返回列表 發新帖

3 in 1 有機肥惡夢

作者: 惜花君 發表于 2009-7-15 16:26:25
4098 23
farfeifar 發表於 2009-7-18 23:36:37 |顯示全部樓層
以預設來說是546版,不是4百頭
你唔當係教學,但走去刨post果d人唔係咁諗,當然,這不是你預料之內.雜訊是針對刨post發掘有用資料而言
pbodq 發表於 2009-7-18 20:04

唔知你講咩預設咩600版 546版...事實要學野就係要付出時間,
如果想走捷徑咪就咁係yahlo, gogo個d打 "唔花時間種植法" law!
呢度係一個自由平台, 大家都好歡喜老師分享o既農植心得, 不喜勿入law!
叫人刨post, 只係因為係呢度蒲得多都知種野唔係睇一兩個post or 回復就可以登天,
就算係士多啤梨又好咩都好, 都係植物一種, 種得好o既道理都係大同小異---時間.心機同全面o既概念,
就算今日回你一兩個post, 好快都會有其他種植物問題,
我只係鼓勵大家想有好成果就全面d刨花老師個post, 因為佢個post基本上咩解答都有,
好多人實戰過亦覺得好岩用, 如果你覺得o徒時間又多廢話咁就唔好意思了, 呢度幫唔到你喇~拜拜!!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-19 10:40:35 |顯示全部樓層
阿花你唔好咁勞氣 ~~ 可能佢只係"淨係想搵種士多啤梨" 0既資料, 咁其他粟米呀菜呀呢d咪係雜訊囉 ~~~ 我亦知道400幾頁入面有士多啤梨資料0既比重應該唔係太多 , 佢真係刨哂咁多頁都幾陰功下.
我建議pbodq不如真係去 google / yahoo 度搵, 好過響論壇度搵. 再者 , 好多時大家都係拎自己經驗出黎同人分享 , 人人0既種植環境條件都唔同 , 未必一野就中, 問到搵到你想要0既野喎 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-19 10:45:27 |顯示全部樓層
1# 惜花君
其實而家天氣咁熱, 種草莓都幾辛苦下喎~ 天口慶 , 虫仔都多d架 ~
有d制過發過酵0既有機肥 , 味道少好多. 你放響室內 ?
回復

Citystream 發表於 2009-7-20 18:17:18 |顯示全部樓層
7# eliho
eliho, 我也與過紅蜘珠問題,其實了解它的特性就有方法解決。我想你是種來吃的,所以最好用有機方法殺蟲較好。你可用1:100苦欄油Neem oil 噴在葉面及葉底。隔+天後再噴一次,觀察後隔+天後再噴一次,共三次。因為紅蜘蛛喜歡寄居在乾燥的葉底,所久在曰常淋水時應同時噴濕葉底,也可防治。還有其他有機方法,遲D再談。
回復