返回列表 發新帖

大家講下有人情味的事~

作者: heiheimama 發表于 2009-4-28 16:53:43
2961 32
比得大帝 發表於 2009-4-29 11:36:42 |顯示全部樓層
Peter 大哥大
公共場所的應守規側嗎
江江 發表於 2009-4-29 10:15

好多應守的規則, 背後都是考慮別人的利益, 做到了就是做到了人情味
不過好多應守的規則已被忘記
回復

八王爺 發表於 2009-4-29 11:37:50 |顯示全部樓層
小朋友真係係大人唔留意的時候,把大人的行為記存心裏的。
回復

比得大帝 發表於 2009-4-29 11:43:10 |顯示全部樓層
兒子從小開始就訓練他讓座
有一次兒子生病, 太太抱著他搭地鐵, 當時已五歲了, 不過沒人讓坐, 兒子問: 媽咪, 點解只有我們讓座好別人? 沒人讓座給我們.
太太也不懂得回答
回復

八王爺 發表於 2009-4-29 11:51:21 |顯示全部樓層
兒子從小開始就訓練他讓座
有一次兒子生病, 太太抱著他搭地鐵, 當時已五歲了, 不過沒人讓坐, 兒子問: 媽咪, 點解只有我們讓座好別人? 沒人讓座給我們.
太太也不懂得回答 ...
Peter 發表於 2009-4-29 04:43

真係好難答!
有時同兩個女出街搭巴士,佢都同我講,車上面唔可以食嘢!
我都啞咗,因為我細果時,搭乜車都可以食嘢架....
回復

比得大帝 發表於 2009-4-29 12:09:30 |顯示全部樓層
那天和太太去打冷, 差不多吃完時, 有個卄歲左右的進來坐在隔離枱, 叫了一飯碗白飯, 伙記問佢還要甚麼, 他說不要, 伙記說: 淨白飯好惡"kun"個噃, 我同你加點汁好唔好?  他點點頭

我們看了他一眼, 感覺他眼紅紅的, 像要哭出來, 我們想到很多故事, 可能是離家出走, 可能剛被炒魷魚, 可能....

想叫他過來一起吃, 但餸己吃得七七八八, 好像叫人食菜尾, 於是盡快吃完就埋單走了

埋單時多給了三十元伙記, 叫佢做個菜給他

回到家, 心還是酸酸的
回復

heiheimama 發表於 2009-4-29 17:18:36 |顯示全部樓層
那天和太太去打冷, 差不多吃完時, 有個卄歲左右的進來坐在隔離枱, 叫了一飯碗白飯, 伙記問佢還要甚麼, 他說不要, 伙記說: 淨白飯好惡"kun"個噃, 我同你加點汁好唔好?  他點點頭

我們看了他一眼, 感覺他眼紅紅的, 像 ...
Peter 發表於 2009-4-29 12:09

我覺得個伙計都算係雪中送炭,好少人有咁好既服務態度.(哇哈哈哈完全冇讚皮旦哥)~
回復

maggielawkm 發表於 2009-4-29 17:22:01 |顯示全部樓層
我覺得個伙計都算係雪中送炭,好少人有咁好既服務態度.(哇哈哈哈完全冇讚皮旦哥)~
heiheimama 發表於 29-4-2009 17:18

係囉係囉~~ 淋汁喎~~ 幾好人士呀~~哇哈哈哈
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-4-29 17:24:05 |顯示全部樓層
但首領都好好人啊!
回復

比得大帝 發表於 2009-4-29 17:40:48 |顯示全部樓層

當自己還可付出的時候, 不防想一下旁邊的人

有時覺得好多人需要幫忙, 有時覺得自己幫不了太多人
回復

heiheimama 發表於 2009-4-29 17:48:47 |顯示全部樓層
當自己還可付出的時候, 不防想一下旁邊的人

有時覺得好多人需要幫忙, 有時覺得自己幫不了太多人
Peter 發表於 2009-4-29 17:40

記得救海星的故事嗎?也不用給自己太大負擔,做事過到良心就可以了.~

噢,其實皮旦兄的雪中送炭也是讓人心甜的,不在於那30元,而在於人間有情.~
回復

四少 發表於 2009-5-4 00:16:34 |顯示全部樓層
首領 去開邊頭食飯

以前細個, 一次坐紅 van, 我叫左 xx 有落 唔該, 叫左幾次, 不過 司機 都係聽唔到.
跟手, 過個站, 咁我大聲 d 但都係極有禮貌的再叫 "xx 有落" 司機先聽到,
個 司機 好急停左車比我, 但係 ... 就大大聲罵我 唔早出聲 x y z @ # ... 我當時好無耐又好鵪鶉咁行去門口落車 (因為當時仲係細個又唔懂世面), 哈哈... 真係估唔到有個金毛飛幫我出頭仲凶過司機幫我平反其實我已經叫左好多次 "xx 有落", 個 司機 即刻青晒面口唔敢向後望跟手慢慢比我落車.
回復

cherrylwy 發表於 2009-5-4 00:32:31 |顯示全部樓層

不是買左花讚花香:
我奶奶家附近有個阿婆執垃圾同紙皮為生, 有次見她在馬路邊推住載滿回收物同紙皮既手推車上斜(果度的斜度普通人行都覺得吃力), 心想佢咁都推到, 真唔簡單, 但佢推推下突然間停下來'哎'住部車, 應該係唔夠力, 停低抖抖, 我果個平時有潔癖既老公忽然上次幫佢推架車上路頂平地處(全長大約50米), 我即時勁欣賞佢(平時唔覺佢咁好心, 多數都係我幫人多d)。
回復

比得大帝 發表於 2009-5-4 09:22:06 |顯示全部樓層
好耐之前有次搭小巴 (果時未有八達通), 落車時才發現沒有港幣, 只有一張1元美金, 小巴車費好像是hkd5, 沒法了只向司機解釋及把美金給他, 司機說: 算啦.  下次見到我才還給我罷.
回復