3 in 1 有機肥惡夢

作者: 惜花君 發表于 2009-7-15 16:26:25
4094 23
用左 3 合 1 ( 牛骨, 魚骨, 花生芙 )種草莓

真係慘不忍睹, 老闆話骨唔溶係水, 所以直接埋係泥下就得, 但問題係發覺

奇臭無比, 灌水流出來既肥水更臭   真係聞屎聞尿都唔想聞佢

泥土表面有真菌生長

尋晚發現大量幼蟲係泥土處

惜花君 發表於 2009-7-15 16:27:55 |顯示全部樓層
對照實驗, 無有機肥果盤無問題
回復

惜花君 發表於 2009-7-15 16:28:22 |顯示全部樓層

真係好頭痕   仲有成包有機肥係處
回復

farfeifar 發表於 2009-7-15 16:32:03 |顯示全部樓層
呢d係未發酵o既肥來架!係用來做基肥好d,(基肥即係換盆時落係盆底1"泥上面!)
追肥如果種室內都唔建議用(其實室內種都唔建議用未發酵o既肥)
如果係要用就牛o左先用la!
刨post啦唔該!
http://hkplants.com/thread-11235-1-1.html
回復

惜花君 發表於 2009-7-15 16:37:32 |顯示全部樓層
已經放係盤底, 盤面有培植泥覆蓋

老闆話直接埋係泥下面就得, 唔洗發酵
回復

farfeifar 發表於 2009-7-15 16:47:38 |顯示全部樓層
已經放係盤底, 盤面有培植泥覆蓋

老闆話直接埋係泥下面就得, 唔洗發酵
惜花君 發表於 2009-7-15 16:37

唔洗發酵<--係架, 岩架, 不過佢自己發之嘛, 咪臭你law
你可以買d粒粒有機肥, 個d係 "已經發酵"
我用過, 最多都係會發毛, 但唔臭的!
回復

eliho 發表於 2009-7-15 17:21:30 |顯示全部樓層
我依家都放棄室內種草莓了.
因為好易生紅蜘蛛架!!!
回復

Ivana 發表於 2009-7-16 12:38:08 |顯示全部樓層
我都剛剛O係室內發左芽,遲D大D先放佢出外生長....
用魚肥夠唔夠養大一棵草莓呢?
回復

KATY 發表於 2009-7-16 13:37:50 |顯示全部樓層
骨粉加水(1:15)存於水樽中, 等待發酵最少兩個月, 才用啦 !
發酵過程都會很臭,
及記得2-3日, 就開吓樽蓋比佢放氣.
如果吾係就會爆炸 ~~~
回復

sandylam 發表於 2009-7-16 13:41:31 |顯示全部樓層
果種肥好臭架~
我都唔敢掂.
回復

KATY 發表於 2009-7-16 13:54:10 |顯示全部樓層
不過我而家都轉用了 >> 古早肥 !!
回復

lamolympia 發表於 2009-7-16 14:00:31 |顯示全部樓層
我D草莓都死得七七八八了!吾知是否太熱之過?
回復

小牛 發表於 2009-7-17 17:48:13 |顯示全部樓層
花生麩水係我有生以黎聞過最臭既野之一,
但係超肥,以前係田一落,就會有一大堆綠色大烏蠅係幾里外飛黎,
但係d 菜就會突然大快左 lor~
回復

pbodq 發表於 2009-7-18 12:36:57 |顯示全部樓層
呢d係未發酵o既肥來架!係用來做基肥好d,(基肥即係換盆時落係盆底1"泥上面!)
追肥如果種室內都唔建議用(其實室內種都唔建議用未發酵o既肥)
刨post啦唔該!
http://hkplants.com/thread-112 ...
farfeifar 發表於 2009-7-15 04:32 PM

接近600版的post,刨完後,棵草莓都結果了
那條thread不適宜教學,雜訊比重太大
回復

farfeifar 發表於 2009-7-18 12:43:21 |顯示全部樓層
15# pbodq
接近600版的post,刨完後,棵草莓都結果了<--- 要求學問就梗係要付出架啦!
那條thread不適宜教學,雜訊比重太大<----我可以講你聽老師個post雜訊係最少的了
回復

mono 發表於 2009-7-18 13:16:17 |顯示全部樓層
花花我同意!仲係最有實戰嘅教學。季節同處理都同步。係好好㗎。
所有知識都係要自己實戰過先至知嘅。而家你咪知向屋企種同向田種要留意嘅地方囉。
做農夫好辛苦㗎!
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 18:55:16 |顯示全部樓層
15# pbodq
刨post啦唔該!
http://hkplants.com/thread-11235-1-1.html
farfeifar 發表於 2009-7-15 04:32 PM

=========================

大家好!
我個帖而家都係得406版啫, 有冇搞錯亞!
雜訊? 有時朋友仔講多幾句啫! 況且我都好少朋友嘅!
回復

pbodq 發表於 2009-7-18 20:04:21 |顯示全部樓層
15# pbodq
刨post啦唔該!
http://hkplants.com/ ...
花園仔 發表於 2009-7-18 06:55 PM

以預設來說是546版,不是4百頭
你唔當係教學,但走去刨post果d人唔係咁諗,當然,這不是你預料之內.雜訊是針對刨post發掘有用資料而言
回復

花園仔 發表於 2009-7-18 21:11:13 |顯示全部樓層
19# pbodq
你唔當係教學,但走去刨post果d人唔係咁諗,當然,這不是你預料之內.雜訊是針對刨post發掘有用資料而言
=============================================

請問點計算預設數目呢?

點樣防止刨post D人誤會體呢個帖度以為有嘢學呢?

我應點樣做致啱呢?
回復

小寶 發表於 2009-7-18 21:40:49 |顯示全部樓層
pbodq 發表於 2009-7-18 08:04 PM

你好! 花園仔個post點計都係得400版, 你係咪搞亂左以為公主個post係佢的post? 但公主的post都只有561版~
什麼是預設? 我不明白
什麼是雜訊是針對刨post發掘有用資料?
另外,如果你唔想睇所謂的雜訊, 可以按"只看該作者", 這樣只有作者的post呈現於閣下的眼前
回復

12下一頁