返回列表 發新帖

我的蘭花但不知名

作者: huen923 發表于 2009-5-24 17:59:28
3169 30
黑仔天 發表於 2009-5-25 22:44:11 |顯示全部樓層
我唔知你講咩
semi-alba 發表於 2009-5-25 22:35

我話huen923果類咁既雜交市花蝴蝶
回復

semi-alba 發表於 2009-5-25 22:47:33 |顯示全部樓層
我話huen923果類咁既雜交市花蝴蝶
黑仔天 發表於 2009-5-25 22:44

ummm 我知
咁................點呢?
回復

huen923 發表於 2009-5-25 22:50:01 |顯示全部樓層
咲吔, 我的標題是"我的蘭花但不知名", 我本意並不是要知忚的名字, 只是想跟大家分享我的蘭花, 因我覺得忚很美, 正如黑仔天所說, 最緊要生得好, 肯開花, 花又靚我便開心, 名亦只不過是名字罷了
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 22:55:05 |顯示全部樓層
19# semi-alba
其實都有名係叫eq
咁個名又點會係eguestris
=========================

咁啱唔啱呢:

Phal. equestris var aurea
原生種, 多花性, 白花黃唇 eq
回復

huen923 發表於 2009-5-25 23:13:01 |顯示全部樓層
avery: 會嫁啦...等佢開完花, 會剪去些少莖, 換植料, 希望來年再開靚D
回復

semi-alba 發表於 2009-5-25 23:17:35 |顯示全部樓層
19# semi-alba
其實都有名係叫eq
咁個名又點會係eguestris
=========================

咁啱唔啱呢:

Phal. equestris var aurea
花園仔 發表於 2009-5-25 22:55

係呀,其實var最好加返一點var.
因為係variety的簡稱
回復

Exodus 發表於 2009-5-25 23:20:51 |顯示全部樓層
既然咁耐都冇人答, 我諗有少少譜尺卦!
http://hkplants.com/thread-11235-343-1.html
花園仔 發表於 2009-5-25 17:05

唔好夾硬黎喇
都話左唔係原種, 仲有係equestris, 唔係g
Phal. equestris var. aurea我都種左4, 5年喎, 如果係我唔會認唔出

如果要估
我估係Phal. Timothy Christopher交Phal. violacea var. alba之類
好多年無睇蝴蝶蘭品系, 唔識估
回復

Exodus 發表於 2009-5-25 23:22:30 |顯示全部樓層
16# 黑仔天
咁簡單D講我嗰棵唔係就啱嘞!
等我通知送花俾我嘅朋友,
叫佢問吓花店點解體牌仔度寫呢.
多謝提點!
花園仔 發表於 2009-5-25 22:29

係囉唔知點解呢, 你連花店都信
回復

Exodus 發表於 2009-5-26 00:38:47 |顯示全部樓層
根本冇得搵個名 你叫我地點答=.=
就算你拎去DNA分析 都未必搵到佢既名囉=.=
我答你..係eq
http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cg ... opic=33&show=25
黑仔天 發表於 2009-5-25 22:21

Phal. equestris 唔等於佢d 變種
Phal. equestris var. alba 亦唔等於 Phal. equestris var. aurea

http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cg ... topic=44&show=0
我係呢度講得好清楚d 變種名既分別
回復

semi-alba 發表於 2009-5-26 00:58:22 |顯示全部樓層
Phal. equestris 唔等於佢d 變種
Phal. equestris var. alba 亦唔等於 Phal. equestris var. aurea

http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cg ... topic=44&show=0
我係呢度講得好清楚d 變種名既分別 ...
Exodus 發表於 2009-5-26 00:38

其實我覺得這篇更有用
http://www.tbg.org.tw./tbgweb/cg ... m=19&topic=5027
回復

黑仔天 發表於 2009-5-26 01:32:10 |顯示全部樓層

我明你地誤會左d咩

頭兩句
根本冇得搵個名 你叫我地點答=.=
就算你拎去DNA分析 都未必搵到佢既名囉=.=(因為而家d市花亂交到7彩..好難搵到佢阿爸阿媽了..更何況有d阿爸阿媽仲要係打雜)
係指huen923既花

下一句
我答你..係eq

係回應花園既問題
大家好!
冇嘢嘅, 睇見樓主盤花同我嗰盤咁相似, 搭吓口希望有人講下嘢,
睇吓我嗰盤蘭花真正個名係乜啫, 事關朋友送俾我時個白牌仔寫住:
Phal. eguestris var aurea
體呢度我都唔敢講咁多, 我發言都係試探性啫.
既然唔係洛, 咪請教真實名稱係乜呢? 多謝先!

我棵花開咗幾日囉!
回復