miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133765 1561
miku 發表於 2010-5-22 13:44:56 |顯示全部樓層
你好叻丫...越種越多野喇..我由你第1頁開始睇..一口氣睇到最後一頁..haha..學左好多野丫...不過唔知點解你 ...
milk0066 發表於 2010-5-22 05:04

謝謝你欣賞我個POST, 我唔係種得好好KA 咋, 不過樣樣都想試下種咁囉. 因為種野好開心KA
其實我唔係無雀KA, 只係我會用網笠住D植物, 同埋有D比雀食左我無POST咋, 我D士多啤梨, 全部比雀食晒, 我只係食左兩粒咋!
我都試過有雀走來我露台, 跟住痴住左張貼蚊黃紙, 佢痴NUT左好多羽毛係張紙度, 好恐怖KA,
所以你試下如果係果類果D就要笠袋, 同埋如果無左雀之後, 就有機會有好多虫KA.
回復

miku 發表於 2010-5-22 16:18:36 |顯示全部樓層
尋晚既收獲
拎左來做dinner

儲左一個星期先夠既豆
仲有上年種落既茄子
仲有授唔倒粉翠肉瓜bb
茄子 豆 - 收獲.JPG

收成好好既青椒

呢d菜用左來炒肉絲

仲有煲雪梨湯 同埋買返來既通菜

評分

查看全部評分

回復

亞實 發表於 2010-5-22 16:20:00 |顯示全部樓層
好想食
回復

miku 發表於 2010-5-22 16:22:42 |顯示全部樓層

今日又可以陪住自己既農作物啦, 好開心add6icon

尋晚急不及待落左紅色莧菜種子
仲有因為唔夠食, 再種多盤四季無蔓豆

通菜出左芽了

仲有花
風兩蘭終於開啦, 好靚

上次行花墟既沙漠玫瑰

評分

查看全部評分

回復

太陽神 發表於 2010-5-22 17:04:06 |顯示全部樓層
回復 942# miku

Hi, Miku. 你的紅色燈籠椒很醒目喔,請問由開花到變紅色要多久呢?我也有種燈籠椒,長得很快,size也大,但遲遲未轉色,有點著急喔。
回復

miku 發表於 2010-5-22 18:11:38 |顯示全部樓層
回復  miku

Hi, Miku. 你的紅色燈籠椒很醒目喔,請問由開花到變紅色要多久呢?我也有種燈籠椒,長得 ...
太陽神 發表於 2010-5-22 17:04

我無特別留意佢幾時變色ka?
因為通常我係佢綠色時已經拎來食ka la
你摸佢, 如果個果好硬就未食得, 如果你摸佢係淋淋地, 就可以採收ka la
如果放係佢唔理佢, 要好耐先會轉紅色
我諗可能要等成一個月以上ka
回復

athernas 發表於 2010-5-23 21:37:44 |顯示全部樓層
幾時我D收穫都可以煮到一餐飯呢?睇落都好想食,食唔到都知好好味.....
MIKU...想問你哈密瓜要唔要幫佢受粉架?
回復

miku 發表於 2010-5-23 23:14:30 |顯示全部樓層
幾時我D收穫都可以煮到一餐飯呢?睇落都好想食,食唔到都知好好味.....
MIKU...想問你哈密瓜要唔要幫佢受粉架 ...
athernas 發表於 2010-5-23 21:37

要ka, 不過我記得上年有兩隻我無同佢授粉都有結果, 不過比我ko左, 我想一棵得一隻就會大隻d.
同埋因為上年個天台種左南瓜, 朝早有成十幾隻蜜蜂係度採蜜ka, 我覺得佢易過種其他瓜
回復

miku 發表於 2010-5-23 23:15:58 |顯示全部樓層
MIKU...想問你哈密瓜要唔要幫佢受粉架 ...
athernas 發表於 2010-5-23 21:37

我係一星期先煮倒一次ka咋
因為d收成都唔夠, 要儲ka.
回復

適少少 發表於 2010-5-24 16:10:57 |顯示全部樓層
知道你好番真好...
天氣好好...嘜虫虫都走晒...
回復

miku 發表於 2010-5-25 00:05:23 |顯示全部樓層
知道你好番真好...
天氣好好...嘜虫虫都走晒...
適少少 發表於 2010-5-24 16:10

我仲未好番呀
今日先去睇醫生覆診同轉過另一隻藥....如果今次食完呢次抗生素都唔好轉, 就要去醫院照KA LA
希望快D好番, 我而家只可以食菜.....><
自從果次之後已經好耐無食過牛肉了.....add2icon

我天台呢幾日好多毛虫呀!
仲有一直都無虫既茄子都有好多綠色虫仔
我食埋呢一轉茄子就會KO晒佢地, 轉種紫色茄了
回復

chayote 發表於 2010-5-25 00:14:29 |顯示全部樓層
食牛肉染菌?
回復

適少少 發表於 2010-5-25 11:17:04 |顯示全部樓層
回復 951# miku

病未必要戒口
病要食多D有營養嘅嘢....尤其是維他命C
舊年12月..我傷風感冒咳...自己戒口...足足病至四月才好轉..笨咗 add1icon
回復

miku 發表於 2010-5-25 12:29:32 |顯示全部樓層
回復  miku

病未必要戒口
病要食多D有營養嘅嘢....尤其是維他命C
舊年12月..我傷風感冒咳...自己戒 ...
適少少 發表於 2010-5-25 11:17

我唔係感冒果d, 係發炎, 所以要戒得好清囉....add2icon
回復

適少少 發表於 2010-5-25 14:46:51 |顯示全部樓層
回復 954# miku

你巢吓...關於..菠蘿..的資料
以前帶個仔睇西E時..响診所度睇過...菠蘿...可以消炎....對付喉嚨發炎最掂。
回復

miku 發表於 2010-5-25 15:08:55 |顯示全部樓層
回復  miku

你巢吓...關於..菠蘿..的資料
以前帶個仔睇西E時..响診所度睇過...菠蘿...可以消炎....對付喉 ...
適少少 發表於 2010-5-25 14:46

等我搵下, thanks!
我正想試下種波蘿添呀
因為有鄰居種左, 佢出左5隻波蘿, 好正呀add6icon
回復

polly 發表於 2010-5-27 22:57:08 |顯示全部樓層
你棵沙漠玫瑰好美麗,我家中的是紅色的,
回復

polly 發表於 2010-5-27 23:01:10 |顯示全部樓層
上次你送給我的九層x,我種得好好
回復

miku 發表於 2010-5-27 23:30:16 |顯示全部樓層
你棵沙漠玫瑰好美麗,我家中的是紅色的,
polly 發表於 2010-5-27 22:57

你要多d上來先得ka
回復

kerorozIL 發表於 2010-5-27 23:38:30 |顯示全部樓層
MIKU,今日已經收到種子,真係好多謝你!
另外,我會不斷學習種植,雖然今年都可能冇得食,但我不會放棄的,可能尼句野大家都聽過幾次,但我真係在不斷學習的!
回復