比d意見吖 ~ 唔該 ~ 有塊田冇人耕 ~ 21APR有新發現 ~

作者: pinocchio 發表于 2009-4-4 07:50:21
11416 170
llaus 發表於 2009-4-5 18:19:39 |顯示全部樓層
不如搞organic farming再自己係元朗開鋪頭啦, 橫掂而家成日話大6菜問題.
kok69 發表於 2009-4-5 17:22

還可找政府資助,大攪社會企業WOW!!!!!
回復

alansing 發表於 2009-4-5 18:28:25 |顯示全部樓層
用一部份整個有機菜田
回復

miki 發表於 2009-4-6 01:21:45 |顯示全部樓層
如果係撹就好lo我會租ga,仲可以同小朋友唻親親大自然.
回復

pinocchio 發表於 2009-4-6 09:17:40 |顯示全部樓層
不如搞organic farming再自己係元朗開鋪頭啦, 橫掂而家成日話大6菜問題.
kok69 發表於 2009-4-5 17:22

唔好喇 ~ 之前元朗都有一間, 一個月就摺咗 ~ ~

果度呢就正確黎講係響錦上路, 揸車同搭巴士小巴呢就落左車仲要行( 5分鐘內 ) ~ 有鐵絲網圍住幾間石屋同一塊地, 另外, 外圍既地同樹都係, 加埋成2萬幾呎 ( 但係就雜草芋頭叢生 ) ~ 隔離仲有個燒烤場, 不過自己有地梗係自己燒啦 ~ ~

係咪搵磚間開一百呎一幅地 ??
回復

crazycat 發表於 2009-4-6 11:24:17 |顯示全部樓層
咁...我又想問...如果真係租俾人...咁d人係市區入黎...都係一星期黎一兩次者...平時d植物點呀?我自己係新手...可能緊張d...我晚晚都有觀察下d花花草草菜菜點架...
回復

pinocchio 發表於 2009-4-6 11:31:15 |顯示全部樓層
咁...我又想問...如果真係租俾人...咁d人係市區入黎...都係一星期黎一兩次者...平時d植物點呀?我自己係新手...可能緊張d...我晚晚都有觀察下d花花草草菜菜點架... ...
crazycat 發表於 2009-4-6 11:24

咁我日日都會響果度, 我自己都種架 ~ weekday咪我去幫租戶淋水囉 ~ 你地想睇既咪留埋e-mail, 我影左相mail你囉 ~
回復

alansing 發表於 2009-4-6 11:57:36 |顯示全部樓層
你地咁多問題...又話要 7x24 mon 住 d 植物...怕無人睇又盛~
要唔要攪返個 IP cam.... 24 小時 mon 住 d 植物??
回復

Jennie 發表於 2009-4-6 12:55:44 |顯示全部樓層
其實而家大部份的田巳爆滿,你可以有地方租出嚟,我諗都會幾多人租!淨係响呢個網搵客都做唔哂!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-6 13:00:11 |顯示全部樓層
一於出租,
俾我地種下野啦

我間唔中都出元朗ga!
回復

pinocchio 發表於 2009-4-6 14:31:07 |顯示全部樓層
其實而家大部份的田巳爆滿,你可以有地方租出嚟,我諗都會幾多人租!淨係响呢個網搵客都做唔哂!
Jennie 發表於 2009-4-6 12:55

我知應該多人租, 不過你地睇吓雜草叢生既程度先啦 ~ ~

回復

Jennie 發表於 2009-4-6 15:24:36 |顯示全部樓層
咁你都要付出先有收成架!開田係辛苦D架啦!
回復

namshanfung 發表於 2009-4-6 18:26:15 |顯示全部樓層
咁大塊田....我諗除草都要返咁上下時間......
不過記得唔好用殺草水呀...唔係既話又多塊被污染的田.
回復

pinocchio 發表於 2009-4-6 18:47:31 |顯示全部樓層
第一幅相只係影到石屋對開, 鐵絲網外面既地  ( 我都唔知間到幾多幅一百呎囉 ) 響相既左手邊仲有幾排蕉龍眼荔枝同埋農地 ~
回復

meimei78 發表於 2009-4-6 21:06:02 |顯示全部樓層
嘻嘻!我都想租喫
回復

fatinhk782827 發表於 2009-4-6 22:31:51 |顯示全部樓層
你咁大塊田,,又咁多草,,,
不如,,先問一下有心租客,,,,先幫手開田,,
之後,,,免幫手開田租客租田費3個月至半年......
自己一個人開田,,萬幾兩萬呎...極之辛苦呀....睇怕好快攰死你...
吾知有無人肯制....(幫手開田)
回復

EE閒人 發表於 2009-4-6 22:43:13 |顯示全部樓層
做咩都好,開住一小幅做住先啦。開二萬呎田,要好多錢或好多人手。
回復

muitau 發表於 2009-4-7 00:42:10 |顯示全部樓層
係呀,開住一小幅比如先開一千尺,間住10塊田先,
睇反應再決定開墾幾多田,
唔係開左無人租盞煩.
回復

pinocchio 發表於 2009-4-7 09:05:16 |顯示全部樓層
尋日開工 ~ 已經掘左幾十棵芋頭, d莖碌碌都好似飯碗咁粗 !!! 仲有d杜鵑生到遮住半邊閘. 又響龍眼樹底搵到一叢文心蘭, 剪吓枯莖爛葉睇怕都分到五六盆, 不過唔知係咩種. 仲有唔知因乜牆腳有棵兜, 換埋盆喇 ~ 最衰又落雨, 燒唔到d枯葉同草 ~ ~ 不過都可以留番黎做堆肥 ~ ~ 係wor, 唔知掘唔掘到蚯蚓呢 ?
好, 10點再去開工 ~ ~ ~
回復

alansing 發表於 2009-4-7 10:37:09 |顯示全部樓層
一把火燒哂佢.....燒完可以做肥料
回復

pinocchio 發表於 2009-4-7 10:46:08 |顯示全部樓層
一把火燒哂佢.....燒完可以做肥料
alansing 發表於 2009-4-7 10:37

hehe ~ 我仲未出去呀 ~ ~ 一把火燒就梗係乾手淨腳快快手手, 但係我驚一發不可收拾 !!
回復