宮城大米做飯卷

作者: 八王爺 發表于 2009-7-2 14:16:02
7543 61
carlo 發表於 2009-7-8 23:28:41 |顯示全部樓層
我昨日都係食手卷 , 試用越光米 , 5 kg $ 380 , 好香好白 好有飯味 , 試唔試 ?  送貨架 ! http://www.thesakeshop.com.hk/
回復

八王爺 發表於 2009-7-9 07:37:06 |顯示全部樓層
試,越光米,勁靚米喎!
回復

貓后 發表於 2009-7-9 08:17:01 |顯示全部樓層
而且越光米都好貴丫~
回復

carlo 發表於 2009-7-9 15:46:03 |顯示全部樓層
而且越光米都好貴丫~
貓后 發表於 2009-7-9 08:17

都只係試試既心態 , 唔會長期食呀 !
回復

八王爺 發表於 2009-7-9 23:38:17 |顯示全部樓層
食過正,可能都會長期食。
因为兩個女都係食飯之人,餸反而很簡单。
咁餸錢慳咗,米都可以食好啲。
其實米再贵,都平過食餸!
回復

fianfumy 發表於 2009-7-10 01:11:18 |顯示全部樓層
阿實 講既 "金鳳" 雜貨店原裝一大袋 "麻包袋" 裝真係 "香" 好多架 ,同厝佳那種唔同架 ,   但係好鬼大包 , 我買過一包都食了好多個月囉 !

我屋企D米飯主要是家傭食最多 , 我和囡囡就唔嗅米氣 , 每晚食半碗囉 ! 但買的牌未都好雜 , 我是睇價錢及減價幅度 , 沒有一定準則食的牌字 ,   有時在JUSCO見到D日本PACKING 說是日本種 , 但國內種的米 , 大約 5KG$100左右都會買 ,  百佳金鳳 , 御品泰國米 或 珍珠米 , 雙羊 / 京城珍珠米都會買的  ......

至於真正日本米我通常等日本那邊D客帶來囉 , 他們每次問要咩手信 , 我都叫帶包米來啦 !
回復

carlo 發表於 2009-7-10 02:08:54 |顯示全部樓層
食過正,可能都會長期食。
因为兩個女都係食飯之人,餸反而很簡单。
咁餸錢慳咗,米都可以食好啲。
其實米再贵,都平過食餸!
八王爺 發表於 2009-7-9 23:38

您真係好 , 您應該識我老公同佢講吓 , 佢成日話我買貴米 ~
回復

八王爺 發表於 2009-7-10 08:19:38 |顯示全部樓層
fianfumy 至叻係你呀!有人從日本帶米俾你食。
香港好多日本米都係大陸種,日本入口真係要百百声1kg。
carlo 係真架,餸錢幾时都贵过米錢,咁簡单嘅道,係人都明嘅。你老公可能想你慳家啲
回復

carlo 發表於 2009-7-10 10:03:11 |顯示全部樓層
我都好慳架啦 自己覺得 ......
回復

fianfumy 發表於 2009-7-12 22:10:14 |顯示全部樓層
fianfumy 至叻係你呀!有人從日本帶米俾你食。
香港好多日本米都係大陸種,日本入口真係要百百声1kg。
carlo 係真架,餸錢幾时都贵过米錢,咁簡单嘅道,係人都明嘅。你老公可能想你慳家啲 ...
八王爺 發表於 2009-7-10 08:19

哈哈 .... 我唔叻架 , 但係d日本客以前都會帶 和果子 / 綠茶 / 酒 / 朱古力等等做手信 , 但每次多數是大口仔食 , 為了唔想浪費 , 而他們都是出公司數買來作手信 ,  咁咪直接D他們買米來作手信囉 , 他們都說買的錢是不多 , 仲平咗 , 反而是攞的問題囉  .......
回復

八王爺 發表於 2009-7-14 17:24:31 |顯示全部樓層
攞米真係好重。
所以考慮用 carlo 介召的 越光米。
回復

八王爺 發表於 2009-7-14 17:29:07 |顯示全部樓層
同大家計吓 啲米數。
越光米 5kg $380
平均1kg = $76 ; 比宮成大米 $88/kg 更平!
而一餐4個人食,平均只要200g,即 1/5kg。
只要$15.20
我冧除咗碟菜,其它餸都唔只$15.20.....
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-14 17:31:54 |顯示全部樓層
咁carlo一家一餐飯咪.... $$$
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-7-14 18:29:01 |顯示全部樓層
好彩我都唔嗅米氣,成個月唔食飯都得,不過老公兩日冇米氣到肚就唔得~
回復

carlo 發表於 2009-7-14 19:59:56 |顯示全部樓層
咁carlo一家一餐飯咪.... $$$
jellyfishy 發表於 2009-7-14 17:31

唔係呀 , 我好慳架 , $ 2-300 用一日架啦 !  包埋狗狗貓貓 , 架車入油 , 果 d 架啦 !
回復

carlo 發表於 2009-7-14 20:01:00 |顯示全部樓層
同大家計吓 啲米數。
越光米 5kg $380
平均1kg = $76 ; 比宮成大米 $88/kg 更平!
而一餐4個人食,平均只要200g,即 1/5kg。
只要$15.20
我冧除咗碟菜,其它餸都唔只$15.20..... ...
八王爺 發表於 2009-7-14 17:29

而家 300 g 菜都要 $ 22 !   真係好難持家呢 !
回復

carlo 發表於 2009-7-14 20:03:22 |顯示全部樓層
好彩我都唔嗅米氣,成個月唔食飯都得,不過老公兩日冇米氣到肚就唔得~
prodorothyhkg 發表於 2009-7-14 18:29

我老公同大仔一定要食飯架 !   , 去完飲 , 如果無飯食 , 返黎都要煮碗飯食 , 否則會痾水 .... 幾奇 !
回復

八王爺 發表於 2009-7-15 10:36:51 |顯示全部樓層
真係奇聞喎!

不過,我唔食飯,成日都會肚餓,咁咪食得仲多!
回復

八王爺 發表於 2010-3-31 17:21:56 |顯示全部樓層
好耐無跟進哩個有關米的生活必需品。

最近發現 某大超市有台灣米出售,試過一隻叫 台粳九號 非常得。
而且可以做 紫菜飯卷,煲粥勁軟滑。價格仲係日本米嘅一半!

睇黎 食又平又靚嘅米,要轉向台灣看了!
回復

fianfumy 發表於 2010-3-31 17:38:02 |顯示全部樓層
好耐無跟進哩個有關米的生活必需品。

最近發現 某大超市有台灣米出售,試過一隻叫 台粳九號 非常得。
而且 ...
八王爺 發表於 2010-3-31 17:21

請問即是那間字號超市呀 ?
回復