蘭花與蟻

作者: lowson 發表于 2009-5-8 15:21:11
5466 41

請問螞蟻對蘭花有害嗎?

見佢地成日係蘭花度唔知佢攪乜呢

又唔見佢有乜動作

呢棵花唔知係米比佢咬左D.

佢地又會係個盆度練瑜伽

不過花花都好正常丫
theresagood 發表於 2009-5-8 15:51:26 |顯示全部樓層
佢地會吸汁液
回復

Exodus 發表於 2009-5-8 17:20:50 |顯示全部樓層
佢地會吸汁液
theresagood 發表於 2009-5-8 15:51

係好多種蘭花都有蜜腺
佢地係俾蜜汁吸引過去
回復

theresagood 發表於 2009-5-8 17:25:16 |顯示全部樓層

係好多種蘭花都有蜜腺
佢地係俾蜜汁吸引過去
Exodus 發表於 2009-5-8 17:20

難怪我屋企D蟻只o係蘭花度出現
回復

paulpaul 發表於 2009-5-8 20:48:25 |顯示全部樓層
我d都係
仲要係盤內築巢
回復

lowson 發表於 2009-5-8 21:03:37 |顯示全部樓層
哦....原來係蜜汁
回復

geoffrey 發表於 2009-5-8 22:07:02 |顯示全部樓層
小心啊,螞蟻會帶蘭花很多麻煩,螞蟻會帶芽虫和介殼虫上蘭花,使蘭花枯萎,為什麼螞蟻把芽虫和介殼虫帶上蘭花?因為芽虫和介殼虫吃了蘭花汁後,生產蜜汁給螞蟻吃
回復

lowson 發表於 2009-5-9 15:30:25 |顯示全部樓層
原來如此. 咁要趕盡殺絕
回復

Exodus 發表於 2009-5-9 15:53:17 |顯示全部樓層
小心啊,螞蟻會帶蘭花很多麻煩,螞蟻會帶芽虫和介殼虫上蘭花,使蘭花枯萎,為什麼螞蟻把芽虫和介殼虫帶上蘭花?因為芽虫和介殼虫吃了蘭花汁後,生產蜜汁給螞蟻吃 ...
geoffrey 發表於 2009-5-8 22:07

果種叫黑棘蟻
唔係種種蟻都會咁做

如果唔係就唔會有蟻共生型蘭花出現
回復

geoffrey 發表於 2009-5-9 16:34:31 |顯示全部樓層
果種叫黑棘蟻
唔係種種蟻都會咁做

如果唔係就唔會有蟻共生型蘭花出現
Exodus 發表於 2009-5-9 15:53

未聽說,那品種蘭花要同螞蟻共生?如何共生?為什麼蘭花要螞蟻幫助?螞蟻做什麼工作幫助蘭花?螞蟻從蘭花得何種利益?
蘭花界一切高手都說:螞蟻,芽虫和介殼虫是三結義,會危害蘭花,真是沒有聽過螞蟻和蘭花共生
回復

Exodus 發表於 2009-5-9 16:56:09 |顯示全部樓層
未聽說,那品種蘭花要同螞蟻共生?如何共生?為什麼蘭花要螞蟻幫助?螞蟻做什麼工作幫助蘭花?螞蟻從蘭花得何種利益?
蘭花界一切高手都說:螞蟻,芽虫和介殼虫是三結義,會危害蘭花,真是沒有聽過螞蟻和蘭花共生 ...
geoffrey 發表於 2009-5-9 16:34

所以代表我係?
回復

孖吉 發表於 2009-5-9 18:14:50 |顯示全部樓層
蘭花界一切高手都說:螞蟻,芽虫和介殼虫是三結義,會危害蘭花,真是沒有聽過螞蟻和蘭花共生 ...

草界有一個說法:千萬不要給人類踏在草地上,因為人和牛是一黨的,他們會帶牛來吃草地 ...

請問閣下屋企是否有養牛?
回復

孖吉 發表於 2009-5-9 21:08:08 |顯示全部樓層

(有版友話我咁講唔夠專業喎~ )

既然你識得問,咁請你答返嘞 ...

咁蚜蟲有手有腳要 d 蟻黎做乜先?貪佢阻手阻腳咩?
如果一個人想收陀地都要有一技之長啦~
咁你又知唔知螞蟻要具備乜野條件先可以同蚜蟲共生呀?

睇黎上面果雙蟻冇咁o既資格啵 !!
回復

四少 發表於 2009-5-9 23:01:23 |顯示全部樓層
http://f20.yahoofs.com/hkblog/izC8nbaeHwBeU_Hh26iuzNzr_2/blog/ap_20090504080611314.jpg.jpg?ib_____DgHgHwD.v
請問螞蟻對蘭花有害嗎?
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/ ... uzNzr_1/blog/200905 ...
lowson 發表於 2009-5-8 15:21

佢地又會係個盆度練瑜伽 好攪笑呀你 ...
不過我就唔中意蟻, 如果係咁, 我諗我想放養 d 跳蛛 加 d 蛙類 ... 鹽寫 ... etc ...
回復

foreverwithyou 發表於 2009-5-10 00:01:35 |顯示全部樓層
小弟曾經聽過.蘭花分泌汁液吸引螞蟻係因為螞蟻會為蘭花整走蚜蟲. 但係唔知係唔係真...
回復

geoffrey 發表於 2009-5-10 00:23:14 |顯示全部樓層
所以代表我係?
Exodus 發表於 2009-5-9 16:56

回答到我的問題才是高手,我從來沒聽過有蘭花和螞蟻共生,回答啊,回答啊呀
如果沒有蘭花和螞蟻共生的事實,不要再說天方夜譚的話,說自己是高手
回復

雍正 發表於 2009-5-10 00:35:04 |顯示全部樓層
回答到我的問題才是高手,我從來沒聽過有蘭花和螞蟻共生,回答啊,回答啊呀
如果沒有蘭花和螞蟻共生的事實,不要再說天方夜譚的話,說自己是高手
geoffrey 發表於 2009-5-10 12:23 AM

我唔識種蘭花,咁請問啊所謂高手geoffrey 「Schomburgkia brysiana」算唔算呢
[img]http://ablackorchid.com/SchombbrysianaGrowingOnMangrove1.jpg
回復

geoffrey 發表於 2009-5-10 00:46:58 |顯示全部樓層
          (有版友話我咁講唔夠專業喎~ )

既然你識得問,咁請你答返嘞 ...

咁蚜蟲有手有腳要 d 蟻黎做乜先?貪佢阻手阻腳咩?
如果一個人想收陀地都要有一技之長啦~
咁你又知唔知螞蟻要具備乜野條件先可以同蚜蟲 ...
marcuslee 發表於 2009-5-9 21:08

你不知道芽虫是什麼?哎呀,真是...........知識水平真低,自己看書吧,我不是老師啊,不答了
回復

chaucer 發表於 2009-5-10 00:55:17 |顯示全部樓層
geoffrey 發表於 2009-5-10 00:23

LOL,I have no idea why you say the interactions between Orchids and ants cannot be Mutualism!
回復

geoffrey 發表於 2009-5-10 00:58:14 |顯示全部樓層
我唔識種蘭花,咁請問啊高手Schomburgkia brysiana算唔算呢

雍正 發表於 2009-5-10 00:35

我也不知道什麼是高手,說些不知道是什麼的蘭花和螞蟻共生,真是不識蘭花就嚇死,識蘭花就笑死,哈哈............
等待那兩人士回答吧,我不識回答什麼是蘭花和螞蟻共生了
還有相片中不是螞蟻和蘭花共生,是螞蟻窩,螞蟻窩是共生的話,全世界很多人士是和螞蟻共生,因為家中有螞蟻窩,是嗎?
回復

123下一頁