小西灣郵局,局長是這樣服務我們的

作者: GLI 發表于 2007-11-11 19:50:27
4032 21
真人真事,我親身經歷
=================
小西灣郵局,局長是這樣服務我們的
============================
日期:2007年11月10日
時間:12:50
地點:小西灣郵局
對話人:本人(我), 小西灣郵局,局長(局)
以下是我和局長的對話。
我:為何用同樣包裝方法,從前可以當郵包寄?
局:你不要講從前,我不管!
我:若不合規定,為何仍讓我貼HK$55.-郵票後投寄?
局:你貼HK$10.-郵票,亦可放進郵箱,能否寄出,我沒有責任!
我:為何職員,在稱重後,賣郵票時,不提醒我們包裝不當?
局:你不問,我們不會自動解釋!
我:你不解釋,便會引起郵資不足,投寄失誤。
局:好多寄件人,都知道規定,自已負責!
=============================
以是上述對話的由來。
-----------------
本人兒子在11月10日,到小西灣郵局,寄郵包到澳洲,用的是平郵。
稱重後職員要求他付HK$68.2郵費,但過往經驗郵費是HK$55.-。
收收兒子通知,我便到現場了解情況,有一名自稱局長的職員,告訴我郵包的郵費是HK$55.-,但現要投的包裹,包裝法式是信件,而非郵包。
我大惑不解和不安,因我們已三次用同樣包裝方法,寄包裹給澳洲的女兒。
若不符合規定,那代表之前的郵包,可能因郵資不足,未能寄出。
最令我擔心的是在澳洲的女兒,確實在包裹寄出後兩個月,仍未收到郵包。
我便細問這位局長,為何從前可接受投寄。
整件事最令我不滿的是下列:
1. 局長:你貼HK$10.-郵票,都可以寄!
我的理解:他表示我自己選擇少付郵資,強行投寄,責任在我。
2. 局長:你不問,我們不會自動解釋!
我的理解:局長仍的停留在:少做少錯的年代
-----------------------------
我的要求:我把郵包送到櫃台,要求用平郵寄。職員便應替我們算出,根據規定算出郵資。
不可能敷衍地,買出郵票了事。
為何不提供多點資料,防止出錯?
為何我在局內找不到相關資料(單張)?

你們應是專業的,我們遠方親人是期待著那包裹,那代表我們的對他們關愛,他們的慰籍!
你們承諾的抱負,使命與信念那裡去?
============================
我剛已send e-mail到郵署,且看會否石沉大海
jellyfishy 發表於 2007-11-11 20:00:44 |顯示全部樓層
打去 1823 投訴. 佢地一定要reply架.
回復

GLI 發表於 2007-11-11 20:08:12 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-11-11 20:00 發表
打去 1823 投訴. 佢地一定要reply架.

我要求的不是官樣"REPLY"
我要求的是改善
我再不要女兒收不到包裹
回復

jellyfishy 發表於 2007-11-11 20:27:01 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

叫佢地改善態度和服務都好緊要架.
回復

曉文 發表於 2007-11-11 21:20:41 |顯示全部樓層
嘩,佢地態度真係差喎
回復

蛀米虫 發表於 2007-11-12 12:32:18 |顯示全部樓層
局長仍的停留在:少做少錯的年代
非常同意, 有好多人做野只是做了便算, 而不是放個心出來做.
出了事, 就只懂推卸!
回復

八王爺 發表於 2007-11-12 12:52:31 |顯示全部樓層
來西營盤邮局寄啦!

这里是旧区,d职員对老人家,外国人 好有耐性。case by case 細察你的需要。老人家最多嘢,大包細包去大陸。外国人,好奄尖,又要平又要快。 果度d职員都好好脾气,絕对唔會 馬虎应付!
不过,你預咗每个 service 都好耐,要等等咯~~
回復

heiheimama 發表於 2007-11-12 13:06:12 |顯示全部樓層
投訴政府人員記住要俾名,同埋一定要要求書面回覆,因為封投訴信會入落被投訴人的P. File(人事檔案),跟住佢一世,咁樣佢地先至知有後果!
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-12 15:16:30 |顯示全部樓層
上兩次Monse寄種子比我,我都收唔到,打電話去問又問唔到,我都好唔開心呀~
如果出現/發現問題,佢地郵局理應(好應該)即時向當事人出句聲,寄唔寄出另一回事,等人清楚明白呀嘛~~
回復

charles604498 發表於 2007-11-12 21:32:13 |顯示全部樓層
GLI咁最終個包裹去邊???
回復

Monse 發表於 2007-11-13 09:48:22 |顯示全部樓層
如果你有寄掛號的話你可上綱追踪郵件,寄掛號會有張回條比番你,回條上有個郵件編號憑這個編號就可追踪郵件架啦,上次寄左一件好名貴的郵件給朋友成兩個月都收唔到當然我也好心急(好彩寄左掛號)先有保障,查到郵件停左係美國一間郵局,幾日後朋友就收到了。

另一次就唔好彩朋友生日買左一隻手錶做生日禮物寄去加拿大,同事到郵局幫忙代寄但她忘記寄掛號,郵件就這樣石沈大海了,聽加拿大的朋友說加拿大的郵差老鼠是很嚴重的,自始我寄郵件到外國必定寄掛號,萬一寄失都有得賠償及追踪到郵件的下落。
回復

八王爺 發表於 2007-11-13 17:01:13 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-13 02:48 發表
如果你有寄掛號的話你可上綱追踪郵件,寄掛號會有張回條比番你,回條上有個郵件編號憑這個編號就可追踪郵件架啦,上次寄左一件好名貴的郵件給朋友成兩個月都收唔到當然我也好心急(好彩寄左掛號)先有保障,查到郵件停左係美國 ...

乜D 外国邮差 真係 咁鬼窮 .... 正正経経做嘢啦!

唔該佢地唔好成日摆工啦!
回復

heiheimama 發表於 2007-11-13 17:27:15 |顯示全部樓層
如果你嫌空郵貴,又嫌平郵慢的話,可以寄二等空郵,即係不可用膠紙封口,但可以用繩紮實(用埋郵局的繩!),郵費會比一等空郵平起碼三分一,但時間一樣,大概七日左右會到,唔駛等到頸都長!
回復

四少 發表於 2007-11-13 17:44:09 |顯示全部樓層
將件事轉比傳媒跟進啦 ....
回復

GLI 發表於 2007-11-13 20:13:37 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2007-11-12 21:32 發表
GLI咁最終個包裹去邊???

刚联络女儿,邮包仍未见影踪
回復

GLI 發表於 2007-11-13 20:18:37 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2007-11-13 17:44 發表
將件事轉比傳媒跟進啦 ....

邮政处已来电,说会跟进,且看他们的表现,才再行动。
但电话中,该女士竟说局长当天心情不好,才有这般言行
回復

四少 發表於 2007-11-14 00:31:49 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-11-13 20:50 發表

好野 !

"心情不好" 可唔可以唔出糧俾佢, 等佢心情好番D再算 ?!

服務性行業 唔係 性行業, 可以咁樣講心情的咩 ? ....
局長, 呢 D 叫 局長 ?
政府工, 出納稅人的糧, 就係咁多 SERVICES ?
回復

四少 發表於 2007-11-14 00:35:31 |顯示全部樓層
講真, 我有點應為蝦細路, 歧視囉 ....
就算唔轉比傳媒跟進, 只要有網上流傳, 佢都唔會有好結果 .....
放上 D C拉 討論區, 叫佢地小心 D 仔女比人蝦 ..... 哈哈.. .. 相信反應會好大. .. . . .
回復

比得大帝 發表於 2007-11-14 09:33:48 |顯示全部樓層
我以前有個朋友在郵局做, 佢話 (唔敢保證佢係唔係講大話, 就當笑話聽罷)

因為好多人嚟郵局查嘢或投訢, 一個局長點會咁得閒, 佢班友仔就每天輪流做局長, 他說有一次有個人來吵, 說要見局長, 我個朋友剛好當天是局長, 他回答, 我就係局長, 你想投訴乜嘢.  果個人當佢白癡, 就走咗.

回復

Monse 發表於 2007-11-14 11:54:04 |顯示全部樓層
我以前都有個朋友係郵局做,其實香港郵政都好多灟洞,每一個郵差每天都係指定的區域派信,日子久了他們會同派信區內的商廈及住戶相熟,就係因為咁佢地會將要派的郵件放係相熟的管理處然後除左件制服去做私人野,例如:抄股、幫人排隊買演唱會門票呀、約朋友行街睇戲食飯更什既是回家睡一覺才回工作崗位派信之後就係回郵局Overtime做局內的郵務工作,咁樣一來就有超時補水囉。曾幾何時,集郵成風,他們憑著自己係郵局做的方便將攞到的集郵紀念套來抄買,仲自吹只要你比得起錢想要幾多套都無問題,我對這種人的行為都不敢苟同,朋友的朋友最終沒有聯絡了。
回復

12下一頁