準備租元朗村屋, 想請大家俾d意見

作者: KandT 發表于 2009-6-9 11:55:41
14465 99
bonbon1 發表於 2009-6-10 06:57:22 |顯示全部樓層
你想要天台種野. 佢唔肯租比你. 話就話比你種姐. 但種多幾盆唔知會唔會唔鍾意. 比我都未必租. 7000元住村屋唔包天台. 真係貴d. 租來做什麼. 唔包天台不如租私人樓. 藍地都有好多村屋. 搭一個站輕鐵便到兆康西鐵站

oneonewe 找的旭日花園一期 ok 喎, 又平又有管理, 不過可能要交管理費的.
回復

oneonewe 發表於 2009-6-10 08:55:13 |顯示全部樓層
租樓通常業主會全包(包管理費、差餉同地租)
回復

oneonewe 發表於 2009-6-10 11:02:22 |顯示全部樓層

幫你問o左
旭日花園同福慶村
2間都係3/F連天台
租 $5500
行去朗屏西鐵要10分鐘
回復

KandT 發表於 2009-6-11 22:36:04 |顯示全部樓層
43# oneonewe
可以pm個contact比我丫, thanksadd6icon
回復

oneonewe 發表於 2009-6-11 22:42:13 |顯示全部樓層
43# oneonewe
可以pm個contact比我丫, thanksadd6icon
KandT 發表於 2009-6-11 22:36

send o左俾你啦
你去睇樓叫埋我丫
我鐘意睇樓
回復

connie925 發表於 2009-6-11 23:02:10 |顯示全部樓層
send o左俾你啦
你去睇樓叫埋我丫
我鐘意睇樓 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(19).gif
oneonewe 發表於 2009-6-11 22:42

時間岩嘅話,我都好有興趣睇樓架.... 我都想租村屋住, 種嘢地方大D.....
回復

muitau 發表於 2009-6-12 17:12:29 |顯示全部樓層
我鐘意睇樓 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(19).gif
oneonewe 發表於 2009-6-11 22:42

一一你真有辦樹效率!
咁橋我又係好鐘意睇樓,得閒無事做就走去睇
回復

KandT 發表於 2009-6-12 19:02:44 |顯示全部樓層
wewe,
福慶村冇左lu; 旭日花園大裝修, 下星期先有得睇, 到時再約你啦
回復

oneonewe 發表於 2009-6-12 19:31:02 |顯示全部樓層
wewe,
福慶村冇左lu; 旭日花園大裝修, 下星期先有得睇, 到時再約你啦
KandT 發表於 2009-6-12 19:02

旭日仲好過福慶啦
近D西鐵站
而且裝修埋
租金又平
你到時記得call我呀!

之次個agent同我講
朗屏o個邊剩係得番呢2間連天台o既租盤咋!
回復

KandT 發表於 2009-6-12 19:34:46 |顯示全部樓層
係囉, 有天台既村屋好渴市
回復

oneonewe 發表於 2009-6-12 19:38:33 |顯示全部樓層
係囉, 有天台既村屋好渴市
KandT 發表於 2009-6-12 19:34

你要近西鐵係搶手D o架啦
睇o岩就好同個業主講數啦!!
回復

軒軒 發表於 2009-6-12 19:50:42 |顯示全部樓層
9.一年死約 + 一年生約 = 第2年再議租金?
通常都係

死約通常係一年+一個月頭通知,在生約期間(即第2年)都係唔可以更改租金架!
我都有問過7月中得唔得, 不過業主唔ok....
免租期係我confirm&俾訂後, 直至1/7起租.

唔你有一個月免租期呀,佢的意思係由佢而家比訂開始,租約在7月1日生效呀!
回復

KandT 發表於 2009-6-12 21:46:58 |顯示全部樓層
9.一年死約 + 一年生約 = 第2年再議租金?
通常都係
死約通常係一年+一個月頭通知,在生約期間(即第2年)都係唔可以更改租金架!
我都有問過7月中得唔得, 不過業主唔ok....
免租期係我confirm&俾訂後, 直至1/7起租.
唔你 ...
軒軒 發表於 2009-6-12 19:50

係免租好耐, but我七月尾先要交樓, 7月1號起租似乎太早.  而且我真係怕第日我d果果菜菜被迫遷呀....
回復

oneonewe 發表於 2009-6-12 21:48:54 |顯示全部樓層
係免租好耐, but我七月尾先要交樓, 7月1號起租似乎太早.  而且我真係怕第日我d果果菜菜被迫遷呀....
KandT 發表於 2009-6-12 21:46

睇樓記得叫我
回復

Dennis 發表於 2009-6-13 19:32:57 |顯示全部樓層
KandT, 7K 太貴啦! 大棠附近都係4-5K左右, 另外, 小心地產抽佣勁, 租樓我唔知係點, 但係如果買樓要比成3個佣架! 記住問清楚! 都千祈唔好急呀!
回復

oneonewe 發表於 2009-6-13 19:58:38 |顯示全部樓層
KandT, 7K 太貴啦! 大棠附近都係4-5K左右, 另外, 小心地產抽佣勁, 租樓我唔知係點, 但係如果買樓要比成3個佣架! 記住問清楚! 都千祈唔好急呀!
Dennis 發表於 2009-6-13 19:32

呢個地產已經犯o左法
回復

Dennis 發表於 2009-6-13 20:28:38 |顯示全部樓層
呢個地產已經犯o左法
oneonewe 發表於 2009-6-13 19:58

really? i mean專睇村屋嗰d地產wor.... 我睇樓時要簽份野話睇咗邊d單位, 旁邊仲有寫明收3%架!
回復

KandT 發表於 2009-6-14 01:10:06 |顯示全部樓層
add3icon就我所知私樓都係買賣1%佣, 租盤半個月.  

村屋租盤1個月佣, 買的話, 我就唔知喇... 3%好離譜o者...
回復

八妹仔 發表於 2009-6-22 13:39:36 |顯示全部樓層
去屯门籃地睇下啦,3樓連天台都係5,6仟蚊租,如果吾
連天台要7仟蚊我一定吾租,籃地付近有好多村屋,
有泥圍,鈡屋村,青磚圍,屯子圍,紫田村,新慶村等等.
離西鐵站又近,坐輕鐵一个站,行路10-15分中到西鉄,
我係度住左幾年好好住呀.
回復

軒軒 發表於 2009-6-22 13:44:32 |顯示全部樓層

嘩,3%佢唔好去搶,應該係1%,租盤半個月佣金先至真!
回復