返回列表 發新帖

請問响邊可以到買到到手香呀~(8/7 Update)

作者: Poppylily 發表于 2009-6-8 21:28:46
4620 27
小寶 發表於 2009-7-9 17:28:19 |顯示全部樓層
小寶,poppylily ,

我d倒手香全部係積媽送o架,積媽仲好人啦~^^
ChrisTsui 發表於 2009-7-9 05:25 PM

積媽梗係唔洗諗就係的大好人啦~
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-9 17:29:03 |顯示全部樓層
小寶,poppylily ,

我d倒手香全部係積媽送o架,積媽仲好人啦~^^
ChrisTsui 發表於 2009-7-9 17:25

你咪咁講唰CHRIS , 計我話呢度個個都係 好人, 又肯分享又肯交流心得 ~
你地邊個要就出聲喇 , 我D倒手香生到叭叭聲我有點兒頂唔順 .......
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-9 17:30:55 |顯示全部樓層
ChrisTsui分享的斑葉到手香現況~(仍在努力中~http://a2233.myweb.hinet.net/msn/cactus/cactus%20(51).gif)

http://shiehcho22.myweb.hinet. ...
Poppylily 發表於 2009-7-8 21:57

你試下將佢再一開二呀 , 分2枝黎杆插 . 因為下面有葉仔出緊 , 上面有生但唔大塊葉 , 睇下分2截會唔會好D ?
呢D好粗生架 , 我連肥都唔落架 ~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-7-9 17:36:06 |顯示全部樓層
你試下將佢再一開二呀 , 分2枝黎杆插 . 因為下面有葉仔出緊 , 上面有生但唔大塊葉 , 睇下分2截會唔會好D ?
呢D好粗生架 , 我連肥都唔落架 ~
JicJicmom 發表於 2009-7-9 17:30

係呀~真係好粗生,我換過兩次盆,每換一次都生大一倍,搞到唔知仲換唔換好~
回復

Poppylily 發表於 2009-7-10 00:27:04 |顯示全部樓層
咁駛唔駛等D葉大多DD先一開二呀~
需然有你哋兩個大戶backup,我都好驚又整C佢~
回復

小寶 發表於 2009-7-10 00:31:55 |顯示全部樓層
你咪咁講唰CHRIS , 計我話呢度個個都係 好人, 又肯分享又肯交流心得 ~
你地邊個要就出聲喇 , 我D倒手香生到叭叭聲我有點兒頂唔順 .......
JicJicmom 發表於 2009-7-9 05:29 PM

頂唔順咪 剪 囉~
回復

蠍子仔 發表於 2009-7-15 11:39:52 |顯示全部樓層
係呀~真係好粗生,我換過兩次盆,每換一次都生大一倍,搞到唔知仲換唔換好~
ChrisTsui 發表於 2009-7-9 17:36

我通常就再杆插
選一段帶根的粗莖,重新開始
舊株粗莖之餘又長,盆種唔靚,又唔駛轉大盆
回復

八王爺 發表於 2009-8-14 17:44:08 |顯示全部樓層
唔,哩只香味好清新好正,而且要經常剪插繁殖,咁就唔會太大盆。
插了的新枝,很快可以成為新的母株,又再剪插。真係好好生養。
回復