快要死了

作者: rebekahtam 發表于 2009-7-14 00:55:54
3072 26

五天前的樣子

五天前的樣子
五天前的樣子_1.JPG 五天前的樣子_2.JPG

從今年花展買回來一直用的肥料

從今年花展買回來一直用的肥料

三天前

三天前
三天前_1.JPG 三天前_2.JPG

植料

植料

是不是泥炭土太多

是不是泥炭土太多

我清除大部份泥土

我清除大部份泥土

放在洗潔精中

放在洗潔精中
放在杯中_1.JPG 放在杯中_2.JPG

今天的情況更差,但好似有幾塊葉仍有得救

今天的情況更差,但好似有幾塊葉仍有得救
今天放在杯中.JPG 我的紫蘿蘭從一星期前發現它停止生長,兩天後大部份的葉都軟下來,直至今天快要死的樣子。之前有網友話可能是大熱爛根,又有網友話可能是太多泥炭土,所以我將救援的過程都拍下了。請教各位如何是好?
rebekahtam 發表於 2009-7-14 01:17:31 |顯示全部樓層
補充幾句,那枝肥是我從花展買它回來時候一直用的肥,不知道有沒有關係。最後兩張是今天的樣子。我現在已把所有枯葉都剪了,剩下八塊葉。
回復

Samtang 發表於 2009-7-14 02:36:54 |顯示全部樓層
基本上這棵已經無得救了。D葉黑了,而且軟身。可以講就死,或者可以叫做死了。可以同他講再見。最後去到垃圾筒。
回復

Vienne 發表於 2009-7-14 09:50:36 |顯示全部樓層

我諗爛到入芯,冇得救lu。你試下剪晒d爛根(啡色果d) 睇下條莖係咪黑晒,係就已經壽終正寢啦。仲有冇未黑的葉?剪低佢再插過。

下次再有咁情況,早d救,先剪葉留種,再剪晒d爛根同刮走晒霉左的地方,直到見到綠色為止,佢會再生過根的。早發現都救得返嘅。我琴日都同幾盤花刮骨療傷黎。
回復

kong 發表於 2009-7-14 10:04:59 |顯示全部樓層
紫羅蘭怕熱, 不如你等秋涼再種過啦, 買翻屋企就要換泥, d 泥太多泥炭土, 唔疏水, 容易爛根, 你棵堇可能有蟎, 又可能爛根至死, 有葉都唔好要啦, 全棵丟棄. 還有冇別的植物有事?
回復

sukyee0227 發表於 2009-7-14 10:46:51 |顯示全部樓層
佰份之一佰它已經死了,無得求,中心點都变啡,代表已爛到深心,現在咁熱又無冷氣,你最好都是秋天再开始種值啦!
另外支肥佢話可直接落泥姐,你都唔好信,因AV不可落重肥,咁熱隨時會消根,要溝水才可淋入av的
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-14 10:52:20 |顯示全部樓層
沒有,另外一盆在同一個窗台種,都沒有這個情況,而且好好,我還插了很多葉,他們都已長葉了小苖了,其實這一棵也插了很多葉,但都有問題,是與另一棵一起插的,但它總是比另一棵慢,葉子也有問題。
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-14 12:14:02 |顯示全部樓層
那支肥我是淋水在碟的時候落六滴在碟上,會否有問題?
回復

kong 發表於 2009-7-14 13:12:30 |顯示全部樓層
沒有,另外一盆在同一個窗台種,都沒有這個情況,而且好好,我還插了很多葉,他們都已長葉了小苖了,其實這一棵也插了很多葉,但都有問題,是與另一棵一起插的,但它總是比另一棵慢,葉子也有問題。 ...
rebekahtam 發表於 2009-7-14 10:52

受病毒感染的都可能傳給後代, 就算長了小苗也大花心機拉拔它成長, 不如丟掉!
回復

kong 發表於 2009-7-14 13:19:25 |顯示全部樓層
那支肥我是淋水在碟的時候落六滴在碟上,會否有問題?
rebekahtam 發表於 2009-7-14 12:14

它的說明如何, n : p : k 比例如何? 要了解才知道怎樣稀釋給堇用,  如非洲堇用液肥六滴 己足夠開一公升水了.
夏天太熱應停止下肥!
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-14 13:27:00 |顯示全部樓層
Kong, 或許你說得對,你看看我剪葉出來浸的葉子,都有問題。請看圖

我因為怕母株會死,所以剪了很多葉出來浸水

我因為怕母株會死,所以剪了很多葉出來浸水

這塊黑了一半

這塊黑了一半

不知怎的,不能添加圖片,下一個回復再嘗試
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-14 13:44:46 |顯示全部樓層

黑了都有芽

黑了都有芽
但都有芽_1 (Small).JPG
回復

mokice 發表於 2009-7-14 20:36:14 |顯示全部樓層
我想問如果好似樓主個情況咁
中心點附近見到好多白白地, 粉粉地ge 地方
d 葉又開始軟...外圍ge葉軟and 開始爛
係有病菌, 定係點? 有無得救? 會唔會傳染?
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-14 23:32:41 |顯示全部樓層
那些白色的我都不知道是甚麼,是好似發"毛"那種,但如果是粉粉地,會否是根介殼,即有蟲,因為我另一棵在去年都有這個情況,看看去年的圖和網友給的意見吧!我照著做,那棵現在生長得不錯呢!
http://www.hkplants.com/thread-21429-1-79.html
回復

kk_alice 發表於 2009-7-14 23:53:49 |顯示全部樓層

我的也是這樣
但是由外圍出現
也不知是什麼事
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-15 02:46:16 |顯示全部樓層
唉?!中間三塊的其中一塊上和上方兩塊上都有些白色東東,可否放大看看?又或者葉枝與莖之間有沒有白色的東西?
回復

Fleur 發表於 2009-7-15 11:46:27 |顯示全部樓層
15# kk_alice

明顯太多泥炭土焗到啲根,快啲起出嚟睇吓啦.  仲有你盆嘢喺咪有棉花虫?
回復

EMIRU 發表於 2009-7-15 11:57:40 |顯示全部樓層
宜家見到d葉外圍開始變黃 然後發黑時要小心  睇下葉面同葉底  有無d白色既蟲  好細條架咋  小心觀察  如果有既話一定要盡快清除
回復

EMIRU 發表於 2009-7-15 12:00:20 |顯示全部樓層
佢地仲會變成蟲  好似薊馬咁既  不過可能真係薊馬黎
回復

kk_alice 發表於 2009-7-15 16:48:13 |顯示全部樓層
薊馬係點樣樣

葉面的不是蟲xD
回復

12下一頁