端午消暑行

作者: 四少 發表于 2009-6-11 00:51:53
4740 33
廣西潿州島德天遊, 尋找行得最慢的字母 .... add4icon

第一晚通宵夜車去 南寧 ... 我第一次坐卧鋪車 add5icon

好大件行李 ...

向前望 ...
add12icon  塞車 ... add2icon

訓左十幾鐘頭車, 終於捱到第一站 ...

綠島行雲

之後就係 酒是故鄉純 的 德天瀑布

評分

查看全部評分

四少 發表於 2009-6-11 00:58:02 |顯示全部樓層
DAY 2 上午
第一站 尋找 本草藥王 明仕田園

第二站 沙屯瀑

第三站 黑水河
回復

四少 發表於 2009-6-11 01:01:15 |顯示全部樓層
DAY 2 下午

通靈大峽谷 ... 比我見到 採花蝴蝶

開始進入 迷 一般的峽谷 ...
回復

四少 發表於 2009-6-11 01:06:31 |顯示全部樓層
進入 .... 通靈峽谷 add4icon

進入 .... 內瀑  add6icon

離開 .... 要通過地下河 ... add14icon

出口 ....
回復

四少 發表於 2009-6-11 01:07:19 |顯示全部樓層
途中很美的 野鳳仙 ...
(其實還有不少野生植物, 海棠/苦巨苔科/陰生植物/原始的蕨類植物 .... etc ... )

回復

dryfish 發表於 2009-6-11 01:11:15 |顯示全部樓層
呢個靚喎
叫咩名呀?
回復

avery 發表於 2009-6-11 06:20:12 |顯示全部樓層
D 瀑布同山洞影得好靚呀 matt ~~

強烈建議加分 ~~~
回復

vivi 發表於 2009-6-11 09:28:25 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩!!!
四少又去左尋幽探勝
坐幾個鐘頭車都值返晒add6icon
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-6-11 12:31:14 |顯示全部樓層
四少你跟團?
回復

孖吉 發表於 2009-6-11 15:35:09 |顯示全部樓層
野外影流水居然遇着無風,真係好難得
(其他 d 相都好靚)
回復

KUNO 發表於 2009-6-11 19:25:53 |顯示全部樓層
下次我又要去!
回復

四少 發表於 2009-6-11 22:11:30 |顯示全部樓層

THANKS ALL ....
行行, NIKON 的 VRII 真係好掂, 通靈 D 相全手持無用腳架 ...

嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩!!!
四少又去左尋幽探勝
坐幾個鐘頭車都值返晒add6icon
vivi 發表於 2009-6-11 09:28

係十幾廿個鐘 ... 因為塞車加行回頭路再轉回舊路 ... 新路突然擴建 ... 封路 ...  

四少你跟團?
虛宿寶瓶 發表於 2009-6-11 12:31

NO, 網上自組 .... 小白 知係咩野, 上次黃山之行都係 ...
好抵玩, 今次洗左約 CNY1500

野外影流水居然遇着無風,真係好難得
(其他 d 相都好靚)
marcuslee 發表於 2009-6-11 15:35

有呀, 4日只有最尾果日晴, 基本上全陰天 & 有雨 ....

下次我又要去!
KUNO 發表於 2009-6-11 19:25

你係咪嫁, 依家 7~9月都出左地點, 但全是兩日短線, 應該星期五晚出發, MON 零晨回港 ...
哈哈... 上次黃山跟今次廣西也是零晨三時多才到深圳黃崗 .... 暫時只知目的地詳細行程未出 ...
不過平時都有勁多活動, 上星期先上川龍飲茶再行引水道落水塘遊百千層樹林 ... 另外又成日有聚餐, 印度菜 (完) / 法國菜 (接受報名中) / 俄國菜 (接受報名中) .... D 網友都好有米 ... 一回港格日又講飛 JAPAN ... 成班友仔無時停 ... 星期尾又話去觀星 ... 下星期又旅行展 ... 又一齊 BOOK 場打雨毛求 ... 又義工 ...
月尾去 曾城 摘荔枝 & 又行山睇瀑布 ... (FULL) , 不過仲有另外一個一日的去深圳 上午 洪湖賞荷 下午 荔枝園 ...

仲有 潿洲島 / 北海 D 相未出到 (上次 D 柬埔寨 都未攪掂) ... 果樹 D 沙灘真係靘到可比美澳洲 GOLD COAST ... 勁大勁長 ... 朋友話大到似沙漠 ....
回復

小白 發表於 2009-6-11 23:27:20 |顯示全部樓層
四少...    我都想去.... 不過咁多個鐘車程... 我會 c.. add2icon
回復

四少 發表於 2009-6-12 00:00:43 |顯示全部樓層
四少...    我都想去.... 不過咁多個鐘車程... 我會 c.. add2icon
小白 發表於 2009-6-11 23:27

好好玩唔怕嫁, 卧鋪 ok 喎 ....
不過又唔係次次咁, 上次 黃山 坐飛機 ...
去果 d 地方好多時都係咁先方便, 火車唔夠方便 ...
回復

四少 發表於 2009-6-13 13:03:25 |顯示全部樓層
潿洲島

DAY 3 入到去都下午, 天陰 ...

天主教堂, 話有 百幾二百 年歷史, 如果大家下次有機會再去, 天主教堂 附近景區仲有兩個 "聖母堂 & 相思湖 (濕地自然生態區), 不過呢兩度我地無去 ...

回復

四少 發表於 2009-6-13 13:04:16 |顯示全部樓層
五彩灘 ... 大家如果去, 千萬唔好睇張 旅遊通票 上的照片, 睇左你一定失望 ...
無睇, 定有驚喜

最彩係呢張 ...

回復

四少 發表於 2009-6-13 13:04:58 |顯示全部樓層
滴水丹屏 ... 睇極都唔明 ...  

回復

四少 發表於 2009-6-13 13:05:35 |顯示全部樓層
火山遺址

回復

四少 發表於 2009-6-13 13:06:47 |顯示全部樓層
DAY 3 下午睇過幾個景區, 晚上食過所謂的 海鮮
就回宿舍 ....

DAY 4 自由行的一個上午
蕉 ... 青色的都好甜 ...

勁有雞味的 走地雞 :T189

整個島都係的 蜘蛛

晨早賣魚的架電單車四處兜售, 看來很美味

難得好天, 宿舍的人把海味拎出來吹吹風
回復

四少 發表於 2009-6-13 13:08:02 |顯示全部樓層
吃過早點, 就步向島的最高點 ...

最高點眺望... 整個島 ... ... 蕉精樂園 ...
回復

12下一頁