她生病了~~~點算好啊!

作者: 我係花師奶 發表于 2008-4-30 11:20:33
2881 17
我已經把短曲和壞的葉子除去, 但新長出來的還是這樣子(如下圖), 還要生一朵小花來 , 我現在應該點做好呢??  請各位幫忙, 想想辦法吧

tata 發表於 2008-4-30 11:40:09 |顯示全部樓層
我好鐘意你個login ~你呢棵有幾個側芽, 你可以留番最中間個側芽, 其他cut晒佢出嚟, 咁又多幾盆喇
回復

kendrew 發表於 2008-4-30 12:05:17 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-30 11:40 發表
我好鐘意你個login ~你呢棵有幾個側芽, 你可以留番最中間個側芽, 其他cut晒佢出嚟, 咁又多幾盆喇

you jealous of her name? And wanted to use this?
回復

kendrew 發表於 2008-4-30 12:08:59 |顯示全部樓層
原帖由 我係花師奶 於 2008-4-30 11:20 發表
我已經把短曲和壞的葉子除去, 但新長出來的還是這樣子(如下圖), 還要生一朵小花來 , 我現在應該點做好呢??  請各位幫忙, 想想辦法吧

Take a closer photo, small plants seems fine with this photo but better take one focusing on them...
回復

tata 發表於 2008-4-30 12:09:10 |顯示全部樓層
原帖由 kendrew 於 2008-4-30 12:05 發表

you jealous of her name? And wanted to use this?

嘻嘻, 我同阿女都好鐘意花師奶架
回復

我係花師奶 發表於 2008-5-6 15:35:32 |顯示全部樓層
我已經把她棄置了, 因為葉子硬晒, 中了獎  
回復

cck07123 發表於 2008-5-6 15:44:01 |顯示全部樓層
想問個老土既問題
點解d葉硬就無得救既?

原帖由 我係花師奶 於 2008-5-6 15:35 發表
我已經把她棄置了, 因為葉子硬晒, 中了獎  
回復

小白 發表於 2008-5-6 17:38:42 |顯示全部樓層
係呢, 我都想知
回復

kelly 發表於 2008-5-6 21:10:00 |顯示全部樓層
原帖由 cck07123 於 2008-5-6 15:44 發表
想問個老土既問題
點解d葉硬就無得救既?

中咗茶細蟎 (Broad Mite) - 植株中心變硬
中咗仙客來蟎 (Cyclamen Mite) - 中央葉子除了扭曲變硬外, 還會長出毛, 濕濕的 ~
回復

cck07123 發表於 2008-5-6 21:13:26 |顯示全部樓層
原來如此
明白晒

原帖由 kelly 於 2008-5-6 21:10 發表

中咗茶細蟎 (Broad Mite) - 植株中心變硬
中咗仙客來蟎 (Cyclamen Mite) - 中央葉子除了扭曲變硬外, 還會長出毛, 濕濕的 ~
回復

chris 發表於 2008-5-6 21:15:51 |顯示全部樓層
早幾個月係繽x買咗d av, 發覺好多都中蟎, 有理無理, 所有av , 連原本的生長點有少少懷疑都同佢斬頭, 一了百了
回復

kelly 發表於 2008-5-6 21:22:18 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-6 21:15 發表
早幾個月係繽x買咗d av, 發覺好多都中蟎, 有理無理, 所有av , 連原本的生長點有少少懷疑都同佢斬頭, 一了百了

所以新買的花花一定一定要隔離, 尤其是x紛果d~
因為佢好多av都喺大陸繁殖, d泥就梗喺就地取材啦!合乎成本効益嘛
回復

我係花師奶 發表於 2008-6-2 17:50:22 |顯示全部樓層
公司都有部份 AV 好似中了獎, 有d好似停止生長咁, 有D葉就硬起來......搵到我都無乜心機.

部份 AV

部份 AV
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 18:09:04 |顯示全部樓層
只要有一棵證實左, 就所有都會傳染, 多起上來都唔知點攪, 尤其係公司.
回復

我係花師奶 發表於 2008-9-16 19:28:33 |顯示全部樓層
我懷疑公司D 冷氣通風口和窗簾太多塵, 我好多AV 都病晒, 不論新舊, 換晒泥, 噴晒藥水都唔得, 用咗好多方法啦, 加上天氣太熱, 這幾個月來都傷死無數, 死有6-7盒, 差唔多全部病晒 , 我都無乜心計啦.....唔想種啦
回復

irishuen 發表於 2008-9-16 19:35:43 |顯示全部樓層
我有棵AV D 葉都好硬, 但佢正常咁生長, 生小葉, 咁有冇問題既呢??
之前已經同佢消過毒, 果陣仲係軟皮蛇, 而家就硬到可以"卜"一聲就斷
回復

purple88hk 發表於 2008-9-16 22:59:20 |顯示全部樓層
近來天氣太熱, 我也有一盆av掛了
其他也是呆呆的
回復

Alfphy 發表於 2008-9-17 00:10:11 |顯示全部樓層
原帖由 我係花師奶 於 2008-9-16 19:28 發表
我懷疑公司D 冷氣通風口和窗簾太多塵, 我好多AV 都病晒, 不論新舊, 換晒泥, 噴晒藥水都唔得, 用咗好多方法啦, 加上天氣太熱, 這幾個月來都傷死無數, 死有6-7盒, 差唔多全部病晒 , 我都無乜心計啦.....唔想種啦 ...

你的心情我都好明白...唉!但就不必就此放棄種AV之樂,見到開靚花時,之前的辛苦就唔記得啦!加油!
搬回家種又如何?
回復