我的蘭花但不知名

作者: huen923 發表于 2009-5-24 17:59:28
3165 30
每年都開花, 這幾年每株都有4-5菖, 共大約8-10菖, 開得很好呢!
花園仔 發表於 2009-5-24 18:56:04 |顯示全部樓層
普通原生種蝴蝶蘭, 我嗰D都開緊花啦!
回復

擒擒青 發表於 2009-5-24 21:45:24 |顯示全部樓層
add6iconadd6icon
回復

Exodus 發表於 2009-5-24 22:31:52 |顯示全部樓層
普通原生種蝴蝶蘭, 我嗰D都開緊花啦!
花園仔 發表於 2009-5-24 18:56

我無睇錯掛? 原種?!
回復

花園仔 發表於 2009-5-24 23:47:06 |顯示全部樓層
4# Exodus
我無睇錯掛? 原種?!
==============

唔係<原生種蝴蝶蘭>牙!
咁係乜亞?
回復

chestnut-capped 發表於 2009-5-25 13:57:57 |顯示全部樓層
d葉好似有少少藝咁既,係咪我睇錯呀?
回復

屠子步 發表於 2009-5-25 16:13:35 |顯示全部樓層
好靚,種了好多年嗎?
回復

huen923 發表於 2009-5-25 16:44:08 |顯示全部樓層
買回來原是迷你種, 但越長越大棵, 一點也不似迷你, 也種了6,7年
舊年開花最美, 今年已稍遜
回復

huen923 發表於 2009-5-25 16:46:54 |顯示全部樓層
舊年開花

舊年開的花

舊年開的花
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 17:05:50 |顯示全部樓層

既然咁耐都冇人答, 我諗<原生種蝴蝶蘭>有少少譜尺卦!
http://hkplants.com/thread-11235-343-1.html
回復

害羞農 發表於 2009-5-25 18:34:18 |顯示全部樓層
買回來原是迷你種, 但越長越大棵, 一點也不似迷你, 也種了6,7年
舊年開花最美, 今年已稍遜
huen923 發表於 2009-5-25 16:44

唔係迷你仲大棵
回復

黑仔天 發表於 2009-5-25 21:42:36 |顯示全部樓層
既然咁耐都冇人答, 我諗有少少譜尺卦!
http://hkplants.com/thread-11235-343-1.html
花園仔 發表於 2009-5-25 17:05
花園..唔係想話你...亦都唔係想批評你..
我唔叻蘭花..但係你而家講呢個post呢隻一定唔係原生種..可能係姬蝴蝶x蝴蝶x朵麗蝶  之類既雜交種
你細心留意一下你自己果盆 既 花色.花形.花序.花梗  好明顯就係兩種完全唔同既花..
而且蝴蝶蘭既原生種 唔太多...雖然有好多花色..但你可以留意下 咁多隻原生種都冇佢
咁既花色.大小.花數 集於一身既原生種

大家都係因為識得唔多..費事講多錯多就唔講..
但唔代表你講既係岩的..唔係話教訓你..係想大家都可以心平氣和了解事實.
唔好令呢棵花由唔知雜交到9彩.仲有冇名可言..而突然變成原生種..

我自已都因為識得少唔敢出聲..但唯一以我種蘭既智識黎講..呢個post果隻一定唔係原生我是肯定的
免得產生一個美麗既誤會

----------------------------------------------------------------
想提一提呢個post既樓主
現時好多蝴蝶因為人工同商業性繁殖問題...
己經變到冇咩可能搵到名了...多數都係d花場以花色花形用一個 no. 去分..
而且同一隻色..有時係唔同花場有唔同既no....
所以唔好諗住搵名啦..可能性不大...
種得好..生得好...佢又肯開花..花又令..
真係要名~你咪先己比一個佢囉~反正市花蝴蝶d名都冇咩人追溯到..
不如咁呀~叫佢白美人呀~
回復

semi-alba 發表於 2009-5-25 21:55:09 |顯示全部樓層
既然咁耐都冇人答, 我諗有少少譜尺卦!
花園仔 發表於 2009-5-25 17:05

sorry,一樣無譜,一定唔會係原生種,我唔排除它有eq做親本,但唔代表佢就係eq
冇人答係因為一般市場交配蝴蝶蘭好多都冇名,親本更加不可考
重有係Phal. equestris var. aurea,唔係Phal. eguestris var aurea
回復

avery 發表於 2009-5-25 22:03:51 |顯示全部樓層
棵野越生越高, D 根離水苔越黎越遠, D水苔越黎越唔吸水, 棵野越黎越缺水, 所以自然越開越差 ...

重種啦 ~
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 22:16:43 |顯示全部樓層
13# semi-alba
sorry,一樣無譜,一定唔會係原生種,我唔排除它有eq做親本,但唔代表佢就係eq
重有係Phal. equestris var. aurea,唔係Phal. eguestris var aurea
===========================================

大家好!
冇嘢嘅, 睇見樓主盤花同我嗰盤咁相似, 搭吓口希望有人講下嘢,
睇吓我嗰盤蘭花真正個名係乜啫, 事關朋友送俾我時個白牌仔寫住:
Phal. eguestris var aurea
原生種, 多花性, 白花黃唇 eq
體呢度我都唔敢講咁多, 我發言都係試探性啫.
既然唔係洛, 咪請教真實名稱係乜呢? 多謝先!

我棵花開咗幾日囉!
回復

黑仔天 發表於 2009-5-25 22:21:26 |顯示全部樓層
13# semi-alba
重有係Phal. equestris var. aurea,唔係Phal. eguestris  ...
花園仔 發表於 2009-5-25 22:16

根本冇得搵個名 你叫我地點答=.=
就算你拎去DNA分析 都未必搵到佢既名囉=.=
我答你..係eq
http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cgi-bin/topic.cgi?forum=78&topic=33&show=25
回復

花園仔 發表於 2009-5-25 22:29:31 |顯示全部樓層
16# 黑仔天
咁簡單D講我嗰棵唔係<原生種>就啱嘞!
等我通知送花俾我嘅朋友,
叫佢問吓花店點解體牌仔度寫<原生種>呢.
多謝提點!
回復

黑仔天 發表於 2009-5-25 22:32:45 |顯示全部樓層
16# 黑仔天
咁簡單D講我嗰棵唔係就啱嘞!
等我通知送花俾我嘅朋友,
叫佢問吓花店點解體牌仔度寫呢.
多謝提點!
花園仔 發表於 2009-5-25 22:29

你果棵係原生.. huen 923 果棵一定唔係  原生種
學下睇花形先啦..你地兩盆野既花..好大分別ga...
回復

semi-alba 發表於 2009-5-25 22:34:30 |顯示全部樓層
大家好!
冇嘢嘅, 睇見樓主盤花同我嗰盤咁相似, 搭吓口希望有人講下嘢,
睇吓我嗰盤蘭花真正個名係乜啫, 事關朋友送俾我時個白牌仔寫住:
Phal. eguestris var aurea
原生種, 多花性, 白花黃唇 eq
體呢度我都唔敢講咁多, 我發言都係試探性啫.
既然唔係洛, 咪請教真實名稱係乜呢? 多謝先!

我棵花開咗幾日囉!

其實都有名係叫eq
咁個名又點會係eguestris
回復

semi-alba 發表於 2009-5-25 22:35:53 |顯示全部樓層
根本冇得搵個名 你叫我地點答=.=
就算你拎去DNA分析 都未必搵到佢既名囉=.=
我答你..係eq
http://www.tbg.org.tw/~tbgweb/cg ... opic=33&show=25
黑仔天 發表於 2009-5-25 22:21

我唔知你講咩
回復

12下一頁