換泥後變軟

作者: rebekahtam 發表于 2009-7-23 08:29:03
1704 11
我的AV原本很好的,但我怕它焗死,所以換了泥,誰知葉子變軟。請看它的根,是否有問題?
d根比較硬 IMG_0372 (Small).JPG
IMG_0375 (Small).JPG

其實從舊盆抽出來的時候發現它向橫生的根很乾,只有向下面生的根很濕

其實從舊盆抽出來的時候發現它向橫生的根很乾,只有向下面生的根很濕
Fleur 發表於 2009-7-23 12:08:25 |顯示全部樓層
明顯爛根, 黑晒...
回復

jo_jo 發表於 2009-7-23 17:31:44 |顯示全部樓層
可嘗試去根及花菖浸珠石,放喺有冷氣或通風嘅地方,睇吓可唔可以改善,如果過咗幾日至 1 week 都冇改善,剪葉再插過啦,其實天氣咁熱,如果唔係長期有冷氣嘅地方,盡量等天氣涼啲先換泥。
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-23 22:52:16 |顯示全部樓層
謝謝!十分清晰,我嘗試啦!
回復

momoko1128 發表於 2009-7-23 23:25:04 |顯示全部樓層
可嘗試去根及花菖浸珠石,放喺有冷氣或通風嘅地方,睇吓可唔可以改善,如果過咗幾日至 1 week 都冇改善,剪葉再插過啦,其實天氣咁熱,如果唔係長期有冷氣嘅地方,盡量等天氣涼啲先換泥。 ...
jo_jo 發表於 2009-7-23 17:31

我絕對認同你既講法, 夏天由奇係7-8月絕對唔係換泥同插葉既好時間...佢地比玻璃仲易碎..一個唔開心佢地就死俾你睇既啦..我個人覺得佢地比較燥底..郁d就死俾你睇.add12icon
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-24 08:45:27 |顯示全部樓層
係呀!佢地真係好弱。我有兩盆AV,先死了一盆,而家這盆又危危乎,唉!好沮喪!對我種AV好大打擊!若果連這盆都死埋,我冧我不再買了!
回復

AV女郎 發表於 2009-7-24 10:41:41 |顯示全部樓層
我屋企嗰d一盤都無得剩add2icon
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-24 10:55:34 |顯示全部樓層
咁慘呀!?唔!可能我地都係一時失手啫!
回復

AV女郎 發表於 2009-7-24 11:04:13 |顯示全部樓層
因為太熱啦,office嗰d都無事add8icon
回復

momoko1128 發表於 2009-7-24 23:34:42 |顯示全部樓層
9# AV女郎

你同我之前既情況一樣..我試帶一盆返屋企種..可能屋企朝早無人又無開冷氣俾佢地歎..結果佢一開完花跟住唔夠一星期上天堂..死得好可憐..add2icon
回復

momoko1128 發表於 2009-7-24 23:41:37 |顯示全部樓層
6# rebekahtam

我知點解會咁啦..你一定係買返去個陣無啦啦林幫佢地換泥先呢add3icon
花鋪買返來通常d根係會食實d泥架..所以一買返屋企就要啦啦林幫佢地洗白白..等d自然風吹干..
跟住我通常會放佢係自己溝既泥度. 2份珍珠岩..1份金沙..半份3合1泥..add7icon
岩岩我修剪落來既葉仔大部份都死晒..但係千萬唔好放棄..唔明你係呢度問..大把高手教你..
只要你唔放棄..有朝一日你會見到佢地開花..個陣你就會覺得辛苦係值得既啦 add4icon
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-29 17:19:40 |顯示全部樓層
謝謝你!其實我種了它五年有多了,前一年中了根粉介,救得番!
而近日因為另一盆都死了,我怕它焗死,所以多手煥泥,點知!
不過,放心,佢現在沒事了,我沒有去根,只放在水中浸,它回復硬淨了。
回復