我的貓貓要移民去紐西蘭

作者: corina 發表于 2009-4-21 09:09:51
2999 14
我的貓貓將會移民去紐西蘭,三隻一齊去,佢哋食開California Natural,但是我查過紐西蘭好似冇得賣,請問紐西蘭有咩天然貓糧可以選擇呢?
好似話最少七個月前準備所有有關文件,我又怕佢地驚,又怕佢地唔適應,更怕佢地以為我唔要佢,好擔心呀!三隻貓貓都係我寶貝嚟!!!
fatball 發表於 2009-4-21 09:37:13 |顯示全部樓層
你搵agent 問下d 手續先la
回復

corina 發表於 2009-4-21 09:43:11 |顯示全部樓層
我問過agent,不過或許會自己搞手續!
回復

Ulrica 發表於 2009-4-21 22:34:21 |顯示全部樓層
我真想做你的貓貓呀, 我也想移民去紐西蘭. 是什麼品種的貓貓呢? 那邊很冷, 我見的都是又長又厚毛的貓狗. 去南島 or 北島呢?
回復

TIMOTHY 發表於 2009-4-21 22:43:20 |顯示全部樓層
貓貓去到NZ. 要否坐貓貓移民監? 即要扣留係有關機構一段日子, 做檢疫?
回復

claudiatang 發表於 2009-4-22 09:06:05 |顯示全部樓層
貓貓也移民。
可以問你位獸醫丫。因為要打乜針物針呀﹗什麼証明等等都要獸醫幫忙的。
回復

corina 發表於 2009-4-22 18:16:25 |顯示全部樓層
我真想做你的貓貓呀, 我也想移民去紐西蘭. 是什麼品種的貓貓呢? 那邊很冷, 我見的都是又長又厚毛的貓狗. 去南島 or 北島呢?
Ulrica 發表於 2009-4-21 22:34

我三隻都係在街執的流浪貓,有長毛貓有短毛家貓.去北島住.
我仲有三隻龜,不過紐西蘭只準比貓狗移民,其他寵物唔準入境.
回復

corina 發表於 2009-4-22 18:19:18 |顯示全部樓層
貓貓去到NZ. 要否坐貓貓移民監? 即要扣留係有關機構一段日子, 做檢疫?
TIMOTHY 發表於 2009-4-21 22:43

要坐貓貓移民監,唔知要一個月定三個月,要再問清楚,不過可以去政府認可的私人機構住.
回復

corina 發表於 2009-4-22 18:20:29 |顯示全部樓層
貓貓也移民。
可以問你位獸醫丫。因為要打乜針物針呀﹗什麼証明等等都要獸醫幫忙的。
claudiatang 發表於 2009-4-22 09:06

雖然會好煩,不過都要做.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-4-22 18:49:08 |顯示全部樓層
去漁農署拎張 form 啦!乜都會寫哂架啦!
回復

corina 發表於 2009-4-22 19:53:01 |顯示全部樓層
據我所知去紐西蘭的貓貓要植入晶片.
回復

corina 發表於 2009-5-4 19:59:59 |顯示全部樓層
嘩,D agent收得好貴呀,三隻貓貓收費由二萬五千幾到四萬幾,自己搞手續只是要萬多元就可以了.
回復

corina 發表於 2009-5-4 21:54:16 |顯示全部樓層

項目                         Agent 收費                   自己搞手續

狂犬病疫苗                  800~1,350                   220~260
狂犬病血液測試          1,875~2,050                  980~1,620
健康證明                  2,000~3,180                  290~380
機票,運費(三隻貓)      8,640~12,8424             89/per kg

Agent 重有好多其他收費,真係要格下價先!
回復

plantslearner 發表於 2009-7-30 15:15:36 |顯示全部樓層
1# corina

hi 我係係紐西籣返來架...我係NZ都有養貓, 我隻貓貓食Hill's 同 Purina架!
回復

corina 發表於 2009-7-30 15:47:22 |顯示全部樓層
14# plantslearner
我d貓貓食開天然糧,會繼續比佢地食.
貓貓已經驗咗第一次血,六個月後驗第二次,好貴呀!add9icon
回復