從內園水池->石缸->花園屋簷下缸

作者: siubox 發表于 2009-5-16 22:12:25
21315 95
siubox 發表於 2009-9-21 20:25:03 |顯示全部樓層

謝謝花園仔哥哥多方指點、提出另外意見和提醒。
我無想過要找有牌及有設計安装溫室電力線路嘅公司承判。可能小弟無知,我只請師傅裝上防水電掣。花園兄可能有這方面經驗請賜教。
我準備買家居保險,也會按照實情填報資料。
如果有頑童, 醉酒者甚至小偷由止跌落去入邊受傷, 我可能要負民事責任。

有機會會帶大小朋友到這裡探奇(不是冒生命危險的探險),如界有興趣我會邀請他們與魚同游!
惡人自己跌倒.這碼事我知道。村屋地區感強,真係有惡人!我已見過。
真心謝謝花園仔哥哥的誠意提點,拜過。
(一提:我真係想在屋內diy水池,我在youtube見過http://www.youtube.com/watch?v=IWLFEJ1kFfQ&feature=related
回復

花園仔 發表於 2009-9-21 21:05:43 |顯示全部樓層

41# siubox
謝謝花園仔哥哥多方指點、提出另外意見和提醒。
我無想過要找有牌及有設計安装溫室電力線路嘅公司承判。可能小弟無知,我只請師傅裝上防水電掣。花園兄可能有這方面經驗請賜教。
我準備買家居保險,也會按照實情填報資料。
如果有頑童, 醉酒者甚至小偷由止跌落去入邊受傷, 我可能要負民事責任。

有機會會帶大小朋友到這裡探奇(不是冒生命危險的探險),如界有興趣我會邀請他們與魚同游!
惡人自己跌倒.這碼事我知道。村屋地區感強,真係有惡人!我已見過。
真心謝謝花園仔哥哥的誠意提點,拜過。
(一提:我真係想在屋內diy水池,我在youtube見過http://www.youtube.com/watch?v=IWLFEJ1kFfQ&feature=related
=========================================

你好!
初初見你所繪佈局圖就覺得不夠嚴謹, 由於地方淺窄更加要擺多D心思落去令塲景寬大深遠,
視覺開揚層次豐富至係架, 搞到逼逼夾夾亂曬大龍又何來美感呢!

至於話熱帶雨林feel仲搞笑, 雖然話青菜蘿蔔各有所愛, 平心而論迪士尼feel好剩係荔園feel好, 心照咪算喇!
如果你話要熱帶雨林feel係神秘幽森嘅, 咁都可以整得浪漫D令人有無限瑕想至得架,

要做到結廬人境之中, 而與自然相融, 植物配置就好重要嘞, 所佈置嘅琪花瑤草要錯落有致蓊鬱青蔥,
若果能做到幽雅秀麗茂密豐茸就更好喇, 選材揀花要好細緻架, 因為要兼顧共生植物佢地各有不同環境取向性,
所以唔可以係亂黎架, 尤其是日後服待佢地成班大帝更加係唔簡單呢!

至於體youtube個鬼佬所砌嘅室內魚池係現時香港, 台灣及大陸嘅一般製作方法啫,
尤以體好多酒店所採用, 家居別墅都係用以方法砌池嘅, 只係墊底物料會按唔同環境有所調整啫,
所需物料香港有全量供應, DIY易易易啦!
睇見你倆仔爺搞到身水身汗都埋唔倒欄就轉向買石缸覺得唔理智囉, 我認為回歸 DIY水池有長遠效用,
石缸擺室外或庭園較大為宜....
回復

花園仔 發表於 2009-10-5 19:46:43 |顯示全部樓層
你好!
又過咗兩個星期洛, 有咩進展亞? 嘻嘻!
回復

siubox 發表於 2009-10-5 22:43:32 |顯示全部樓層
樂不思蜀! 幾 舊水 砌了 過皮 的池
回復

siubox 發表於 2009-10-5 23:13:28 |顯示全部樓層
樂不思蜀! 幾 舊水 砌了 過皮 的池
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 14:36:26 |顯示全部樓層
44# siubox
22:43 樂不思蜀! 幾 舊水 砌了 過皮 的池

45# siubox
23:13 樂不思蜀! 幾 舊水 砌了 過皮 的池

46# siubox
02:20 樂不思蜀! 幾 舊水 砌了 過皮 的池
=============================

你好!
咁唧係點亞? 唔明!
回復

siubox 發表於 2009-10-6 21:51:13 |顯示全部樓層
三個石頭缸試緊水,在後園買了兩張泰國防水膠砌了個一呎高,五呎X2呎的池種了睡連
回復

花園仔 發表於 2009-10-6 22:05:56 |顯示全部樓層

48# siubox
三個石頭缸試緊水,在後園買了兩張泰國防水膠砌了個一呎高,五呎X2呎的池種了睡連
=================================================

睡年好吖! 呢棑日日都有花開!
個遲得一呎高好似淺咗D咁啵!
回復

siubox 發表於 2009-10-7 04:39:32 |顯示全部樓層

DIY造6X2X1呎池

村居後園用泰國防水膠DIY造6X2X1呎池種睡
video
www.youtube.com/watch?v=zsy6DWN9J3A

植物係咁易擺住先,見笑
其實可以隨時高一呎半呎
回復

siubox 發表於 2009-10-8 21:33:11 |顯示全部樓層
內園水池新種植物花卉
回復

kslee 發表於 2009-10-8 22:33:32 |顯示全部樓層
終於完工add6icon,不過條引水向上喉,可否隱藏在石池后面。
回復

花園仔 發表於 2009-10-9 20:31:31 |顯示全部樓層
<睡蓮>啵乜你當佢<蓮>咁種牙!
好虐待啫!
回復

1184 發表於 2009-10-9 21:13:19 |顯示全部樓層
佩服!!!
回復

hellokitty_971 發表於 2009-10-9 21:20:02 |顯示全部樓層
好似養蟒蛇d園境, 好靚
回復

siubox 發表於 2009-10-9 21:24:48 |顯示全部樓層
終於完工add6icon,不過條引水向上喉,可否隱藏在石池后面。
kslee 發表於 2009-10-8 22:33

可以藏得好d,還正式未校濾水和喉,
回復

siubox 發表於 2009-10-9 21:26:58 |顯示全部樓層
啵乜你當佢咁種牙!
好虐待啫!
花園仔 發表於 2009-10-9 20:31

第一次種睡蓮,請教怎才好。花鳥xx的女老板說池有幾深就放幾深!
回復

花園仔 發表於 2009-11-6 17:56:05 |顯示全部樓層
樓主好!
你棵睡蓮幾好吖馬?
回復

jack872184 發表於 2009-11-6 22:13:47 |顯示全部樓層
一字記之曰—靚
回復

Jesation 發表於 2009-12-14 14:54:41 |顯示全部樓層
有d睇頭咯噃,真係少d錢少d心血都唔掂。
回復

Exodus 發表於 2009-12-15 00:02:20 |顯示全部樓層
火鶴花咁樣擺會爛的
回復