種菜BB班.... 開始種菜的時候了.

作者: lamolympia 發表于 2009-5-17 19:46:34
57076 744
cookie20002005 發表於 2009-11-16 13:47:44 |顯示全部樓層
今朝又發現有2棵紅椰菜比嘢食左,激氣呀,我睇到都冇心機架,唯有再接再勵la~
月光光 發表於 2009/11/16 12:59

我琴日上天台睇,都有幾棵死左呀,唔知係唔係太凍,凍死左d苗泥
回復

lamolympia 發表於 2009-11-16 23:58:24 |顯示全部樓層
等過兩日冇咁凍先整啦,今日好彩落雨咋,我直頭凍到天台都冇上呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(102).gif
cookie20002005 發表於 2009-11-16 13:46

係呀!好怕天氣冰涼,連水都吾想淋!
回復

lamolympia 發表於 2009-11-17 00:01:06 |顯示全部樓層
我d苦瓜今日去睇都熟晒唔食得啦
咁辛苦種棵白苦瓜一隻都無得食......add2icon
miku 發表於 2009-11-15 23:04

積媽D苦瓜好苦架,我吾鍾意食,結左幾隻果都無再食囉!
回復

kerorozIL 發表於 2009-11-17 06:21:55 |顯示全部樓層
543# lamolympia

公主既沖繩苦瓜苦5苦架?
回復

cookie20002005 發表於 2009-11-17 07:25:36 |顯示全部樓層
係呀!好怕天氣冰涼,連水都吾想淋!
lamolympia 發表於 2009/11/16 23:58

今日仲凍過琴日呀,我上左天台都冇淋水,實在太凍太大風啦
回復

BanbieChan 發表於 2009-11-17 07:30:39 |顯示全部樓層
543# lamolympia

公主既沖繩苦瓜苦5苦架?
kerorozIL 發表於 2009-11-17 06:21

苦~
回復

miku 發表於 2009-11-17 12:44:00 |顯示全部樓層
今日仲凍過琴日呀,我上左天台都冇淋水,實在太凍太大風啦http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(51).gif
cookie20002005 發表於 2009-11-17 07:25

我連上都冇上添呀
因為尋晚落大雨, 所以我今朝無淋水啦
凍成咁, 上天台吹吹風會病ka
回復

lamolympia 發表於 2009-12-20 11:29:04 |顯示全部樓層
今日嘉多利蘭開了花,只是一個花己經滿室清香. 調整大小旋轉 DSC_0008.JPG 調整大小DSC_0004.JPG 調整大小DSC_0007.JPG 調整大小DSC_0006.JPG

評分

查看全部評分

回復

cookie20002005 發表於 2009-12-21 08:06:06 |顯示全部樓層
今日嘉多利蘭開了花,只是一個花己經滿室清香.
lamolympia 發表於 2009/12/20 11:29

屋入面都有花香,人都會醒神d架你種左咁多添,如果一次過開晒,隨時比人以為係新開左間香薰店呀
回復

lamolympia 發表於 2010-2-18 22:37:09 |顯示全部樓層

最近種植的作物有:
蕃茄,茄瓜,羅馬生菜,娃娃菜,荷豆.
調整大小旋轉 DSC_0009.JPG
調整大小旋轉 DSC_0010.JPG

評分

查看全部評分

回復

lamolympia 發表於 2010-2-18 22:42:13 |顯示全部樓層
由種子種的芒果第一年開花還有荔枝也開花了.
調整大小DSC_0028a (1).JPG

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-2-18 22:42:16 |顯示全部樓層
愛美麗小姐

差不多兩個月冇update喇,下次唔好喇~
回復

lamolympia 發表於 2010-2-18 22:44:49 |顯示全部樓層
還有開花的茶花與蘭花.
調整大小旋轉 DSC_0043.JPG
調整大小旋轉 DSC_0044.JPG

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-2-18 22:45:12 |顯示全部樓層
lamolympia

祝你虎年大豐收呀~
回復

llaus 發表於 2010-2-19 06:57:13 |顯示全部樓層
請問妳d芒果種左幾多年呀?
回復

lamolympia 發表於 2010-2-24 17:42:41 |顯示全部樓層
芒果由種子開始計種左約兩年多。
回復

lamolympia 發表於 2010-2-25 00:10:07 |顯示全部樓層
回復 554# BanbieChan

多謝呀!我都祝你蜜運成功!明年到你派利是!
回復

小寶 發表於 2010-2-25 01:14:22 |顯示全部樓層
lamolympia 祝你虎年萬事如意!!花果菜三收!
回復

lamolympia 發表於 2010-2-25 11:00:55 |顯示全部樓層
回復 558# 小寶

多謝小寶!我都祝你萬事如意!心想事成!種果樣得果樣!
回復

may.sun 發表於 2010-2-25 13:30:23 |顯示全部樓層

回復 559# lamolympia

遲到tim~ 祝愛美麗小姐虎年大丰收~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
頭先一口氣睇哂你個post,你d晚餐晚晚不同,難度好高呀 農物好多產tim 勁!!
回復