返回列表 發新帖
作者: Monk 發表于 2007-11-8 22:41:08
5799 24
LLGG 發表於 2009-1-22 16:24:08 |顯示全部樓層

Peter版主~
無意中睇到你既遭遇真係.....比著我都驚喇.
我本身係响坪洲土身土長既, 呢d事都時不時都聽過 (好彩無遇過), 坪洲呢幾年治安真係差咗d, 比人入屋打劫, 偷野都多咗 (外來人做又有, 本地青少年做又有). 其實以我所知, 南灣既情況係最差既, 因為1來近岸邊, d偷渡客多數响果度上落, 另外果頭多水上人住, d父母唔係好理d仔囡, 成日連群結黨, 學壞都無人理...我自己亞e都係住响南灣, 聽佢講門口d拖鞋呀, 晒出去d衫褲呀, 有時都會比人偷架 (都唔知有咩好偷), 所以夜晚一定將d野收返晒屋囉.
呢幾年坪洲真係變咗好多 (壞果面多d), 但相對其他離島, 我覺得民風仍然純樸, 係1個住既好地方既.
回復

比得大帝 發表於 2009-1-24 09:22:18 |顯示全部樓層
我離開咗坪洲卄年, 估唔到依家坪洲治安重係咁差

我當時都係住响南灣, 晒出去d衫褲都有被偷, 試過有一次關漏了一個氣窗, 就被人很輕易的申手人來把大窗打開, 偷了個錄音機

你說坪洲人唔係好理d仔囡, 我都認同, 坪洲的女孩14-5歲就攪大肥的不勝其數....

坪洲是一個需要好好整理的地方
回復

走得慢 發表於 2009-1-24 09:30:35 |顯示全部樓層
連警察居民互相包庇,如何可以整理好呢!
回復

比得大帝 發表於 2009-1-24 09:41:17 |顯示全部樓層
換哂d警察
回復

jellyfishy 發表於 2009-1-25 21:42:31 |顯示全部樓層
我大部份的波友都係坪洲原居民, 佢地個個都好好人架. 又無聽佢地講過治安好差~
回復