包裝薄荷種子種出來的與包裝圖不同

作者: chichi 發表于 2009-9-16 17:06:53
3229 15
我早前買咗這個薄荷種子來種,我成包種子都落哂。但遲遲都長唔出薄荷,我分咗幾次下種子,長出來的是圖中的植物,我認為這個應該不是薄荷,因為與包裝圖中的原全不同。
由於我分咗幾次下種子,長出來有2棵這種植物都是一樣,所以我好肯定不是泥土溝了其他種子,一定是這包薄荷種子種出來的。

請問這棵植物是什麼,還是真的是薄荷???
HappyLeo 發表於 2009-9-17 02:06:57 |顯示全部樓層
點睇都唔似薄荷~
唉,你係邊買的,叫佢退$啦
回復

緲緲 發表於 2009-9-17 06:23:55 |顯示全部樓層
薄荷就應該唔係架喇,
樓主有冇鍊吓啲葉聞吓有冇咩香氣?
回復

chichi 發表於 2009-9-17 10:52:27 |顯示全部樓層
塊葉有少少草味, 無乜特別。
浪費咗我種咗去幾個月,一心唸住可以沖薄荷茶飲。
由種子開始種真係要好有耐性,我會再買再種........haha
唔等都等咗咁耐, 等多半年都應該有掛....
回復

chichi 發表於 2009-9-17 11:00:51 |顯示全部樓層
我想問下那隻牌子包裝薄荷好呀, 最好發芽率高, 品種好d, 沖茶飲又香d 。
回復

i4kai 發表於 2009-9-17 11:01:14 |顯示全部樓層

樓主,

睇黎你啲薄荷種子未出芽,在泥土裏的什草種子已搶先出芽了!
呢棵看來是"百花蛇舌草"
經常在泥中自巳生出黎,與其它植物搶肥  : (

百花蛇舌草:
回復

chichi 發表於 2009-9-17 12:19:37 |顯示全部樓層
我唸應該唔係泥土裏的什草種子, 因為我分幾次下種子, 每次隔1個月左右,而在不同時段生出了2棵這樣的植物, 我估可能係包種子有問題。
原來係百花蛇舌草,haha 什草.....
謝謝你的資料....thanks
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-17 13:49:34 |顯示全部樓層
去"賓賓"買種子喇 ~ 一係買 "yates" 0既種子. 個人經驗外國入口種子發芽率遠比內地/台灣為高.
回復

chichi 發表於 2009-9-17 15:45:12 |顯示全部樓層
原來外國貨好d, 明白哂 la, 謝謝你的意見, 因為我係新手, 所以好多野都唔識.....thanks.
回復

悠悠草 發表於 2009-9-17 21:21:54 |顯示全部樓層
呢隻牌子既種子我以前都買過兩包, 完全發唔到芽兼發"毛",
國內出品的仲好過佢, 又或者加多幾蚊買外國牌子好過。
回復

chichi 發表於 2009-9-17 23:48:53 |顯示全部樓層
原來呢個牌子係咁架......
我會記住佢.....以後唔買呢個牌子
唔想再浪費心機+時間
因為我買果時真係......興致勃勃,
第一次種香草......點知就咁.....
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:36:44 |顯示全部樓層
雜草
雜草當然會比自己種既快出喇, 落幾長雨乜都bill晒出尼

除左jicma建議既, 我都有其他既建議: 就係bun fun賣既"王冠"牌
無留意咩名但菱形包裝, 有1個王冠, 兩個及3個賣

試下, 都ok架
因為我Y牌又試過, 王冠又試過
兩個都ok

祝好運
回復

黃太 發表於 2009-10-6 21:45:58 |顯示全部樓層
chichi:我果你想種薄荷有2種法:去街市買1扎回來插枝、我可以同你分享
回復

chichi 發表於 2009-10-6 22:24:25 |顯示全部樓層
謝謝啦!
多謝大家關心,我自己買就可以la
我今次會參考"gtrnismo "既意見,
買Y牌or王冠牌,我唸我會買Y牌,因為我見王冠牌既種子包係3合一,要買埋另外2種,無獨立一種賣。
回復

小小 發表於 2009-10-7 18:33:41 |顯示全部樓層
如果是百花蛇舌草都好呀,可以晒乾煲一煲涼茶飲下都好,我見我同事都係在路邊摘咋,返來還要慢慢洗乾淨。
回復

biru 發表於 2009-10-10 18:47:08 |顯示全部樓層
百花蛇舌草<<<d根好長, 除草時mang到我手軟...
回復