大家講下有人情味的事~

作者: heiheimama 發表于 2009-4-28 16:53:43
2952 32
呢期園藝館有d戾氣,不如講返d開心野.大家有冇遇到d有人情味的事呢?

上星期,我去太和mc cafe買咖啡,我個個星期都去幫襯,個位整咖啡既靚女都認得我.佢上咖啡時,我見冇左個m字嘜頭,佢為我專登拉左朵咖啡花,而且款式好特別,唔係一般像葉子的花.佢話知道我鍾意,自己又新學到,專登拉俾我既.$12杯咖啡,麥記,估唔到都咁甜.我估位靚女都當我係熟客,半個朋友啦.~

好可惜當時我個手提剛剛冇電,唔係就可以拍下這杯特製咖啡的樣子啦.~
jellyfishy 發表於 2009-4-28 16:58:21 |顯示全部樓層
咁就有機會叫佢拉多次你睇~ 哈哈~~ 
唉~ 大同與小康,都得靠大家一同維繫. 
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-28 17:03:49 |顯示全部樓層
有呀有呀,今朝 PK 後番到公司,我老細問"仲唔快D睇醫生,洗下個傷口,睇下使唔使打針",我話佢都唔使啦,都冇乜用,佢就話啦"快D去啦,我睇住個檔啦,唔好第日有乜野事要我返朝9晚6呀,我死比你睇下,快D走,我等埋你食飯"~
回復

江江 發表於 2009-4-28 17:24:24 |顯示全部樓層

人間有情

我也來說說~~~

幾個月前 , 我隨手分享了一些薰衣皇后的大岩桐出了去..

誰知有個靚妹仔記在心頭 , 她又知我擁有的品種已很多了...

於是她傻得在美國 ebay.com 的拍賣網上 , 用高達 USD36.50(未計運費)奪一只迷岩回來送給我.....

唉..雖然本着施恩莫望報之心 , 但傻妹頭的行徑實在令我感激萬分...在此再次謝過小傻妹了
回復

heiheimama 發表於 2009-4-28 17:33:27 |顯示全部樓層
人間有情

我也來說說~~~

幾個月前 , 我隨手分享了一些薰衣皇后的大岩桐出了去..

誰知有個靚妹仔記在心頭 , 她又知我擁有的品種已很多了...

於是她傻得在美國 ebay.com 的拍賣網上 , 用高達 USD36.50(未計運費)奪 ...
江江 發表於 2009-4-28 17:24

wow,咩品種,咁貴?
回復

江江 發表於 2009-4-28 17:34:19 |顯示全部樓層
wow,咩品種,咁貴?
heiheimama 發表於 2009-4-28 17:33

Sinn. Pretty In Pink

還要加上傻妹頭的心意~~千金難買呀
回復

貓后 發表於 2009-4-28 17:51:57 |顯示全部樓層

江江 發表於 2009-4-28 17:34

江江,咪幾好,遇到咁有心的人
回復

oneonewe 發表於 2009-4-28 17:53:28 |顯示全部樓層

江江 發表於 2009-4-28 17:34

多謝江江肯將呢份心意分享出o黎
收到你的小苗真係好好好好好開心呀!!
回復

江江 發表於 2009-4-28 17:56:33 |顯示全部樓層
江江,咪幾好,遇到咁有心的人
貓后 發表於 2009-4-28 17:51

還有你班老老友鬼鬼呢
回復

江江 發表於 2009-4-28 17:58:31 |顯示全部樓層
多謝江江肯將呢份心意分享出o黎
收到你的小苗真係好好好好好開心呀!!
oneonewe 發表於 2009-4-28 17:53

我也很高興和你會面呀
回復

maggielawkm 發表於 2009-4-28 18:20:31 |顯示全部樓層
我也很高興和你會面呀
江江 發表於 28-4-2009 17:58

江江~~ 係咪打少左個字呀€~ 係你「地」呀~~
回復

oneonewe 發表於 2009-4-28 18:34:45 |顯示全部樓層
江江~~ 係咪打少左個字呀€~ 係你「地」呀~~
maggielawkm 發表於 2009-4-28 18:20

冇打少冇打少
尋日得我同佢見面之嘛!!
回復

maggielawkm 發表於 2009-4-28 18:36:00 |顯示全部樓層
冇打少冇打少
尋日得我同佢見面之嘛!!
oneonewe 發表於 28-4-2009 18:34

哦~~ 原來講尋日~~ 我以為佢講430 添~
回復

貓后 發表於 2009-4-28 21:02:15 |顯示全部樓層
還有你班老老友鬼鬼呢
江江 發表於 2009-4-28 17:56

我係樹等緊個日丫
回復

claudiatang 發表於 2009-4-29 09:34:45 |顯示全部樓層
我係樹等緊個日丫
貓后 發表於 2009-4-28 21:02

明天就是430了﹗
回復

比得大帝 發表於 2009-4-29 09:43:38 |顯示全部樓層
1. 繁忙時間在快餐店買咗嘢食先搵位, 考慮吓果d一個托住個盤
2. 坐公車唔講電話, 考慮吓俾一個安靜嘅環境別人
3. 見到有需要人仕, 為佢開門, 讓坐, 等
4. 唔好在公厠內睇報紙, 考慮吓在門外等的人
5. 唔好在餐廳進食非該餐廳之食物, 考慮吓人哋開個舖都要成本
回復

江江 發表於 2009-4-29 10:15:00 |顯示全部樓層
1. 繁忙時間在快餐店買咗嘢食先搵位, 考慮吓果d一個托住個盤
2. 坐公車唔講電話, 考慮吓俾一個安靜嘅環境別人
3. 見到有需要人仕, 為佢開門, 讓坐, 等
4. 唔好在公厠內睇報紙, 考慮吓在門外等的人
5. 唔好在餐廳進食 ...
Peter 發表於 2009-4-29 09:43

Peter 大哥大
公共場所的應守規側嗎
回復

八王爺 發表於 2009-4-29 10:48:18 |顯示全部樓層
見過一個雙重人情味。

本人很少搭地鉄,更少搭火車。
最近一次係火車上,見到有個打扮前衛染金髮的女子坐在面對面的長椅上。
我上車時一眼見到佢都覺得佢唔係乖乖女,但係一齊上車有個老伯,我看約70歲,那時那前衛的女子首先讓坐給老伯。反而個女仔身旁邊的男仕一個都無反應!
阿伯都有啲呆咗一陣先坐底。咁又過咗兩個站,又有不少人上落車。
有一個大肚婆入車廂,那老伯又起身讓坐給那大肚婆。

我覺得老伯不一定要讓坐,但係佢得到別人的體恤,也去體恤他人。
當我們領受到別人的「有味」對待後,漸漸就學會對也善待他人。
首先待別人多一些「情味」,周圍的人也漸漸發出他們的味道。
回復

maggielawkm 發表於 2009-4-29 10:50:37 |顯示全部樓層
見過一個雙重人情味。

本人很少搭地鉄,更少搭火車。
最近一次係火車上,見到有個打扮前衛染金髮的女子坐在面對面的長椅上。
我上車時一眼見到佢都覺得佢唔係乖乖女,但係一齊上車有個老伯,我看約70歲,那時那前衛 ...
八王爺 發表於 29-4-2009 10:48

我以為打扮前衛染金髮的女子用粗口閙個男仔叫佢讓座添~ 估錯左~~
回復

heiheimama 發表於 2009-4-29 11:01:20 |顯示全部樓層
又一件有人情味的事,是關於我自己的,有點自吹自擂的.

某天和女兒坐小巴回家,同行有一位老婆婆,行動有點遲緩,拿著一個大喼.一同下車的都冇人理她,而我,就一手拖著女兒,另一手替婆婆拿喼,雖然不同路,我還是送了她回家.

感人的不是我的所謂善行,而是女兒後來告訴我,另一天和工人又踫到婆婆,婆婆跟她打招呼,說她乖,又問她媽媽是不是上班了.

我沒有刻意做好事給女兒看,但我想女兒是受到感染的.她很高興婆婆讚她乖,我感到5歲的女兒,很為媽媽所做的感到驕傲.~
回復

12下一頁