#224 Rob's Ruff Stuff 開花啦

作者: AppleYan 发表于 2009-4-26 10:00:43
4226 31
終於開花成功的 Rob's Ruff Stuff, 條綠邊好靚!
224 - 1.jpg

Mother (Right) & Child (Left)

Mother (Right) & Child (Left)
KIMHO 發表於 2009-4-26 10:39:26 |顯示全部樓層

http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_ruff_stuff.htm

這棵已經走了色...
雖然這棵走了色但綠邊綠得很明顯
葉也種得好好...用手整一整應該會齊d
AppleYan 發表於 2009-4-26 11:39:22 |顯示全部樓層
http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_ruff_stuff.htm

這棵已經走了色...
雖然這棵但綠邊綠得很明顯
葉也種得好好...用手整一整應該會齊d
KIMHO 發表於 2009-4-26 10:39

多謝賞花同提示, 等我整整佢先, Thank you!
Evalam 發表於 2009-4-26 11:40:17 |顯示全部樓層
花同葉都好靚呀!好有心機打理!
njchangjiang 發表於 2009-4-26 11:55:56 |顯示全部樓層
很美!綠邊很明顯.
lillian02 發表於 2009-4-26 12:59:50 |顯示全部樓層
比心機呀!
希望下次唔再走色
KIMHO 發表於 2009-4-26 13:05:04 |顯示全部樓層
多謝賞花同提示, 等我整整佢先, Thank you!
AppleYan 發表於 2009-4-26 11:39

我也不常出post 呢!
之前kenny 到有得買重要有花出了...一定對色
但自己都唔夠膽買,因為這品種係易走色
我下面第二棵係Opera's Il Straniero
不過是走了色..是之前呀tea 送(本來就是走了色,如果唔走色我反而唔想要)
但我十分喜歡...重種到好大棵下
當然現在冇心機種非洲紫羅蘭了
AppleYan 發表於 2009-4-26 13:15:41 |顯示全部樓層
7# KIMHO

做乜無心機種呀, AV咁靚?你的插圖好靚呀!看得到你一定放了好多心機打理! 我要努力學習!!!
KIMHO 發表於 2009-4-26 14:10:10 |顯示全部樓層
7# KIMHO

做乜無心機種呀, AV咁靚?你的插圖好靚呀!看得到你一定放了好多心機打理! 我要努力學習!!!
AppleYan 發表於 2009-4-26 13:15

沒有了動力
插圖d 都是水種呢...(第二棵唔米)
要再專精一d 就要再大量的心力和時間.. 而且沒有信心.
現在玩蝦沒有果重情況
輕鬆得多不過荷包傷好多cccc
rosekarming 發表於 2009-4-26 15:53:06 |顯示全部樓層
9# KIMHO

水種都種得唔錯喎, 你唔講都睇唔出
rosekarming 發表於 2009-4-26 15:54:48 |顯示全部樓層
葉形同花都好靚呀
Evalam 發表於 2009-4-26 15:55:14 |顯示全部樓層
水種都可以咁靚咁多花?係唔係隻隻都得?我都想試下!
KIMHO 發表於 2009-4-26 23:01:59 |顯示全部樓層
水種都可以咁靚咁多花?係唔係隻隻都得?我都想試下!
Evalam 發表於 2009-4-26 15:55

我棵棵都甘試
以前用泥種反而成日死
用水種反而好易上手
種種下上了引
夏天加把風扇和水盤..就過到
基本上可以好懶唔洗理只係加水就得...到上個月就勁開花
今日發現有棵大到客死我...
發手恆拿上來睇.....原來係Picasso-畢卡索................大型種來...
之後又放返入發泡胶合入面..雖然開好多花但之前冇汁開d 葉唔齊唔靚
jolin 發表於 2009-4-26 23:18:09 |顯示全部樓層
走色的AV都好靓仔呀,唔好唔開心啦
Fleur 發表於 2009-4-27 01:48:55 |顯示全部樓層
13# KIMHO

請問可唔可以post你啲水種av睇吓,我未見過有人用水種得靚架,如果得,有啲花真喺要考慮用水種。
Fleur 發表於 2009-4-27 01:51:10 |顯示全部樓層
同埋可唔可以講吓水種心德,另如果用泥種開可唔可以改水種呢?即要否切根重種?
Evalam 發表於 2009-4-27 09:25:11 |顯示全部樓層
13# KIMHO

想問下係唔係一開始就要用水種,可唔可以用泥種種下改水種呢?
新仔 發表於 2009-4-27 11:05:35 |顯示全部樓層
冬天條綠邊好螢光架!add6icon
keung 發表於 2009-4-27 12:07:56 |顯示全部樓層
這隻真係好靚嫁,可惜自己環境比較唔啱佢,我的花唔靚
sukyee0227 發表於 2009-4-27 13:15:33 |顯示全部樓層
呢隻224好難搞,我都種緊,煩死
12下一頁