返回列表 發新帖

小西灣郵局,局長是這樣服務我們的

作者: GLI 發表于 2007-11-11 19:50:27
4042 23
比得大帝 發表於 2007-11-14 09:33:48 |顯示全部樓層
我以前有個朋友在郵局做, 佢話 (唔敢保證佢係唔係講大話, 就當笑話聽罷)

因為好多人嚟郵局查嘢或投訢, 一個局長點會咁得閒, 佢班友仔就每天輪流做局長, 他說有一次有個人來吵, 說要見局長, 我個朋友剛好當天是局長, 他回答, 我就係局長, 你想投訴乜嘢.  果個人當佢白癡, 就走咗.

回復

Monse 發表於 2007-11-14 11:54:04 |顯示全部樓層
我以前都有個朋友係郵局做,其實香港郵政都好多灟洞,每一個郵差每天都係指定的區域派信,日子久了他們會同派信區內的商廈及住戶相熟,就係因為咁佢地會將要派的郵件放係相熟的管理處然後除左件制服去做私人野,例如:抄股、幫人排隊買演唱會門票呀、約朋友行街睇戲食飯更什既是回家睡一覺才回工作崗位派信之後就係回郵局Overtime做局內的郵務工作,咁樣一來就有超時補水囉。曾幾何時,集郵成風,他們憑著自己係郵局做的方便將攞到的集郵紀念套來抄買,仲自吹只要你比得起錢想要幾多套都無問題,我對這種人的行為都不敢苟同,朋友的朋友最終沒有聯絡了。
回復

heiheimama 發表於 2007-11-14 12:13:16 |顯示全部樓層
我試過幾次,郵差叔叔就咁放張取郵包通知卡入我信箱,聲稱前兩日在某某時段來過兩次但我不在家,叫我去郵局自取.事實是根本在該時段我其實在家,是郵差叔叔懶不帶郵包上來,要我自己去郵局取!而家返番fulltime,冇得同佢對質,但上幾次我都激到想投訴!
回復

八王爺 發表於 2007-11-14 14:08:47 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-14 05:13 發表
我試過幾次,郵差叔叔就咁放張取郵包通知卡入我信箱,聲稱前兩日在某某時段來過兩次但我不在家,叫我去郵局自取.事實是根本在該時段我其實在家,是郵差叔叔懶不帶郵包上來,要我自己去郵局取!而家返番fulltime,冇得同佢對質,但上幾次我都激 ...

希希媽 哩件事好真实!我都試过,屋企成日有工人在,但竟然收到卡,說來过兩次派信,家中無人!叫我去邮局攞咯! 我个 工人唔會 吞泡出街 架,因為我位唐樓頂層,佢要出街行上行落咁多層,好辛苦!佢成日向我投訴,一日唔好叫佢落街多过3次,否則佢唔do .... 現在她早上送我2个女返学,中午送飯給她們, 就唔出街啦! 咁样邮差叔叔都話 冇人收邮包.... 真係想 炳佢!

不过,另一個邮差都有做好人的時候。
有一次中午 有人打我手机,話有邮包,問我係唔係屋企收!
可能係快件,要簽收。工人唔收得果隻。我話中午1時回家吃飯,才收,他真的等我等到1奌!

所以 唔可以只講衰嘢!有时都有d好事。
回復