種菜BB班.... 開始種菜的時候了.

作者: lamolympia 發表于 2009-5-17 19:46:34
57094 744
lamolympia 發表於 2009-9-6 23:03:47 |顯示全部樓層
一早去啦無咁熱ka
miku 發表於 2009-9-6 22:16

最慘係果度無野食,行到頭暈身興,想坐低食D野休息下都無!
回復

花園仔 發表於 2009-9-6 23:11:05 |顯示全部樓層
219# lamolympia

今日晚餐:自家種刀豆炆排骨,蒸龍利魚,菜飯.
==========================

睇黎好好味啵!
點解刀豆唔嫩D摘呢?
回復

lamolympia 發表於 2009-9-6 23:16:14 |顯示全部樓層
老師:佢生得好隱蔽!我都吾知己經結左果果囉!
回復

花園仔 發表於 2009-9-6 23:33:41 |顯示全部樓層
b] 223# lamolympia
老師:佢生得好隱蔽!我都吾知己經結左果果囉!
===========================

紅刀豆大得好快幾日就變身架罅!
要吸實佢喎, 嫩嫩地先至好食架!
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 14:14:21 |顯示全部樓層
唉!係依度都要多謝花老師既提點!以前有工人既時候呢,就對個工人要求好高既,條菜切粗D都話吾得!現在自已做,就無咁高要求囉,求其煮熟,好味就算囉!因為食完仲要洗碗,清潔房,洗地,做完乜都散左!邊有心情搞咁多年花樣丫!所以菜既賣相未必靚靚,祇要求新鮮,好味就名夠了!!
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-7 14:24:43 |顯示全部樓層
唉!係依度都要多謝花老師既提點!以前有工人既時候呢,就對個工人要求好高既,條菜切粗D都話吾得!現在自已做,就無咁高要求囉,求其煮熟,好味就算囉!因為食完仲要洗碗,清潔房,洗地,做完乜都散左!http://sh ...
lamolympia 發表於 2009/9/7 14:14

咁你仲唔快d請返個工人,唔洗自己一腳踢舒服好多架
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 14:37:00 |顯示全部樓層
225# lamolympia
唉!係依度都要多謝花老師既提點!以前有工人既時候呢,就對個工人要求好高既,條菜切粗D都話吾得!現在自已做,就無咁高要求囉,求其煮熟,好味就算囉!因為食完仲要洗碗,清潔房,洗地,做完乜都散左!邊有心情搞咁多年花樣丫!所以菜既賣相未必靚靚,祇要求新鮮,好味就名夠了!!
=================================

哦! 我今日好得閒先咁多口啫! 認真唔好意思嘞!
我覺得飲食嘅要求係色香味全喎,
體呢度, 香, 味. 係未知數, 但色樣就好直覺囉! 嘻嘻!
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 15:52:58 |顯示全部樓層

老師:我今日都係有感而發唧,無乜野既!我放D晚飯既相上黎,都係想同大家分享一下我既晚餐唧!好隨意架乍,就無乜特別修飾!請見諒!
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 16:16:05 |顯示全部樓層
咁你仲唔快d請返個工人,唔洗自己一腳踢舒服好多架
cookie20002005 發表於 2009-9-7 14:24

Cookie 我初初無野做之後都一路有請架!不過同個工人你眼望我眼,我又覺得好悶喎,終日無所事事咁!又吾係成日有街街去!當時大家又話會幫手,個女女又話吾鍾意有個工人在屋企,最後咪定吾請囉!點知唧!依家踢到個狗碗,都無人願意彎低身去撿起佢!咪又係我做!嗚嗚...........
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-7 16:30:17 |顯示全部樓層
Cookie 我初初無野做之後都一路有請架!不過同個工人你眼望我眼,我又覺得好悶喎,終日無所事事咁!又吾係成日有街街去!當時大家又話會幫手,個女女又話吾鍾意有個工人在屋企,最後咪定吾請囉!點知唧!依家踢到 ...
lamolympia 發表於 2009/9/7 16:16

真係有又煩,冇又煩呀
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 17:06:15 |顯示全部樓層
            Yes!          
回復

花園仔 發表於 2009-9-7 18:59:34 |顯示全部樓層
228# lamolympia
老師:我今日都係有感而發唧,無乜野既!我放D晚飯既相上黎,都係想同大家分享一下我既晚餐唧!
好隨意架乍,就無乜特別修飾!請見諒!
=======================

使乜介意吖, 你攞出黎分享梗係希望有人俾D意見架喇, 都係自己食嘅! 每個人嘅口味喜好都唔同,
大家研究吓咪幾好, <飲和食德>吖馬, 嘻嘻!
今晚又食乜呢?
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 21:13:31 |顯示全部樓層
老師:我一D都無介意!大家吹下水咪幾好,咁先開心架馬!話晒相認都係緣份!好朋友黎架馬!今晚食乜呢?一陣話你知呀!
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 23:27:27 |顯示全部樓層

今晚的晚餐:(1)自家種釀節瓜
            (2)油鹽水煮泥鯭
                 (3)菜心炒雙魷
            (4)自家種木花生雞腳湯
               棵木瓜留下幾個小瓜瓜,就上左天堂囉!
               3餸1湯,白飯1碗,無得任裝!
調整大小DSCN3600.JPG 調整大小DSCN3603.JPG 調整大小DSCN3601.JPG 調整大小DSCN3604.JPG 調整大小DSCN3605.JPG
回復

muitau 發表於 2009-9-7 23:36:07 |顯示全部樓層
有無冷飯菜汁留低??
節瓜果個係咩獻黎架? 係咪蛋同肉碎呀?
回復

oneonewe 發表於 2009-9-7 23:40:33 |顯示全部樓層
唉!係依度都要多謝花老師既提點!以前有工人既時候呢,就對個工人要求好高既,條菜切粗D都話吾得!現在自已做,就無咁高要求囉,求其煮熟,好味就算囉!因為食完仲要洗碗,清潔房,洗地,做完乜都散左!http://sh ...
lamolympia 發表於 2009-9-7 14:14

已經好高難度o架o勒
我煮o個D....
真係美女廚房
(仲要係我唔係美女喎 )
回復

lamolympia 發表於 2009-9-7 23:56:31 |顯示全部樓層
有無冷飯菜汁留低??
節瓜果個係咩獻黎架? 係咪蛋同肉碎呀?
muitau 發表於 2009-9-7 23:36

係個瓜瓜挖左個瓜(郎),我吾捨得掉,切碎佢,加蛋白和火腿煮個獻!
洗乜食冷飯菜汁丫,想食! Call 我, 隨時願意煮比你食喎!
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 00:07:16 |顯示全部樓層
好好餸啵! 應該幾好味喎!
每樣食少少啦! (營養超曬標囉! 唔敢食咁多呀!)
回復

lamolympia 發表於 2009-9-8 00:07:20 |顯示全部樓層
已經好高難度o架o勒
我煮o個D....
真係美女廚房
(仲要係我唔係美女喎 )
oneonewe 發表於 2009-9-7 23:40

One one :煮就無難度,食完要清潔先至頭痕!我最怕怕!!
回復

miku 發表於 2009-9-8 13:20:05 |顯示全部樓層
One one :煮就無難度,食完要清潔先至頭痕!我最怕怕!!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(113).gif
lamolympia 發表於 2009-9-8 00:07

我都係咁話呀
我最怕係煮完身水身汗, 跟住食飯都無晒胃口
跟住食完後果d先大工程呀,
回復