返回列表 發新帖

#224 Rob's Ruff Stuff 開花啦

作者: AppleYan 發表于 2009-4-26 10:00:43
4246 31
flower 發表於 2009-4-27 13:37:10 |顯示全部樓層
樓主請讓我也加貼一張224, 小苗在蘭姐到買, 是不是一樣呢? 但之前有花友UPDATE 圖鑑時, 個名好似係 Ness Midnight Fantasy (大概.... 唔係記得好清楚) !!!
回復

flower 發表於 2009-4-27 13:43:18 |顯示全部樓層
再貼.......再貼.......
回復

flower 發表於 2009-4-27 14:01:14 |顯示全部樓層
再貼.......再貼.......
224-3-0 (Small).JPG
回復

KIMHO 發表於 2009-4-27 21:56:21 |顯示全部樓層
同埋可唔可以講吓水種心德,另如果用泥種開可唔可以改水種呢?即要否切根重種?
Fleur 發表於 2009-4-27 01:51

心得....我就甘種冇乜特別心得..不過美能安a和魔肥就一定會用..
有好的環境就易種

13# KIMHO

想問下係唔係一開始就要用水種,可唔可以用泥種種下改水種呢?
Evalam 發表於 2009-4-27 09:25

我都係買時有泥cut 曬d 根...就甘水種
回復

Fleur 發表於 2009-4-27 22:05:54 |顯示全部樓層
24# KIMHO

請問魔肥同美能安會溶在水中嗎?這樣的話是多久換一次水呢?謝謝.
回復

KIMHO 發表於 2009-4-27 22:58:29 |顯示全部樓層
24# KIMHO

請問魔肥同美能安會溶在水中嗎?這樣的話是多久換一次水呢?謝謝.
Fleur 發表於 2009-4-27 22:05

魔肥係會溶在水中(雖然成棵魔肥也會係到到),美能安會溶到變粉....
基本上 ...1 星期我先睇下...d 爆根後可能勁飲水要留意....可以一星期飲曬杯水....
你可以一星期換一次水...但我好懶只加水...喜歡d先換下水洗下杯...有時就落d 花寶...或發叔d 花肥在水桶...(比好小份量..半根到)
就甘加d 開好的水入去就算
回復

Evalam 發表於 2009-4-28 09:26:11 |顯示全部樓層
等我都搵塊葉試下水種先!
回復

Fleur 發表於 2009-4-28 11:36:14 |顯示全部樓層
26# KIMHO

謝謝!我依家浸嘅葉已出根,打算用嚟做水種實驗,咁依家喺咪可以落美能安呢?定等佢出葉仔先呢?依家根唔喺好多,我嘅水位好低,只喺剛高於出根位置少少,因為我怕水太多爛腳.
回復

Evalam 發表於 2009-4-28 11:53:59 |顯示全部樓層
美能安有咩用途呢?
回復

acmc 發表於 2009-4-28 11:56:22 |顯示全部樓層
是在冷氣地方種嗎?
回復

KIMHO 發表於 2009-4-28 21:58:49 |顯示全部樓層
26# KIMHO

謝謝!我依家浸嘅葉已出根,打算用嚟做水種實驗,咁依家喺咪可以落美能安呢?定等佢出葉仔先呢?依家根唔喺好多,我嘅水位好低,只喺剛高於出根位置少少,因為我怕水太多爛腳. ...
Fleur 發表於 2009-4-28 11:36

用葉發根...就唔好甘快用水種.....種到大d 先啦(雖然我由細都種到大都得)
係可以落美能安
美能安有咩用途呢?
Evalam 發表於 2009-4-28 11:53

美能安有微量原素...(唔好話我賣廣告...我係用所以照講)
周圍都好多高手..只是唔出聲..(我唔米高手)睇書果d 唔足夠,有機緣見到d 高手就問多d ...包你唔洗睇甘多書...
有好多野一時間講唔到甘多..慢慢會體會到...

是在冷氣地方種嗎?
acmc 發表於 2009-4-28 11:56

不是在冷氣地方種
回復

Fleur 發表於 2009-5-3 01:05:21 |顯示全部樓層
Thanks !!不過已經由插水出根,所以將會全程水插.
回復