(地獄花臺實驗室) 無啦啦種蘭花 - 水苔 vs 木仔

作者: Pinkcat 發表于 2009-4-15 09:55:15
4263 15

因窗臺風大, 不宜放花, 故將蘭花長置室內餐枱上. 不幸被批中生青苔!!!

老友仔話花舖老闆教路 : 用木仔(芒骨)種蘭花比水苔好. 因為較疏水.

各位有何意見?該如何處理呢?

呢個係實驗成品

呢個係實驗成品
ryan 發表於 2009-4-16 23:34:00 |顯示全部樓層

我用樹皮, 蘭石, 芒骨, 陶粒, 椰粒, 撈埋一齊, 放於盆內一半至2/3高, 面加紐西蘭水苔, 放冷氣房窗邊, 無直射陽光露台或超過半日晒露台, 正常情況一星期澆水兩次勁淋, 全部ok

室內, 無人工光源, 十種9不生, 全部呆呆滯滯或bye bye
回復

Pinkcat 發表於 2009-4-17 10:04:08 |顯示全部樓層

2# ryan

吓, 乜要落咁多嘢架? 我仲手快快尋日換咗盆添.......唯有今晚再整過啦!

承蒙賜教~  
回復

ryan 發表於 2009-4-18 20:30:41 |顯示全部樓層

喂喂, 呢個只係我個方法姐, 唔一定架, 呢個只係我一般做法, 有時都會因為品種而加減一下比例
回復

dnng2002 發表於 2009-4-19 10:34:17 |顯示全部樓層

我室外室內都有
回復

Pinkcat 發表於 2009-7-5 16:23:10 |顯示全部樓層

剛剛用新相機, 有幅可以似樣的放上來~
回復

Pinkcat 發表於 2009-7-5 16:25:45 |顯示全部樓層

喂喂, 呢個只係我個方法姐, 唔一定架, 呢個只係我一般做法, 有時都會因為品種而加減一下比例
ryan 發表於 2009-4-18 20:30

Ryan君, 我看見太子有你所講forumla 的蘭石料mix, 立即買咗兩包, 我阿媽種室外,我種室內一樣得!  好嘢!!!
回復

Pinkcat 發表於 2009-7-5 16:26:38 |顯示全部樓層

我室外室內都有
dnng2002 發表於 2009-4-19 10:34

係? 咁你係咪用水苔以外的做植料架?
回復

Exodus 發表於 2009-7-5 17:49:57 |顯示全部樓層

全水苔有什麼問題?
只睇你點淋水
芒骨係我最唔鍾意的介質
回復

Pinkcat 發表於 2009-7-5 18:19:01 |顯示全部樓層

9# Exodus

查實有興趣研究種蘭花既係我阿媽... 佢試過好幾年種都因為水份控制不好, 令水苔生滿青苔, "鈎"爛根而報銷. 所以今年在花展見到有較平價的蝴蝶蘭, 咪想試用其它方法種囉!

不是馬後炮, 我都覺得用芒骨(我個friend 後來話番我聽不應是芒骨, 而是另一些"木仔")不是太好用(太濕不通風), 而家用果包稙料係細粒蘭石做base, 加少量陶粒,樹皮,不知名似炭的木類等mix, 一星期全盆浸水1-2個鐘, 撈出吊起吹過夜, 半個月用一次蘭用水肥....咁, 又好似OK頂得住出埋新葉噃.

當然, 我都希望有朝一日可以用各路高人的方法都種得花大葉靚. 所以依家有少少成積都好高興架!
回復

fanhoiyiu 發表於 2009-7-5 19:08:50 |顯示全部樓層

我係花展買左好多支蘭花頭,即係$100有5棵果d呢,so far而家全部都生晒根出晒芽,我就淨係用蘭石加芒骨,因為我掛花既地方唔係太通風,所以就用咁疏水既植料,我諗d植料好睇自己放係咩地方law
回復

taxitang 發表於 2009-7-5 23:34:40 |顯示全部樓層

我都喜歡用芒骨加靚蘭石、都O.K.
回復

Pinkcat 發表於 2009-7-6 00:48:11 |顯示全部樓層

我係花展買左好多支蘭花頭,即係$100有5棵果d呢,so far而家全部都生晒根出晒芽,我就淨係用蘭石加芒骨,因為我掛花既地方唔係太通風,所以就用咁疏水既植料,我諗d植料好睇自己放係咩地方law ...
fanhoiyiu 發表於 2009-7-5 19:08

同意, 雖然同好多種蘭花既人同舖"取經", 絕大部份都係話水苔最好用! 但係太多失敗經驗至引起另試植料吧!
我相信問題在于媽媽種室外, 好多時會日曬下淋多了水;我的因種書房窗台, 通風陽光不理想而疏水不足矣~

[quote]我都喜歡用芒骨加靚蘭石、都O.K.
taxitang 發表於 2009-7-5 23:34
[/quote]

我未換呢包料前試過芒骨+蘭石, 好似都係太濕以為唔 work! 好彩你開聲話問題不在用料矣~
回復

avery 發表於 2009-7-6 07:48:30 |顯示全部樓層

Ass Jump ~ Write an article about how to grow phalaenopsis OK ??

I am tired of seeing such thread again and again ....................
回復

Exodus 發表於 2009-7-6 10:43:07 |顯示全部樓層

Ass Jump ~ Write an article about how to grow phalaenopsis OK ??

I am tired of seeing such thread again and again ....................
avery 發表於 2009-7-6 07:48

there are no ASS JUMP here.
回復

sammy 發表於 2009-7-6 21:32:42 |顯示全部樓層

我試過半水耕, 搞到又乾又軟, 生長完全停頓, 後來我用阿行的方法, 即刻硬番同出新葉, 好work呀
回復