黃金葛 - 點樣有長蔓莖?

作者: SandyWong 發表于 2009-4-27 10:20:26
6045 13
我屋企有2盆黃金葛多年,2盆都生長得好健康。其中一盆啲莖生得好長,但另一盆就成日都係咁短。

請問黃金葛係唔係要吊住先會有長蔓莖?
請指教。謝謝。
Pinkcat 發表於 2009-5-18 13:44:36 |顯示全部樓層
未必, 只係有空間同夠養份, 就會生到架, Pic 1 實在太密了~
如果想蔓莖快長, 水種的要定時修剪枯根; 土種就真係要吊起, 咁就最快達到目的喇.
兩者比較就當然係土種快過水種啦!
回復

四少 發表於 2009-5-19 00:34:09 |顯示全部樓層
照我睇都係用泥種
原因我個人睇係
1.吊的位置比較光
2.吊盆土壤的空氣流動比較好 (另一盆可能有爛根)
回復

Pinkcat 發表於 2009-5-19 11:56:32 |顯示全部樓層
3# 四少

四少, 我都覺得呢兩個pic 係土種, 不過既然樓主放得响水生版, 我扮勁答埋水種所知矣.~
回復

SandyWong 發表於 2009-6-11 09:20:23 |顯示全部樓層
Sorry...我放錯响水生版。。。我還以為黃金葛係觀葉,所以放咗係到。。。Sorry
回復

SandyWong 發表於 2009-6-11 09:23:10 |顯示全部樓層
無論如何,非常感謝你哋嘅意見
回復

ht333147 發表於 2009-6-11 14:36:29 |顯示全部樓層
黃金葛是要多水氣及光照才生得好, 短的一盆位置是較暗及濕度較低吧, 但請注意, 濕度高並不等於泥土濕, 長期泥土過濕是會爛根.
回復

SandyWong 發表於 2009-7-5 10:31:11 |顯示全部樓層
黃金葛是要多水氣及光照才生得好, 短的一盆位置是較暗及濕度較低吧, 但請注意, 濕度高並不等於泥土濕, 長期泥土過濕是會爛根.
ht333147 發表於 2009-6-11 14:36

我估光照會係一個主要原因。。。
多謝各位指教
回復

Exodus 發表於 2009-7-5 22:23:06 |顯示全部樓層
無人講?
大部分蔓性天南星科植物向上生至會越生越大越長
吊係度種, 葉會越生越細, 呢個現象好常見
好多商場都睇到

PS: 黃金葛, 可以係雨林板-天南星科, 係觀葉, 而水生係人為造成, 度度都post得係因為有人亂開板
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-5 22:56:54 |顯示全部樓層
我個盆放係窗口邊日曬辱雨淋生得好長
回復

corina 發表於 2009-7-6 00:09:32 |顯示全部樓層
我盆好奀豬!add1icon
回復

Pinkcat 發表於 2009-7-6 00:35:38 |顯示全部樓層
無人講?
大部分蔓性天南星科植物向上生至會越生越大越長
吊係度種, 葉會越生越細, 呢個現象好常見
好多商場都睇到

PS: 黃金葛, 可以係雨林板-天南星科, 係觀葉, 而水生係人為造成, 度度都post得係因為有人亂開板 ...
Exodus 發表於 2009-7-5 22:23

謝謝Exodus的寶貴資料. 學多好多嘢, 真好.
回復

kyliemeow 發表於 2009-10-3 10:44:21 |顯示全部樓層
各位,我都有種黃金葛,想post張相俾大家看,但唔識post相,請指教.
回復

ccpyue 發表於 2010-1-7 06:40:19 |顯示全部樓層
我都有一盆很像你們講述的如下圖。但不知我這名稱叫什麼,水養了差不多六年,但末開過花,兴長葉。
回復