誰才是Griffinia liboniana藍晶花

作者: tsoiyiu1009 發表于 2009-5-22 01:06:53
2500 11

在台灣的拍賣網搵到兩幅圖,
來自兩位唔同既賣家,佢地都聲稱係Griffinia liboniana藍晶花~
雖然花既特徵大致相同...但係花色同外型好似都各有不同...
簡直好似兩種唔同品種既花咁...我想買正貨...
所以想請教前輩們邊隻先係呢?
Griffinia liboniana藍晶花_01.JPG
Griffinia liboniana藍晶花_02.JPG
Exodus 發表於 2009-5-22 01:14:23 |顯示全部樓層
就咁睇相
第一棵一定係G. liboniana
但第二棵就可能係G. espiritensis, 葉窄d不過最好有近照

小弟棵G. liboniana唔係屋企, 對比唔到 XD
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-5-22 01:19:56 |顯示全部樓層
就咁睇相
第一棵一定係G. liboniana
但第二棵就可能係G. espiritensis, 葉窄d不過最好有近照

小弟棵G. liboniana唔係屋企, 對比唔到 XD
Exodus 發表於 2009-5-22 01:14

圖2既賣家都無影葉近照~
佢出售品影到少少~
Griffinia liboniana藍晶花_03.JPG
回復

Exodus 發表於 2009-5-22 01:27:20 |顯示全部樓層
咁就要問KUNO大大喇~~~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-5-22 01:34:08 |顯示全部樓層
咁就要問KUNO大大喇~~~
Exodus 發表於 2009-5-22 01:27

講開又講,好似好耐都無見過KUNO大大啵~
回復

四少 發表於 2009-5-22 02:04:07 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2009-5-22 01:34

只要你把植物名串錯字 or 大細草攪錯, KUNO 大大 就會出現
回復

KUNO 發表於 2009-5-22 02:52:59 |顯示全部樓層
兩幅相都係Griffinia liboniana , 細心觀察一下葉片上的白色小斑點就可以分辨出 .
而圖片中之所以出現兩種唔同嘅花朵顏色 , 係因為直接受到拍攝現場光原色溫及拍攝技術而產生色差問題 .
另外同一品種亦會因為個體差異而出現唔同程度嘅花型同花朵顏色差異 .
回復

KUNO 發表於 2009-5-22 02:56:07 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 22/5/2009 01:34

我日日都喺度咖,不過近排冇時間幫自己啲花影相,所以迷見唔到我發帖囉!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-5-22 23:32:52 |顯示全部樓層
兩幅相都係Griffinia liboniana , 細心觀察一下葉片上的白色小斑點就可以分辨出 .
而圖片中之所以出現兩種唔同嘅花朵顏色 , 係因為直接受到拍攝現場光原色溫及拍攝技術而產生色差問題 .
另外同一品種亦會因為個體差 ...
KUNO 發表於 2009-5-22 02:52

多謝KUNO大大解答~add6icon
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-5-22 23:34:47 |顯示全部樓層
我日日都喺度咖,不過近排冇時間幫自己啲花影相,所以迷見唔到我發帖囉!
KUNO 發表於 2009-5-22 02:56

咁咪要問多d問題 /特登串錯字先引到你出黎~add4icon
回復

seraphim 發表於 2009-5-23 00:23:49 |顯示全部樓層
記住搵D大型植物遮蔭呀
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-5-23 01:45:06 |顯示全部樓層
記住搵D大型植物遮蔭呀
seraphim 發表於 2009-5-23 00:23

天台實在太熱太猛太陽...
我諗住放小露台種~
回復