返回列表 發新帖

救命呀!!!!!!!!!!!盆栽蕃茄葉the "the

作者: Ling_Lin 發表于 2009-4-14 18:42:32
2974 27
Ling_Lin 發表於 2009-4-14 20:01:18 |顯示全部樓層
13# Ling_Lin
我門口成兩千呎泥地,每年暑假完結後最先自動發芽就係佢,種落地嘅佢係同雜草一樣咁粗生,而且佢地會不斷有幼苗長出,但到現在開始落雨同氣溫高就就算有蕃茄未熟都會腐化,所以只有剪光等下次再種。
...
peter1953 發表於 2009-4-14 19:58

咁如果唔會淋雨咁種會唔會有果呢...
因為我係睇版主果個落種表ga..
回復

peter1953 發表於 2009-4-14 20:10:34 |顯示全部樓層
21# Ling_Lin
其實我係講蕃茄種落地係冇技術,但種落盆又落室內........
係冇乜可能有可能有得食,就算在盆內而放在室外,我都只係種得大大盆得幾個果,但種落地就多到食到怕,妳睇我最後連蕃都用以作堆肥就係因為食到嘔!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-14 20:18:17 |顯示全部樓層
21# Ling_Lin
其實我係講蕃茄種落地係冇技術,但種落盆又落室內........
係冇乜可能有可能有得食,就算在盆內而放在室外,我都只係種得大大盆得幾個果,但種落地就多到食到怕,妳睇我最後連蕃都用以作堆肥就係因為 ...
peter1953 發表於 2009-4-14 20:10

我都明白盆種係少果d
但我都係享受箇中樂趣...

但我係想知道呢盆茄係咩事
汲取一個經驗ma...
我都想有千尺地><!
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 21:36:51 |顯示全部樓層
你好!
你棵嘢冇乜事啵! 佢仲識得彎身向大窗採光添!
佢咁奀瘦體弱D囉, 枝葉大, 支撐唔到咪耷曬落黎囉!
最緊要D葉唔好軟荏荏或黃岑岑就冇問題嘞,
淋D水俾佢曬吓太陽啦!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-14 21:44:06 |顯示全部樓層
你好!
你棵嘢冇乜事啵! 佢仲識得彎身向大窗採光添!
佢咁奀瘦體弱D囉, 枝葉大, 支撐唔到咪耷曬落黎囉!
最緊要D葉唔好軟荏荏或黃岑岑就冇問題嘞,
淋D水俾佢曬吓太陽啦! ...
花園仔 發表於 2009-4-14 21:36

e?
係老師你!!

唔該晒你丫!
我會搵個陽光充足既地方俾佢!!
回復

peter1953 發表於 2009-4-15 19:32:08 |顯示全部樓層

23# Ling_Lin
今日天文台話跟著有大雨,所以加快清除未有爬上樹結果的蕃茄,所以最後那棵就只有連根拔起!
睇睇最後那棵剛結果就有這樣長的根,所以見到在園藝店買那些種在小盆中又很多蕃茄的盆栽蕃茄係深不可測呢?
9-4-15 (55).jpg
9-4-15 (56).jpg
9-4-15 (57).jpg
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-15 20:21:27 |顯示全部樓層
23# Ling_Lin
今日天文台話跟著有大雨,所以加快清除未有爬上樹結果的蕃茄,所以最後那棵就只有連根拔起!
睇睇最後那棵剛結果就有這樣長的根,所以見到在園藝店買那些種在小盆中又很多蕃茄的盆栽蕃茄係深不可測呢? ...
peter1953 發表於 2009-4-15 19:32

真係落雨!!

園藝店果d盆栽蕃茄可能落左"神仙水"呱..
谷到佢靚一靚,
之後叫人買...

你d蕃茄種咁好都要拔,
好可惜呢!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-16 20:48:44 |顯示全部樓層
其實都會啊…所以自己一手一腳培苗最實際!
回復