請問响邊可以到買到到手香呀~(8/7 Update)

作者: Poppylily 發表于 2009-6-8 21:28:46
4617 27

行左成日花壚,都搵唔到到手香(Patchouli)! >.<
請各位前輩賜教!!
Poppylily 發表於 2009-6-9 23:10:18 |顯示全部樓層
請問Patchouli係唔係到手香的英文?到手香到底有幾多個名...
回復

farfeifar 發表於 2009-6-12 12:33:43 |顯示全部樓層
呢d品種唔hit,係花墟比較難搵架~
到手香我淨係知叫到手香咋~
回復

花園仔 發表於 2009-6-12 19:34:16 |顯示全部樓層
3# farfeifar
呢d品種唔hit,係花墟比較難搵架~
到手香我淨係知叫到手香咋~
=================================

花花, 我話俾你知啦22#
http://hkplants.com/thread-35445-2-1.html
回復

farfeifar 發表於 2009-6-13 11:35:40 |顯示全部樓層
4# 花園仔
花花, 我話俾你知啦22#
http://hkplants.com/thread-35445-2-1.html
噢噢~~咁老師會將剪出來個d點用呢?
我成日唔知點食好, 但又要成日修葉,
次次都係磨爛格渣用來當驅蚊蟲水用law!
回復

Poppylily 發表於 2009-6-13 15:30:06 |顯示全部樓層
哇~原來可以當驅蚊蟲水用!又學到嘢~多謝!多謝!add6icon
回復

chung23 發表於 2009-7-8 08:04:06 |顯示全部樓層
1# Poppylily
我可以送俾你!
回復

Poppylily 發表於 2009-7-8 19:27:38 |顯示全部樓層
嘩!多謝你~
其實之前花友ChrisTsui已經剪咗D枝比我~
可借兩種到手香,剩番斑葉到手香重努力緊~
綠色果隻就C晒~
回復

bonbon1 發表於 2009-7-8 21:57:20 |顯示全部樓層
我盆小葉到手香2星期前係花墟買. 8元一盆. 係雅致左近d店買. 我買時都仲有10盆以上. 斑葉到手香都見有. 不過我覺佢唔及到手香香, 好似無乜香味咁. 所以我無買. 而家唔知仲有無.
回復

Poppylily 發表於 2009-7-8 21:57:40 |顯示全部樓層

RE: 請問响邊可以到買到到手香呀~ (8/7-ChrisTsui的分享)

ChrisTsui分享的斑葉到手香現況~(仍在努力中~)

ChrisTsui的分享~
回復

Poppylily 發表於 2009-7-8 22:09:00 |顯示全部樓層
我盆小葉到手香2星期前係花墟買. 8元一盆. 係雅致左近d店買. 我買時都仲有10盆以上. 斑葉到手香都見有. 不過我覺佢唔及到手香香, 好似無乜香味咁. 所以我無買. 而家唔知仲有無. ...
bonbon1 發表於 2009-7-8 21:57

今日响一間台灣蘭花鋪都見到小葉到手香同斑葉到手香~佢話要$15一盆(小葉); $45一盆(斑葉),重要唔係好壯,所以我無理佢~
不過都係無綠色果隻~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-7-8 23:32:40 |顯示全部樓層
今日响一間台灣蘭花鋪都見到小葉到手香同斑葉到手香~佢話要$15一盆(小葉); $45一盆(斑葉),重要唔係好壯http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(44).gif,所以我無理佢~
不過都係無綠色果隻~ ...
Poppylily 發表於 2009-7-8 22:09

我遲o下得閒試o下插枝,如果種得生就拎比你~
回復

小寶 發表於 2009-7-8 23:36:45 |顯示全部樓層
ChrisTsui 發表於 2009-7-8 11:32 PM

CHRISTSUI幾時都咁NICE架~
回復

Poppylily 發表於 2009-7-8 23:42:13 |顯示全部樓層
ChrisTsui 發表於 2009-7-8 23:32

多謝ChrisTsui 幫忙~
回復

Poppylily 發表於 2009-7-8 23:45:06 |顯示全部樓層
CHRISTSUI幾時都咁NICE架~
小寶 發表於 2009-7-8 23:36

係呀~佢好好人o家~
回復

bonbon1 發表於 2009-7-9 07:41:10 |顯示全部樓層
今日响一間台灣蘭花鋪都見到小葉到手香同斑葉到手香~佢話要$15一盆(小葉); $45一盆(斑葉),重要唔係好壯http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(44).gif,所以我無理佢~
不過都係無綠色果隻~ ...
Poppylily 發表於 2009-7-8 22:09

嘩咁貴又唔壯. 有d離譜. 之前見果間d斑葉果隻果時都係賣10元8塊咁上下. 我盆小葉到手香雖然唔係話好大盆. 都生得平平均均. 好壯. 買左回來都而家大左d.
回復

Poppylily 發表於 2009-7-9 12:43:45 |顯示全部樓層
嘩咁貴又唔壯. 有d離譜. 之前見果間d斑葉果隻果時都係賣10元8塊咁上下. 我盆小葉到手香雖然唔係話好大盆. 都生得平平均均. 好壯. 買左回來都而家大左d. ...
bonbon1 發表於 2009-7-9 07:41

係啦~所以老板SALE我果時我都忍唔住寸咗佢一句"你少行街,出便唔駛咁貴!"
不過,當年我响佢處買咗盤蘭花,就真係好OK~
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-9 13:15:26 |顯示全部樓層
poppylily ,
我想問下 , 你見到隻斑葉倒手香係點樣架 ? 因為花墟好多時都亂寫名 , 明明唔係佢就話係. 尤其斑葉倒手香 ,咁耐都係見過有2間店有 , 一間叫山卡喇, 另一間就響雀仔街附近 (後面街,唔係對大街的) , 而家係唔係多左店賣, 我就唔知 . 但成 45 蚊買左又被昆 , 好唔抵的 ~
呢一隻野 , 有店家話係斑葉倒手香 , 其實佢唔係 , 同倒手香一d關係都無 , D 味都幾臭下 .....
P1150994 (Small).JPG
我有斑葉倒手香 , 係咁0既樣架 ~ 味道同淨綠色倒手香一樣的 ~ 我年頭響山卡喇買的 , @$10/盤
P1120656 (Small).JPG
如果你想要, 我可以剪比你呀 ~ 我有好多, 生到好癲 .
回復

Poppylily 發表於 2009-7-9 13:52:28 |顯示全部樓層
多謝哂積媽~我已有一棵斑葉啦~係之前ChrisTsui剪比我o架(响10樓)~不過插咗落泥三個星期都只係得"3條毛"~都唔知咩問題?
至於嗰間鋪,其實老板都講唔出斑葉倒手香個名,淨係話响台灣嚟,响果邊好多人種,好香...係我自己認得姐~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-7-9 17:25:29 |顯示全部樓層
小寶,poppylily ,

我d倒手香全部係積媽送o架,積媽仲好人啦~^^
回復

12下一頁