救救我的蘆薈,突然變得好黃和好軟。

作者: chichi 發表于 2009-4-29 18:24:03
2693 14
我的蘆薈突然變得好黃和好軟,之前放在屋企種都好地地,但近日放在係屋外種。
請問會不會因為太多陽光及水份,令到蘆薈突然變得好黃和好軟?
請問現在這樣有無方法救回?
namshanfung 發表於 2009-5-4 14:56:16 |顯示全部樓層
佢地好似唔可以有咁多陽光架..
回復

Minijack 發表於 2009-5-4 16:30:23 |顯示全部樓層
我的蘆薈突然變得好黃和好軟,之前放在屋企種都好地地,但近日放在係屋外種。
請問會不會因為太多陽光及水份,令到蘆薈突然變得好黃和好軟?
請問現在這樣有無方法救回? ...
chichi 發表於 2009-4-29 18:24

我都有同樣問題! 會軟軟地,個尖頂又會黃黃地...我己經放係有陰既地方,都咁既?
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-4 20:50:32 |顯示全部樓層
應該晒得喎…係咪水太多??d根爛咗啊?
回復

chichi 發表於 2009-5-5 23:30:37 |顯示全部樓層
我放咗係d 陰既地方幾日,無俾水佢,現在已經無事,回復之前咁靚咁青綠,但仲有少少軟,我唸過多一排應該無事。
回復

muitau 發表於 2009-5-6 10:33:23 |顯示全部樓層
久唔久餵啲花生麩佢食丫,靚好多架.
回復

chichi 發表於 2009-5-6 23:34:57 |顯示全部樓層
雞蛋殼有無幫助架.... 因為方便d
回復

飛伊 發表於 2009-6-10 00:41:39 |顯示全部樓層
唔好意思呀,花生麩係咩黎ga?
我都有棵蘆薈,都有變黃同變軟既問題=__=
回復

llaus 發表於 2009-6-10 08:41:15 |顯示全部樓層
唔好意思呀,花生麩係咩黎ga?
我都有棵蘆薈,都有變黃同變軟既問題=__=
飛伊 發表於 2009-6-10 00:41

這是中國人o既智慧啦add14icon
所謂物盡其用add12icon
花生麩是榨完花生油o既渣,然後經過處理成肥料add4icon
主要是加添植物氮肥囉
回復

legend 發表於 2009-6-10 09:39:46 |顯示全部樓層
咁,請問豆渣/甘荀渣直接放入植物的盆中用泥蓋上又得唔得?
回復

muitau 發表於 2009-6-10 10:59:44 |顯示全部樓層
得, 不過唔好太貼根喎,仲有可能會惹少少蚊滋!
回復

llaus 發表於 2009-6-10 11:34:24 |顯示全部樓層
得、不過唔好太貼根喎,仲有可能會惹少少蚊滋!
muitau 發表於 2009-6-10 10:59

都是處理過才放入盆好Dadd10icon add6icon
回復

軒軒 發表於 2009-6-10 14:26:14 |顯示全部樓層
蘆薈唔好暴曬,最好有遮蔭的地方種,好粗生,會生好多BB架!
回復

飛伊 發表於 2009-6-10 23:11:51 |顯示全部樓層
哦~明白~thx~
我怕蚊仔~都係落普通個D肥仔水咋~
我個棵生左BB,BB都3個月大喇,幫佢地換左個大盆之後就變黃and變軟.........
回復

蠍子仔 發表於 2009-7-8 14:20:11 |顯示全部樓層
用花生麩要埋入泥中,仲要深dd
會有蟲鑽出來同好臭下
室內植物就少玩為妙
用泥同佢放在室外發酵完再用就好d
買有機肥方便好多
回復