GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 發表于 2009-4-6 19:47:43
100415 679
fan 發表於 2009-4-7 18:34:18 |顯示全部樓層
學到好多呀! 我新手種緊羽葉薰衣草, 開第2支花中, 駛唔駛摘心呢? 其實摘心係咪摘最頂果d 嫩葉呀? 摘幾多呢? 我唔忍心meet佢呀...
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 18:52:05 |顯示全部樓層
61# fan

摘心會再出既不用擔心

所有香草生長速率都有一定保證
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 19:05:08 |顯示全部樓層
英國薰衣草  (包裝是這樣寫的, 我對薰衣草認識不足, 有待各位引證)

English lavender (Lavandula angustifolia)

個人討厭薰衣草的所謂香味, 不明白為什麼香港好似個個都鐘意薰衣草

但我蠻喜歡英國薰衣草的樣子

薰衣草得小苗與其他的香草有所不同, 出左真葉後就已經好硬

中間的是野草, sorry誤導大家
唔感meet怕一拉連D bb都出埋尼

生長速度驚人。地低

換盆了, 睇下個盆有D乜? 又係洋甘菊, 真係無處不在

雖然花我唔鐘意, 但葉的氣味是ok的, 感覺有D似rosemary

100%全日照

個樣都有D似rosemary

落地生根...不久

死下一D死下一D最後...

遲D有時間再試過

而我的總結就是: 呢隻野真係好怕水, 下次種要多沙多沙再多沙呢
回復

fianfumy 發表於 2009-4-7 19:06:12 |顯示全部樓層
39# fianfumy

原來你都識香"蕉"油  haha~
我就係因為用開精油, 然後對佢地既前身 - 芳香植物有興趣, 慢慢就愛上左啦~
玫瑰茉莉真係花中之王, 我玩左幾年都係舊年先捨得買otto玫瑰, 不過冇$1000/2m ...
茉莉花 發表於 2009-4-7 11:20

我好多唔記得啦 .... 當時要搵食 , 公司是代理法國香薰油 , 就要逼住要研究 , 要出去上堂  , 現在比返哂人囉 ...
香薰太專業了 ... 我現在好少使用 ,  因為有小朋友 , 除非失眠 , 傷風 , 氣管敏感 , 感冒我會燃點囉 ... 最傳統 "燃點"是最好的方法 , 效果是最理想 . 
如果要稀釋用於皮膚上真係要好小心 , 唔係每個人受到 , 以前接觸個好多客是有香薰敏感症的 .
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 19:27:57 |顯示全部樓層
檸檬香蜂草 - Lemon balm

好多鋪頭都叫佢檸檬薄荷, 不理它了, 反正它是極易種的, 而且又真是在mint family裡面 (Lamiaceae)

我叫它左利口樂, 因為利口樂其中成份包括lemon balm

如果有留意的話很多飲品都有使用它, 它多年生而且粗生, 對陽光, 水, 泥土, 溫度等要求都差不多是零, 是超新手的好開始。

而我女朋友就係幾年前買左, 1個月都唔夠就死埋, 而我的就是她分株出來的, 反正我知道她種乜死乜

10蚊大大盆, 呢度係一半

網上好多人問同一問題就係: 點解我paul香蜂草禁黃既?
其實好簡單, 買果時一定唔會黃, 因為鋪頭陽光不足, 而lemon balm需要陽光其實不算多
半日照都多左d對我尼講, 試比較

圖A - 晒

圖B - 陽光不足

圖B的lemon balm都唔見得好靚, lemon balm是很需要meet的 (其實好多香草都需要)

記住唔食都要meet/剪

出翻尼既葉先會靚

當然香蜂草係可以插支喇, 但壓根會更好

上圖只需一個月左右就會變成圖A禁大, 速度快

用尼鋪花園真係一流, 但要選擇陽光不會太猛烈的位置
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 19:30:44 |顯示全部樓層
64# fianfumy

原來你先係專家

敏感可大可少, 可以引致器官收縮, 嚴重可以致命
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 19:52:56 |顯示全部樓層

再3鳴謝草民兄, 真係全家傢私都係佢添置
提供硬件之余還教路點種, 真係唔話得

(班葉) 菠蘿薄荷 - Pineapple mint

算是最麻煩的薄荷, 唯一接受全日照的薄荷, 根比其他香草更需要疏水

初初以為係蘋果味, 遲D要買蘋果薄荷翻尼比較下

太陽大得好快

這是第1次失敗經歷, 初頭唔知當其他薄荷一樣, 原來室外種要小心
連場大雨蝸牛又幫我KO左佢, 好傷心

吸取教訓後, 又再...囉過, hehe

而家終於開開心心生活喇

落地種會比較容易, 因為室外用盆種, 一場雨, 一晚足夠佢死一半
不但根怕水, 葉都怕

應承過草兄要幫佢開支散業, 而家似樣喇
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 19:59:57 |顯示全部樓層

迷の薄荷....

原本以為是巧克力薄荷(?) - Chocolate mint
經過明察暗訪證實是萊姆薄荷 - Lime mint
但始終都沒有"lime"的香味,
anyway, 草兄送的...萊姆薄荷

無論如何我都很喜歡它

葉時圓時尖...留意右上角的葉, 都幾似chocolate mint

又用尼鋪花園

回復

草民 發表於 2009-4-7 20:02:34 |顯示全部樓層
好犀利呀,挖左少少斑鳳薄荷俾你兩個幾月就爆生咁多?
回復

Jennie 發表於 2009-4-7 20:10:10 |顯示全部樓層
我落咗Yates 牌Thyme種子,唔駛一個星期就發芽,我想有超過9成都發。Sage 就差D喇,3月30日落種子到而家都未見有動靜。係咪唔同牌子種子有分別呢?
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 20:42:02 |顯示全部樓層
70# Jennie

牌子唔同差好遠

y字頭我都買過細細包但品質ok
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 20:43:21 |顯示全部樓層
好犀利呀,挖左少少斑鳳薄荷俾你兩個幾月就爆生咁多?
草民 發表於 2009-4-7 20:02

兩個月? 唔記得囉

可能呢牌病飲湯多, 堆肥就多law

春天係快好多既
回復

fianfumy 發表於 2009-4-7 21:05:20 |顯示全部樓層
64# fianfumy

原來你先係專家

敏感可大可少, 可以引致器官收縮, 嚴重可以致命
gtrnismo 發表於 2009-4-7 19:30

你唔好咁講 , 只是以前逼住要學咋 .

GTR話時話 ...... 你幾時出來一齊 "反"呀 ?

我都對草民好慚愧  , 分享給我班葉薄荷我種出來麻麻地 , 主要是我無地方及個盆好細 .
但棵刺莞茜好幫到手 , 我一唔記得買莞茜 / 蔥 , 就會即剪出來用呀 !
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 21:06:37 |顯示全部樓層

市面最易買倒既薄荷

Spearmint - 綠薄荷, 刺薄荷, 歐薄荷, 留蘭香薄荷..等等

um...其實到呢刻我都想了解清楚, Spearmint 同 Peppermint 樣子上有什麼分別

包裝上寫是 Spearmint (mentha spicata), 但無論網上照片同書籍上的照片兩者都很相似

不要緊, 先去片

發芽率甚高的香草

我成日行過D村屋都有唸, 如果呢間屋果條友唔用石屎封晒個前院, 買包薄荷種子求其殺燒衣感殺D落泥
3個月後就有1片青綠既薄荷田...100蚊就搞0店幾千尺, 何樂而不為?

野草般...

分到後院

大個仔

定時修剪才會漂亮, btw, 呢隻薄荷比較野D毛毛蟲, 好容易見倒一個lone2個lone

同lemon balm一樣怕晒, 半日照好夠了
暴晒樣子就係下圖一樣, 店親K仔無好下場

而下雨天就係最靚既, 所以其實都幾適合種室內

春天修剪後再生, 靚晒

薄荷的繁殖方法是....怕

它會自己4圍禁糷4圍走, 糷到邊D根就生到邊
要控制佢唔繁殖是門學問。

如果真係要繁殖的話最好壓根
其實求其剪條插落水不久就會出根, 不用傷腦筋

如果不修剪的話, 會生到幾高架
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 21:08:30 |顯示全部樓層
73# fianfumy

擇日不如....擇日喇hehe

幾多人? 食飯? 我乜都arm架wor
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 21:45:45 |顯示全部樓層
又係草兄...

Swiss Mint - 瑞士薄荷

小心不要誤會是瑞士的造硬幣工廠 (Swissmint)

照顧方面同其他薄荷一樣, 氣味...不是一般人喜歡
接受全日照, 是種有無太陽都生得幾靚既薄荷

摘心是必須的, 因為佢好喜歡一支箭感向上生

又可以用作觀賞了

花細過粒米
回復

軒軒 發表於 2009-4-7 21:51:41 |顯示全部樓層
gtr請問lee款係邊種薄荷呢?
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 22:01:35 |顯示全部樓層

牛至/奧勒岡/奧里根 - Oregano

pizza和番茄的好朋友, 應該大家都食過吧

全日照的朋友, 耐旱, 香港的冬天它會生長緩慢, 春天急速蔓延
是種很漂亮的香草, 很適宜盆種

室外種植要控制排水

如果盆種沒什麼難度沒什麼需要注意的香草

oregano同thyme, 好多西人用尼鋪花園

而家種係thyme隔離, 好靚

回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 22:14:12 |顯示全部樓層
77# 軒軒

http://www.tsherb.com/indexData.php?herb_type=20

請參考,

http://www.lsps.kl.edu.tw/cpgb/pic/mint.html

看罷幾個網站真係頭都大埋, 但我覺得你的是spearmint
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-7 22:31:40 |顯示全部樓層
歐芹/荷蘭芹/番西/洋芫茜  - Italian Parsley

這個不用介紹它是什麼吧, 它與唐人芫茜的分別大概是味道淡好多

非常易用的香草, 同basil差不多咩情況都落得, 做herb mix又得

又係10零蚊, 頭都痕
所以儘量唔好去city super買幾丫蚊得果汁仔既無機香草喇...
10零蚊食到ALL血luu

ey, 順帶一提, 孕婦吃洋芫茜一定要控制份量, 醫生建議是"不要吃"

發芽率...90%

可能是大得最快的香草

體型比想象中龐大

後院...

兩個禮拜絕對可以霸晒你個花園

沒有蟲害的香草

個腦完全無spacing呢個概念...失敗

最後殺左7成留翻5paul, 開花了

似dill, 但矮

全身照

你話點分

開花後好快就會死