從內園水池->石缸->花園屋簷下缸

作者: siubox 發表于 2009-5-16 22:12:25
21327 95
siubox 發表於 2009-9-10 21:41:21 |顯示全部樓層

20# kslee
裝修了三個月現才輪到我出場,看,有沒有熱帶雨林feel?
回復

oneonewe 發表於 2009-9-10 21:49:54 |顯示全部樓層

如果種滿植物
會唔會不見天日?
回復

siubox 發表於 2009-9-10 21:52:58 |顯示全部樓層
續continue
回復

擔泥 發表於 2009-9-11 15:02:59 |顯示全部樓層
難以想像咁大陣仗,希望你繼續努力,建造出你心目中想要的天地。
回復

avery 發表於 2009-9-11 17:25:13 |顯示全部樓層
我諗棵燈籠呢世都幾難見花勒
回復

花園仔 發表於 2009-9-12 13:40:40 |顯示全部樓層
樓主有冇計劃好水池嘅 -- 來水, 去水, 濾水, 殺菌, 滅藻, 清潔缸, 喉管隱閉....
回復

siubox 發表於 2009-9-17 22:40:11 |顯示全部樓層
樓主有冇計劃好水池嘅 -- 來水, 去水, 濾水, 殺菌, 滅藻, 清潔缸, 喉管隱閉....
花園仔 發表於 2009-9-12 13:40

第一次設計咁大的池,摸石過河請多多指教!
回復

花園仔 發表於 2009-9-18 15:36:14 |顯示全部樓層

27# siubox

第一次設計咁大的池,摸石過河請多多指教!
=========================

你好! 既然你咁客氣, 講吓囉!(池為"女"石為"台")

一字記之曰"始" -- 自己參詳吓啦!

比d hints啦!
==========================

又唔係"玄"何須暗示啵, 講到明啦, 一字咁淺!

===========================

因為貴居既非"花園"亦非"溫室"只有石水缸又點稱得上"水池"吖,
整個佈局全無统一概念, 各項細節雜亂無章....
咁樣搞法唔係叫設計, 俾面你咪稱之"賞試"囉!
所以貴帖題應該改正為"室內園景水景製作賞試"
口多少少請原諒啵, 講真話只因為大家都係好網友!
回復

孖吉 發表於 2009-9-18 15:44:33 |顯示全部樓層
有冇留條 "路" 將來換燈胆 ?  
回復

siubox 發表於 2009-9-18 22:37:28 |顯示全部樓層
28# 花園仔

比d hints啦!
回復

siubox 發表於 2009-9-18 23:16:01 |顯示全部樓層
鄰居比了個1/4馬力的深水pump給我,他在全露天設池,加沙缸和紫外光燈都有綠藻,我的池設在溫室內得2-3小時陽光。
回復

花園仔 發表於 2009-9-20 19:40:21 |顯示全部樓層
31# siubox
=================

如果做成溫室, 裡面定必濕度充盈, 電燈電器嘅線路有特別要求, 樓主有注意到嗎?
回復

siubox 發表於 2009-9-20 20:05:15 |顯示全部樓層
31# siubox
=================

如果做成溫室, 裡面定必濕度充盈, 電燈電器嘅線路有特別要求, 樓主有注意到嗎?
花園仔 發表於 2009-9-20 19:40

未有考慮到電燈電器嘅線路要特別要求,請指教。
回復

siubox 發表於 2009-9-20 20:16:49 |顯示全部樓層
全屋整体設計另見posthttp://www.hkplants.com/redirect ... 3430&ptid=35536,這裡分享室內有屋頂部份的水陸缸(池)及周圍環境的設計概念和歷程。什麼是池什麼是缸見人見智。本貼文第一頁交待了最初父了合力砌了一個6x5的水池,後來才改為三個石缸。
回復

花園仔 發表於 2009-9-20 20:17:15 |顯示全部樓層
33# siubox
未有考慮到電燈電器嘅線路要特別要求,請指教。
============================

揾有牌及有設計安装溫室電力線路嘅公司承判而唔係一般有牌嘅水電工!
回復

花園仔 發表於 2009-9-20 20:29:40 |顯示全部樓層

34# siubox

幾個帖我都睇過嘞, 最初你倆仔爺用嘅<漁池防水膠墊>嘅選料安装都完全錯誤, 一睇就知結果啦!
呢D嘢係好專業嘅, 都話唔好講到"設計"呢個層次洛, 了解吓先啦!
回復

花園仔 發表於 2009-9-20 21:06:06 |顯示全部樓層
34# siubox

好似室內噴CORD咁, 你有冇指令装修公司選用高密度防水底油,
所噴嘅CORD有冇為長處於溫濕環境中選用不易脫落, 不變色及不發霉菌....嘅產品呢?
回復

花園仔 發表於 2009-9-20 21:21:45 |顯示全部樓層
34# siubox

請問你用乜嘢方式購買家居保險, 會唔會按照實情填報資料呢!

嗱, 你藝術咁求其洞幾條不鏽鋼通, 另加D樹枝及地盤用嘅安全網做外圍設置,
你知唔知如果有頑童, 醉酒者甚至小偷由止跌落去入邊受傷, 你要負乜嘢責任吖嗱?
回復

花園仔 發表於 2009-9-20 21:54:32 |顯示全部樓層
34# siubox

仲有入邊嘅熱帶雨林危機四伏, 如果有親朋好友到訪要小心提防嗰D大小朋友好奇入內探險呀,
D石缸枯樹藤又亂又滑, 小朋友擒高踴低好易出事, 有事保險不理賠定必<民事索償>, 心理要有準備至得喎!
回復

花園仔 發表於 2009-9-20 22:10:40 |顯示全部樓層
34# siubox

一般村屋騎樓底下面嗰幾十呎要睇清楚圖則所屬範圍嘅權益.
千祈唔好錯亂用途及出標界, 嗰D枯木如果出界勾跌D公公婆婆就大劑架罅,
其實乜嘢人都唔好喇, 最怕D惡人自己跌倒....
回復