種子存放問題

作者: 阿忻 發表于 2009-3-31 21:51:21
1926 8
我依家手上有D怕羞草,薄荷同鼠尾草既種子~
想留起佢唔種住~ 有冇話唔用住既種子要點收藏架?
我用D夾鏈袋袋好... 係咪放係陰涼既地方就得架啦add3icon
亞實 發表於 2009-3-31 21:52:31 |顯示全部樓層
我通常放雪櫃
回復

Jennie 發表於 2009-3-31 22:08:13 |顯示全部樓層
吓? 我就放响盒度,會唔會唔發呢?但係賣種子D地方都係冇放雪櫃喎!add3icon
回復

亞實 發表於 2009-3-31 22:15:35 |顯示全部樓層
吓? 我就放响盒度,會唔會唔發呢?但係賣種子D地方都係冇放雪櫃喎!add3icon
Jennie 發表於 2009-3-31 22:08

我估放雪櫃保鮮D
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-4 13:09:55 |顯示全部樓層
我用紙包再用膠袋
再用報紙包落雪櫃
回復

阿忻 發表於 2009-4-4 15:21:23 |顯示全部樓層
我用紙包再用膠袋
再用報紙包落雪櫃
gtrnismo 發表於 2009-4-4 13:09

我之前都係放左未用既種子入雪櫃-.- 兩包仔都已經俾媽咪鬧了><
照咁睇我都係搵個陰涼地方放佢地先得
回復

eliho 發表於 2009-4-10 17:26:00 |顯示全部樓層
我只係把曬乾種子用紙包住,
再放在一個盒仔度,要不透光的,
再在盒仔內放一包防潮東西就ok啦!!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-10 22:36:01 |顯示全部樓層
我係放佢入雪櫃嫁~
回復

BBBQQ 發表於 2009-4-11 10:51:36 |顯示全部樓層
大家記唔記得之前起近北極的一個國家, 起左一個種子庫, 拎黎儲各亞國寄來既種子,
個種子庫建築起地低, 長年冰凍, 詳細都唔係好記得.
我會將自採或已開封的種子用紙包好, 放入拉鍊袋, 袋內放包防潮珠, 再放一個防光既袋(現在買到的種子都係包裝在鈤膜膠袋架啦), 例如, 餅乾包裝袋(而家好多食物包裝袋都是裡面銀色的那種), 如果可以找到一個銀色既拉鍊袋就更好喇, 再放入雪櫃生果格. 有d種子開封3年, 都可以發芽, 雖然好似麻煩d, 不過, 好多種子都好貴, 珍惜d好.
回復