祖國開始同化香港了.

作者: minmin 發表于 2009-4-1 15:28:18
3888 42
Exodus 發表於 2009-4-1 19:20:37 |顯示全部樓層
車 剩係識買買買
買埋d 名牌亂著上身肉酸過人無taste 好恐怖
成身俾幾個brand包起做廣告牌咁

係人肉廣告牌定人肉飾柜呢?
回復

cross 發表於 2009-4-1 19:56:39 |顯示全部樓層
車 剩係識買買買
買埋d 名牌亂著上身肉酸過人無taste 好恐怖
成身俾幾個brand包起做廣告牌咁

係人肉廣告牌定人肉飾柜呢?
Exodus 發表於 2009-4-1 19:20

香港人買呀陳生果d野其實何嘗唔係..(雖然同大陸人買果d貴野有段距離)
只係冇咁多人識姐
牛仔褲多兩個電同個圓就貴咁多..除左果個咁o既icon睇唔出有咩咁靚
嘛又係兩條褲管

大陸人要威嘛同早排熱「潮童」一字其實很相似
不過只是可能相對較有經濟能力吧
呢度睇人地買野態度同時其實香港人在此方面絕不會比下去
不過大陸人文化真係
可能大陸官員唔聽民意啦
講野特別大聲驚死你聽唔到
行徑特別「呀咋」
有咩事就啤住你先同你示威然後就拔「言劍」
你不投降就恐怕自身有安全危險啦

其實呢個唔係唔同地方有唔同文化o既問題
如果係宗教..等等真係地區問題我會接受
而呢d「垃圾文化」
我真係極為反對
回復

nwss54510 發表於 2009-4-1 20:06:57 |顯示全部樓層
最憎d大陸人冇禮貌, 搭MTR都要死衝入去先, 方死入慢一步會佔唔到個好位咁!!
回復

cross 發表於 2009-4-1 20:09:52 |顯示全部樓層
最憎d大陸人冇禮貌, 搭MTR都要死衝入去先, 方死入慢一步會佔唔到個好位咁!!
nwss54510 發表於 2009-4-1 20:06

一班車平均兩分鐘
都要迫
仲要明明係最後行到最前搶位..
有金汁咩
回復

nwss54510 發表於 2009-4-1 20:14:34 |顯示全部樓層
一班車平均兩分鐘
都要迫
仲要明明係最後行到最前搶位..
有金汁咩
cross 發表於 2009-4-1 20:09

對對, 哩d人真係好黑人憎, 死要迫上黎, 撞到人冇道歉之餘, 重要望都唔望下, 好似咩事都冇發生過咁..
回復

Exodus 發表於 2009-4-1 20:15:30 |顯示全部樓層
我會踩果D人兼大聲串出黎架
回復

alansing 發表於 2009-4-1 20:31:25 |顯示全部樓層
d內地人黎到香港就會係咁買野咁@@" 係佢地好多錢丫, 定係內地沒真貨比佢地買呢@@"
nwss54510 發表於 2009-4-1 17:27

內地好多都係假的~....
而真個 d 就好貴~....

仲有...內地買到的...好多都係 made in china....
香港既產品多元化, 出得又快又新~

就等於香港人中意去日本 shopping 一樣
回復

cross 發表於 2009-4-1 20:34:25 |顯示全部樓層
對對, 哩d人真係好黑人憎, 死要迫上黎, 撞到人冇道歉之餘, 重要望都唔望下, 好似咩事都冇發生過咁..
nwss54510 發表於 2009-4-1 20:14

錯..係佢會啤住你
回復

alansing 發表於 2009-4-1 20:49:02 |顯示全部樓層
香港人買呀陳生果d野其實何嘗唔係..(雖然同大陸人買果d貴野有段距離)
只係冇咁多人識姐
牛仔褲多兩個電同個圓就貴咁多..除左果個咁o既icon睇唔出有咩咁靚
嘛又係兩條褲管

大陸人要威嘛同早排熱「潮童」一字 ...
cross 發表於 2009-4-1 19:56

呢位花友講野夠中肯, 我中意add6icon

但邊個憎邊個只係一個惡性循環~
你唔中意佢地, ok  無所謂~
但當自己去到其他地方比當地人無固憎恨時, 就唔好係度講 " all C 唔出懶地硬 "~
你要尊重人, 人地先會尊重人~

其實有好多香港人既行為仲差過國內同胞,,,你地又唔話佢地??

中央放寬國內同胞來港都只係想香港經濟好 d ~ 但一 d 立心不良既人就係度講唔好~
講真, 如果中央一個唔中意, 香港既下場就好似依家既澳門咁~

因為何生係四川大地震個時無去幫助, 中央就從個陣下佐個命令, 就係唔再批發國內同胞去澳門消費,
攪到澳門既旅遊業叫苦連天~

做阿媽既點會唔照顧自己 d 仔, 但做仔既都要識得做~
回復

infinity 發表於 2009-4-1 21:04:10 |顯示全部樓層
24# cross

這點,乜香港人同佢地有好大分別咩?
回復

比得大帝 發表於 2009-4-1 21:19:42 |顯示全部樓層
24# cross

infinity 發表於 2009-4-1 21:04

認同
回復

sammy 發表於 2009-4-1 21:20:24 |顯示全部樓層
你識搵佢地錢, 佢都識啫, 你唔見D化綠"僧人"都講普通話?
回復

cross 發表於 2009-4-1 22:44:36 |顯示全部樓層
呢位花友講野夠中肯, 我中意add6icon

但邊個憎邊個只係一個惡性循環~
你唔中意佢地, ok  無所謂~
但當自己去到其他地方比當地人無固憎恨時, 就唔好係度講 " all C 唔出懶地硬 "~
你要尊重人, 人地先會尊重人~

...
alansing 發表於 2009-4-1 20:49

尊重又係另一問題

24# cross

infinity 發表於 2009-4-1 21:04

嘿嘿..
可能我大多數比插隊都是被大陸人吧
從何得知?
多數兩二三個一齊坐車或者係係佢傾電話果陣聽到鄉下話
試過我同我朋友係巴士站等車
車到喇
我跟住前面一路行前
後面個女人越過我地先上車
霸位坐(所淨無幾..但我同朋友都咁岩坐到)
我係司機周邊兩排o既位
而個女人同我同朋友中間只隔一個人
跟住我特登大聲少少
「咩人黎嫁..明明係我地後面走去插隊?」
朋友特登單眼表示人地係隔離
我再說「咩姐扮傻插隊大曬.on "nine"當風趣?」
特登對住佢講.
起初佢啤住
然後好似唔知點咁
後黎隨住入黎o既人愈黎愈多佢又郁都郁唔到只可以一路啤死我
我繼續對我朋友講
「x那星.殘廢就話讓比佢先姐」
可能有人聽到..後尾條友都比人望..跟住啤住我個樣好難形容總之就好笑
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-2 08:44:18 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2009-4-1 20:06

呢d叫"難民心態".
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-2 08:53:08 |顯示全部樓層
入車廂排隊打尖呢家野, 我都好唔鍾意.
早幾個月, 入地鐵車廂, 本來人人都排隊進車, 突然我身後有個好高大的男人衝著我背, 想推開我搶入車廂, 佢隻手掌完全撫住我個背脊咁推我, 我好嬲 (應該大叫非禮), 用手攔住前面門口唔俾佢入, 跟住佢破口大罵, 我入左車廂仲對住佢做招牌'得戚'樣, 佢鬧我'左'住佢, 我就'笑'左出聲當應左佢, 跟住全程個男人怒'啤'我,哈哈哈~~
回復

cross 發表於 2009-4-2 09:00:11 |顯示全部樓層
入車廂排隊打尖呢家野, 我都好唔鍾意.
早幾個月, 入地鐵車廂, 本來人人都排隊進車, 突然我身後有個好高大的男人衝著我背, 想推開我搶入車廂, 佢隻手掌完全撫住我個背脊咁推我, 我好嬲 (應該大叫非禮), 用手攔住前面 ...
jellyfishy 發表於 2009-4-2 08:53

個樣一定好可愛
回復

Jennie 發表於 2009-4-2 10:42:03 |顯示全部樓層
而家袓國係大國,個個都要靠佢,我地自己又搞唔掂,冇計喎!
回復

nwss54510 發表於 2009-4-2 12:14:05 |顯示全部樓層
而家袓國係大國,個個都要靠佢,我地自己又搞唔掂,冇計喎!
Jennie 發表於 2009-4-2 10:42

只能怪香港政府辦事不力啦, 咁多年都搞唔掂個經濟@@"
回復

cross 發表於 2009-4-2 18:57:53 |顯示全部樓層
只能怪香港政府辦事不力啦, 咁多年都搞唔掂個經濟@@"
nwss54510 發表於 2009-4-2 12:14

有時我又覺得唔可以成日怪政府
經濟差係全球o既事
極討厭垃圾會係唔係都吠
不理政策好與壞的人
回復

peeseela 發表於 2009-4-2 19:54:11 |顯示全部樓層
最怕佢地唔好隨處>咳too<
回復