺菌藥就得..市面都有賣

下面d 方法可以試下

米醋液:
      米醋中含有豐富的有機酸,對病菌有比較好的抑制作用。
      用稀釋150~200倍的米醋溶液噴灑於葉面,每隔7天左右噴1次,連噴3~4次,可防治白粉病、黑斑病、霜黴病等。

小蘇打溶液:
      取5克小蘇打(又名碳酸氫鈉),先用少量酒精使其溶解,然後加水約1000克,配成0.5%濃度的溶液,噴灑植株,可防治白粉病。
回復

12下一頁