祖國開始同化香港了.

作者: minmin 發表于 2009-4-1 15:28:18
3872 42
由自由行,到現在放寬無限次深圳居民出入...諗起都驚.
01 April 2009 00:00
oneonewe 發表於 2009-4-1 15:29:24 |顯示全部樓層
minmin最近咁得閒o既 add7icon
張相o係邊度影o架??
回復

minmin 發表於 2009-4-1 15:30:05 |顯示全部樓層
係網上見到架..
12:00時的深圳口岸..
回復

heiheimama 發表於 2009-4-1 15:43:51 |顯示全部樓層
重以為你自己影, 有d新聞照片feel, 有angle.
回復

比得大帝 發表於 2009-4-1 16:01:47 |顯示全部樓層
唔好咁講呀, 依家香港要靠佢哋嚟消費嫁

冇佢哋, 最少迪士尼要執粒
回復

claudiatang 發表於 2009-4-1 16:08:32 |顯示全部樓層
大家拭目以待。福禍難料。
回復

貓后 發表於 2009-4-1 16:14:08 |顯示全部樓層
見到都驚丫,但真係架,廸廸尼,好多大陸人去架,唔係佢無乜人去
回復

maggielawkm 發表於 2009-4-1 16:17:16 |顯示全部樓層
遲d 就唔只係深圳~~
回復

minmin 發表於 2009-4-1 16:20:42 |顯示全部樓層
唔好咁講呀, 依家香港要靠佢哋嚟消費嫁

冇佢哋, 最少迪士尼要執粒
Peter 發表於 2009-4-1 16:01

呢個相對的,當大量內地居民可以自由出入,就會有黑市平價勞工/罪案/走私/醫療和其它問題.
當然佢地可以帶動社會消費力,但則加重左其它方面的開支.
同時多左內地訪客,就一定減少長途的訪客,所以在旅客收益未必是增長好多,就和二千年比較,長途訪客己減少超過五成.
其實我最擔心的,都是深圳居民自由出入,一定影響到很多香港居民的工作,包括自由工作者,電腦和網絡行業,和批發行業.當然也一定會帶動其它行業,包括外幣/金融/零售等等...
我個人就比較反感呢個方案,當然是好是壞,過多三四年就知道了!
回復

hellokitty_971 發表於 2009-4-1 16:22:32 |顯示全部樓層
見到佢地個樣覺都得恐怖
回復

比得大帝 發表於 2009-4-1 16:35:28 |顯示全部樓層
呢個相對的,當大量內地居民可以自由出入,就會有黑市平價勞工/罪案/走私/醫療和其它問題.
當然佢地可以帶動社會消費力,但則加重左其它方面的開支.
同時多左內地訪客,就一定減少長途的訪客,所以在旅客收益未必是增長好多,就和二千年比較,長途訪客己減少超過五成.
其實我最擔心的,都是深圳居民自由出入,一定影響到很多香港居民的工作,包括自由工作者,電腦和網絡行業,和批發行業.當然也一定會帶動其它行業,包括外幣/金融/零售等等...
我個人就比較反感呢個方案,當然是好是壞,過多三四年就知道了!
minmin 發表於 2009-4-1 16:20

我讚同你的論點, 引入自由行係短期救市方法, 而且有很多反效果 (你也說了)

最慘就係香港政府在審查監控方面都唔到位, 好易捉隻老鼠入米缸
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-1 16:41:16 |顯示全部樓層
我又不大擔心.
看近十年內地的工資有嚇人的增長, 但管理方面還是(不敢直言, 驚俾人切成海蜇)...
香港老板想3-5k請個內地大學生做, 人地都唔肯來做啦. 我舊公司個老板06年, 諗住平平地請個內地'專才'(唔知點解香港搵唔到! 有無攪錯), 等左半年, 先請到個中山來的 IT networking 'manager' (其實成個公司得佢一個係 IT network 人). 6k 人工, 呢位內地專才原來是個剛畢業的大學生, 做左唔夠一年就走, 佢話內地都搵到4k人工但生活費平好多, 所以番去喇.
家下人仔貴過港元咁多, 香港老板個如意算盤真係好難打得響架.
BUT, 低技術黑工問題就必然是大問題了.
回復

claudiatang 發表於 2009-4-1 16:49:29 |顯示全部樓層
西貢有條行山徑的渠蓋要用鎖扣實。遲些可能通街都要上鎖。連馬路的欄杆、垃圾箱......。可能泊在路邊的車都會遭殃。
回復

alansing 發表於 2009-4-1 16:56:40 |顯示全部樓層
香港走向繁榮~~~Good~

無國內同胞來港消費~香港做 sales 個班又點會有錢養家開飯呢?
回復

nwss54510 發表於 2009-4-1 17:27:02 |顯示全部樓層
香港走向繁榮~~~Good~

無國內同胞來港消費~香港做 sales 個班又點會有錢養家開飯呢?
alansing 發表於 2009-4-1 16:56

d內地人黎到香港就會係咁買野咁@@" 係佢地好多錢丫, 定係內地沒真貨比佢地買呢@@"
回復

claudiatang 發表於 2009-4-1 17:45:24 |顯示全部樓層
d內地人黎到香港就會係咁買野咁@@" 係佢地好多錢丫, 定係內地沒真貨比佢地買呢@@"
nwss54510 發表於 2009-4-1 17:27

香港的sales當他們是大爺。必恭必敬。
回復

sukyee0227 發表於 2009-4-1 18:04:11 |顯示全部樓層
我又唔覺佢哋來有乜大消費,(新聞訪問果D鬼信啦,話帶十幾万來消費),同我們啲平民掙food count , 大家家, xxxxxx就真,所以HK平民最真佢地來,迫臨HK
回復

jacky 發表於 2009-4-1 18:07:15 |顯示全部樓層
上次見倒佢地通街all野果時~
真係唔想佢地落黎~
回復

kwanyeehui 發表於 2009-4-1 18:10:43 |顯示全部樓層

我覺得生活在香港是越來越艱難.
銀紙又越來越縮水.
回復

比得大帝 發表於 2009-4-1 18:20:49 |顯示全部樓層
我又唔覺佢哋來有乜大消費,(新聞訪問果D鬼信啦,話帶十幾万來消費),同我們啲平民掙food count , 大家家, xxxxxx就真,所以HK平民最真佢地來,迫臨HK
sukyee0227 發表於 2009-4-1 18:04

大陸旅客特式, 唔捨得食, 唔捨得住, 只懂購物

佢哋啲思維係, 食住係消費, 購物係投資 (回家威威嘛)
回復

123下一頁