九號風球啦,好擔心天台d植物

作者: bwflcsas 發表于 2009-7-19 01:54:23
2692 11
九號風球啦,好擔心天台d植物,雖然晏晝已經將佢地搬埋一堆兼用繩綁好,但係見到窗外d招牌吹到fing黎fing去,街果個垃圾筒又係馬路邊度碌黎碌去(街橙色果d垃圾桶咁重都吹得走),真係好擔心天台既花同樹會被吹斷呀~
小寶 發表於 2009-7-19 02:21:33 |顯示全部樓層
哎, D風咁勁完全訓唔到, 好擔心....宜家後悔唔好D小植物放在安全地方, 宜家怕佢地已墜地
回復

maplejoe 發表於 2009-7-19 02:32:12 |顯示全部樓層
風好勁,望落街見到d野被吹到周圍轆!聽到d風呼呼聲!
回復

coacoa 發表於 2009-7-19 03:11:07 |顯示全部樓層
個露台變左小河
d水係度流
下午搬晒d盆盆落黎露台
但瓜瓜搬唔到
而家都好擔心
我好想上天台望下~~~
回復

bwflcsas 發表於 2009-7-19 03:32:08 |顯示全部樓層
真係好大風,另一方面係好大雨,都唔知會唔會浸死d植物,我有三盤西瓜,生左有4-5尺長啦,係天台個地下度爬,都唔知會唔會浸死,仲有棵葫蘆瓜,仲有提子個竹棚都唔知頂唔頂得住咁勁的風,仲有棵龍眼樹,我用左四條小麻繩將佢個主幹綁左係鐵欄度,不過佢高過個鐵欄成3呎,成個樹冠都外露,都唔知會唔會攔腰吹斷,舊年鸚鵡果陣我就親眼睇住馬路邊一棵8-9吋直徑的細葉榕攔腰吹斷啦,成個樹冠跌左出馬路~真係好擔心!!!!
回復

coacoa 發表於 2009-7-19 04:29:11 |顯示全部樓層
剛剛上過天台視察
可能因為瓜瓜靠牆, 背向西
所以無事
可以放心訓覺啦
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-19 06:36:12 |顯示全部樓層
剛剛上過天台視察
可能因為瓜瓜靠牆, 背向西
所以無事
可以放心訓覺啦
coacoa 發表於 2009/7/19 04:29

你就好啦,我啱啱上天台睇完,直頭係慘不忍睹,d粟米吹到斷晒.......都唔想再講落去啦
回復

bonbon1 發表於 2009-7-19 06:43:02 |顯示全部樓層
我4棵蕃茄斷哂. 其他未點算. 因為d密瓜同矮瓜比d蕃茄殘骸庶住左. add2icon
回復

sam2008 發表於 2009-7-19 07:16:24 |顯示全部樓層
我4棵蕃茄斷哂. 其他未點算. 因為d密瓜同矮瓜比d蕃茄殘骸庶住左. add2icon
bonbon1 發表於 2009-7-19 06:43

好啦!
已改排三號風球啦
回復

bwflcsas 發表於 2009-7-19 14:25:49 |顯示全部樓層
今日睇過,大棵植物無咩事,淨係甩左d葉,搬得既我都搬去埋面一齊,只係棵西瓜攀欄杆的無得搬,所以打完風,佢就由攀欄變左爬地,佢翹欄杆果d支全部斷晒,另外棵竹吹到dup晒頭

好彩我一早搬晒d花埋去,果邊係牆,又係提子棚,無咁食風~

西瓜原本係攀欄杆,家陣變左趴地,我上面原本有塊透明膠布遮住佢,我一面用夾夾係盤邊,一面綁係欄杆,我仲驚d夾唔夠實會比風吹起,用多幾個夾,點知係綁欄杆果邊吹甩,唉,人算不如天算!!

棵竹吹到dup晒頭
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-19 15:05:08 |顯示全部樓層
都好吖冇咩損傷~
回復

alisonssi 發表於 2009-7-19 17:41:12 |顯示全部樓層
唉…死得
竟然打九號,不在香港,看來天台兇多吉少!add2icon
仲等我走前整個兩個發泡膠箱做補水,看來想唔吹翻都好難!!仲有,走前又架好防曬網…睇黎一定吹走了…
回復