不生長

作者: rebekahtam 發表于 2009-7-9 13:44:07
1165 9
我的AV停止生長似的,它沒有花蕾,也沒有長出新葉,已長的也不見大了多少,今天更發現葉枝變軟。怎麼辦?
雍正 發表於 2009-7-9 20:34:37 |顯示全部樓層

依家咁熱,如你係冇冷氣既環境下種既話
停止生長係正常既
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-9 22:25:23 |顯示全部樓層
但係d葉都軟晒,比今朝更軟,葉向兩側內卷,似乎不單是停止生長咁簡單。旁邊那棵都不停地長葉,又有花蕾。它係米就快死?
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-9 22:35:11 |顯示全部樓層
補足一句,不是太乾,因為我星期一才淋水,而個盆仍有重量,泥土仍濕潤。
回復

雍正 發表於 2009-7-9 22:41:56 |顯示全部樓層
淋水時有冇落肥?
貼張相黎睇睇
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-9 23:40:17 |顯示全部樓層
哎呀!太耐無貼相,如何貼相呀?
回復

Fleur 發表於 2009-7-10 00:25:38 |顯示全部樓層
泥炭土太多?如果喺,就喺焗爛啲根.
回復

卓男媽 發表於 2009-7-10 07:29:30 |顯示全部樓層
想問下停止生長係咪都會影響佢地吸收水份既時間 ? 以前我一星期淋一次水, 通常 d 葉軟左才淋水, 但而家一個星期 d 葉都仲係好硬淨, 盤都仲有少少重量, 係咪因為停止生長所以吸少左水呢 ?
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-10 07:30:27 |顯示全部樓層
買了它回來之後,一直都沒有換植料,所以不知道植料裡有甚麼成份,只知道每次洒水在碟上,它都立刻吸乾,跟另外一盆用現成的紫蘿蘭植料不同!
都仍想貼張相給大家看,我按了上面第三個icon,但只有[img][/img]這兩個字,我忘記如何貼圖,還有上次插圖後,圖片太大而不成功,如何是好?
回復

rebekahtam 發表於 2009-7-10 07:37:37 |顯示全部樓層
我發現它的植料比紫蘿蘭的植料深色,哈!其實我不懂分別那些植料有甚麼成份。
回復