從新開始~請問係乜o野薄荷?

作者: ChrisTsui 發表于 2009-3-29 01:50:39
6046 53
Jennie 發表於 2009-3-31 19:15:59 |顯示全部樓層
Chris,
我呢D sage種子响深水埗果間菜種鋪買,我之前响淘寶買果D種子發芽發到傻哂喎,你同邉個買?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-31 20:01:16 |顯示全部樓層
Chris,
我呢D sage種子响深水埗果間菜種鋪買,我之前响淘寶買果D種子發芽發到傻哂喎,你同邉個買?
Jennie 發表於 2009-3-31 19:15

Hi Jennie,
我幫襯個買家依家轉行賣飾物,一粒種子都冇賣啦,好似叫曉"火因"~
桂林街間菜種行我唔敢再幫襯啦,個男檔主講o野好似想殺人咁~
寧願一次過儲埋入元朗幫襯三兄,o個度d人友善好多~
回復

Jennie 發表於 2009-3-31 20:12:19 |顯示全部樓層
哈哈,我上次去都覺得佢好煩,成日話教完D人又唔買嘢!add12icon
我都唔覺得佢特別平,買咗D肥同種子,仲有魚滕,下次都唔去,費事比佢煩。
回復

Jennie 發表於 2009-3-31 20:30:06 |顯示全部樓層
Chris, 你仲會唔會上淘宝買種子?我PM你我買果個,幾好人。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-1 15:06:41 |顯示全部樓層
哈哈,我上次去都覺得佢好煩,成日話教完D人又唔買嘢!add12icon
我都唔覺得佢特別平,買咗D肥同種子,仲有魚滕,下次都唔去,費事比佢煩。
Jennie 發表於 2009-3-31 20:12

我第一次幫襯時,係同個婆婆買花生麩,骨粉&茶籽粉,婆婆秤好後,佢係咁鬧婆婆,話婆婆秤多o左比我~
婆婆話每樣一斤,冇秤多,佢唔信,越鬧越勁,越鬧越大聲,後來婆婆叫佢自己再秤一次.....結果係婆婆冇秤錯~

我第二次去,婆婆唔o係舖,諗住再買茶籽粉,我見d顏色同上次買o既完全唔同,我問係唔係另一種~
當時我問得好有禮貌,但佢誤會我批評佢d貨(?????)....於是鬧到我狗血淋頭~
我懷疑佢有燥狂症,以後都唔會再幫襯~

而且佢d貨都唔係平,散裝茶籽粉16蚊/斤,三兄賣一包20蚊/2kg,而且磿得好幼細~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-1 15:09:05 |顯示全部樓層
Chris, 你仲會唔會上淘宝買種子?我PM你我買果個,幾好人。
Jennie 發表於 2009-3-31 20:30

好o丫,如果有好賣家,麻煩你pm資料比我o丫~
唔該~
回復

Jennie 發表於 2009-4-1 16:47:44 |顯示全部樓層
我本來都想返去深水埗買竹仔,但今日比我响西貢搵到同佢一樣平,唔駛再搵佢。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-2 00:41:01 |顯示全部樓層
想問吓呢隻係乜o野薄荷?
啲葉片生到好大塊,好霸道,原本附近種o左其他薄荷,但已經比佢霸晒地盤~

生到好似野草咁,甜羅勒爭啲冇訂企~

生到好似野草咁,甜羅勒爭啲冇訂企~

葉片生到好大塊,同我以前種o既其他薄荷好唔同~

葉片生到好大塊,同我以前種o既其他薄荷好唔同~

想問o下佢係唔係香草呀?上次聚會時monse分享o架,佢分享o左好多o野,冇問佢呢盆叫乜名tim~ ...

想問o下佢係唔係香草呀?上次聚會時monse分享o架,佢分享o左好多o野,冇問佢呢盆叫乜名tim~ ...
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 00:45:28 |顯示全部樓層
想問吓呢隻係乜o野薄荷?
啲葉片生到好大塊,好霸道,原本附近種o左其他薄荷,但已經比佢霸晒地盤~
ChrisTsui 發表於 2009-4-2 00:41

MONSE 0個隻係斑葉金錢薄荷呀 , 我都有 ~ ^^
薄荷大塊葉唔奇架 ~ 我盤葡萄柚薄荷都係咁, D葉好大塊 ~~~
你呢隻會唔會係綠薄荷 / 胡椒薄荷 ?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-2 00:49:43 |顯示全部樓層
MONSE 0個隻係斑葉金錢薄荷呀 , 我都有 ~ ^^
薄荷大塊葉唔奇架 ~ 我盤葡萄柚薄荷都係咁, D葉好大塊 ~~~
你呢隻會唔會係綠薄荷 / 胡椒薄荷 ?
JicJicmom 發表於 2009-4-2 00:45

噢~原來真係斑葉金錢薄荷,我都覺得個樣好似,但係見佢啲葉好似有少少毛,驚認錯~
我未種過咁大塊葉o既薄荷,所以覺得好奇怪~
回復

miharuhk 發表於 2009-4-2 00:53:07 |顯示全部樓層
好羨慕大家有甘大地方種香草...我屋企連露台都無...所以只係種一盆迷迭香 , 盆薄荷放公司種...不過樓主盆盆都好壯....
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-2 01:04:31 |顯示全部樓層
好羨慕大家有甘大地方種香草...我屋企連露台都無...所以只係種一盆迷迭香 , 盆薄荷放公司種...不過樓主盆盆都好壯....
miharuhk 發表於 2009-4-2 00:53

我啲香草大部份都係呢度o既大戶比我o架,生得壯係因為原本主人照顧得佢地好~
冇露台可以用盆種住先,吸收多啲經驗,等第日有大啲地方種o野時就可以派上用場~
我一年幾前都係得個窗台可以種o野,o個時種o左rosemary & sweet basil,都種得好開心o架~
回復

Monse 發表於 2009-4-7 23:07:09 |顯示全部樓層
Chris Tsui,
呢度咁多香草大戶,大家交換吓,你又送吓比佢,佢又送吓比你,相信好快集齊各個品種的香草啊,仲快過儲百佳/惠康印花......哈哈。
回復

草民 發表於 2009-4-7 23:25:52 |顯示全部樓層

秘魯紫辣椒就源出於Christsui
斑葉金錢薄荷源出於Monse
刺芫荽都算係源出於老弟我喇
最好就大家交換,唔使買。
回復

Jennie 發表於 2009-4-7 23:34:50 |顯示全部樓層
Chris, 我又要秘魯紫辣椒!
你有咁多香草,我要努力呀!
回復

Monse 發表於 2009-4-7 23:37:18 |顯示全部樓層
草民 發表於 2009-4-7 23:25

上個月我係錦上路的花圃見到兩盆斑葉金錢薄荷,我多口問吓佢“好少見呢種植物喎”,佢話唔買要留番黎繁殖 ,就算賣最少都要$150蚊盆 ,佢仲話梗係喇來自加拿大喎(都唔知真定假).....
回復

Jennie 發表於 2009-4-8 00:31:33 |顯示全部樓層
唔係點搵錢喎,生意人嘛!
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-8 10:41:32 |顯示全部樓層
上個月我係錦上路的花圃見到兩盆斑葉金錢薄荷,我多口問吓佢“好少見呢種植物喎”,佢話唔買要留番黎繁殖 ,就算賣最少都要$150蚊盆 ,佢仲話梗係喇來自加拿大喎(都唔知真定假)..... ...
Monse 發表於 2009-4-7 23:37

http://www.scotts.com/smg/catalog/productTemplate.jsp?tabs=general&proId=prod70214&itemId=cat50064&id=cat50064&campaign=2485

買瓶呢個比個老闆睇佢一定減價
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-8 11:35:03 |顯示全部樓層
Chris Tsui,
呢度咁多香草大戶,大家交換吓,你又送吓比佢,佢又送吓比你,相信好快集齊各個品種的香草啊,仲快過儲百佳/惠康印花......哈哈。
Monse 發表於 2009-4-7 23:07

係呀~識o左你地之後,我買少o左好多植物啦~
你送o既斑葉金錢薄荷,我尋晚換o左盆,希望佢快高長大~

同場加影你o既野莓,又係尋晚放工整o既,仲有另一盆會正正經經種落陶盆,種o黎食o既~

形態好靚,所以吊起o黎欣賞~

形態好靚,所以吊起o黎欣賞~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-8 11:38:54 |顯示全部樓層
草民 發表於 2009-4-7 23:25

草民兄~
辣椒係唔係一年生o架?
我盆秘魯紫辣椒種o左一年幾,我以為已經C咗,點知前一排落完幾日雨,佢又番生,仲開埋花結埋果tim~
好彩當初我唔捨得掉啫~
回復