救命!小強啊!(有報酬)

作者: dryfish 發表于 2009-5-21 22:18:31
4843 18
我頭先,講講下電話,有只小強係到飲豬籠草D蜜
我XXXXXXXXXXXXXXX佢全家啊!
嚇到我飛起
我終於明天點解棵N.truncata會一晚唔見晒D蜜囉

都唔係第一次
我記得好耐之前我出過個post都係講D豬籠草有小強
不過果次係廳
呢次係房啊!!!!
我唔可以忍受同佢地一齊訓囉!!!!!

有冇人可以提議一D解決方案俾我呀?

最好果個解決方案可得到
報酬:一包風雨蘭球根

James_fung 發表於 2010-3-6 08:25:47 |顯示全部樓層
唔洗用劍ge,用黑旋風la,黑旋風夠晒威,黑旋風的確好洗。
XDDD
回復

James_fung 發表於 2010-3-6 08:29:23 |顯示全部樓層
我見到我同學屋企勁多小強,佢同佢細老日日打小強,一個羅拖鞋,一個羅水槍。到夜晚就開戰。
回復

James_fung 發表於 2010-3-6 08:33:25 |顯示全部樓層
古老 D ge 方法
洋蔥:切幾刀後放置係你間房到
肥皂:將用剩的肥皂、洗衣粉及洗潔精混合清水搖勻,噴在蟑螂經常出沒的地方。
回復

James_fung 發表於 2010-3-6 08:33:50 |顯示全部樓層
滅小強最快方法:噴劑
http://www.sheeee.com/sheee/94/n-355494.html
回復

孖吉 發表於 2010-3-6 09:01:40 |顯示全部樓層
小強群居,繁殖快,有人說如果你見到一隻小強,你見不到的有 20 隻!!

如果用 見一隻殺一隻 的方法,不會有效。

有效方法可以去藥房買一掃光曱甴藥餌,小強食後不會立刻死亡,但會將毒藥帶返群體散播,最後會整窩的消滅。
回復

doko 發表於 2010-3-6 11:32:39 |顯示全部樓層
聽講有隻粉筆, 係屋既周圍劃, 可防此曱甴, 但最重要係個人及環境衛生
回復

kerorozIL 發表於 2010-3-6 12:33:41 |顯示全部樓層
1.用彭沙(中藥店有售)加糖和麵粉, 放在廚房角, 晚上曱甴帶回洞穴分享, 食左之後會口乾, 拚命飲水直至脹死, 可一網打盡
2.用一個汽水瓶不用洗, 但要乾, 放少許蛋糕入去, 在裡面四週搽上生油, 當曱甴走進去, 生油太滑就走不出來
3.如不想噴殺蟲水, 可改噴梘水, 曱甴身上有油質, 沾上梘水後, 就滑到走唔到, 任你用紙捉去
回復

kslee 發表於 2010-3-6 12:35:15 |顯示全部樓層
我的天台也有很多小強出沒,用左電子軀蟲器(樣似蒙面超人個款)好幾年,touchwood都未試過小強入屋,只是每個多月轉下frequency就可以又冇污染。
回復

夜魔 發表於 2010-3-6 14:02:47 |顯示全部樓層
曱甴屋...
回復

夜魔 發表於 2010-3-6 14:04:10 |顯示全部樓層
3.如不想噴殺蟲水, 可改噴梘水, 曱甴身上有油質, 沾上梘水後, 就滑到走唔到, 任你用紙捉去
kerorozIL 發表於 2010-3-6 12:33

WD-40 is fastest killer
據講有想像唔到既效果
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-3-6 14:21:56 |顯示全部樓層
天然的蟑螂藥

材料:
硼酸250公克
洋蔥200公克
麵粉150公克
砂糖一大匙
奶粉1/2匙

做法:
首先把洋蔥切細碎,搓揉後有汁的感覺,加一點點的水,
放入果汁機打碎,倒入放在容器中,把所有材料加入,
攪拌均勻,捏一小塊一小塊的壓扁陰乾,即可使用,
是一種很天然好用的蟑螂藥。

http://www.theyih.com.tw/diy31.htm
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-3-6 14:23:39 |顯示全部樓層
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-3-6 14:28:26 |顯示全部樓層

不如今期試吓艾條 (約2蚊1條),艾條成份係艾草.你只要燃燒半條左右便得,緊記關好門窗.

我常常燃燒艾條,佢可以驅走小昆蟲,改運,仲有藥用價格.

等我而家點吓先.
回復

alansing 發表於 2010-3-6 15:41:22 |顯示全部樓層
直接方法係唔好種個棵豬籠草
回復

金剛 發表於 2010-3-6 16:25:25 |顯示全部樓層
保持家居衛生,盡量不要存放紙章,真誠請他離開http://big5.xuefo.net/show1_10724.htm
回復

jack872184 發表於 2010-3-6 20:06:34 |顯示全部樓層
Your plant can attract inserts,so u better don't plant it =.=orz
Or use keroroaIL's method
回復

gunbuster363 發表於 2010-3-11 01:14:51 |顯示全部樓層
先用曱甴屋...
同時用雷達牌的藥餌,要痴響牆果種

殺蟲水廢的
回復

siu茹 發表於 2010-5-28 23:13:46 |顯示全部樓層
殺蟲水只會令小強增強對殺蟲水既免疫力買殺蟲水買到你窮!!
回復