春天的文竹長得快! ^v^

關閉 [複製鏈接]
作者: Carcar 發表于 2009-3-28 17:29:44
2231 8

我在office 種了棵文竹, 有一年時間.  最近可能係春天既關係, 開始係0甘長葉, 仲生得好快添!
於是早兩日特登幫佢做個記錄, 原來佢條莖1日可以長高1寸有多!  請睇相:

3月26日 -> 1寸多丁丁    wenzhu_03s.JPG

3月27日 -> 2寸半有多   wenzhu_04s.JPG
CHaRiNida 發表於 2009-3-28 20:36:30 |顯示全部樓層
我果d向日葵1日都生長左吋半xDD佢地真係好快ga
回復

hk88688 發表於 2009-3-28 22:05:46 |顯示全部樓層
文竹會唔會同竹樹同一類? 之前睇紀錄片見啲竹, 一日可以生高好多
回復

Carcar 發表於 2009-3-28 23:39:39 |顯示全部樓層
88, 我剛剛上網睇話, 文竹原來係百合科多年生草本植物。  同食用的蘆筍係同一屬。 真係唸都冇唸過!
回復

hk88688 發表於 2009-3-29 00:13:38 |顯示全部樓層
88, 我剛剛上網睇話, 文竹原來係百合科多年生草本植物。  同食用的蘆筍係同一屬。 真係唸都冇唸過!
Carcar 發表於 2009-3-28 23:39

Carcar, 真係估唔到原來文竹係百合科多年生草本植物
我都有種松葉文竹, 佢哋平時唔覺長大嫁, 但係一到生長季節就生得好快, 之前見佢哋一日出花菖, 第二日已經開花, 第三日啲花唔見晒出埋新葉添add4icon
回復

Carcar 發表於 2009-3-29 00:37:53 |顯示全部樓層
係呀係呀! 植物真係好奇妙!
例如亞文竹仔, 明明種嚮office, 日日溫度濕度都差唔多0架啦, 佢都感應到季節變化!
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-29 00:42:26 |顯示全部樓層
芝士檸檬,我屋企既文仔(文竹)由兩年前開始種,到依家變左文叔啦
回復

hk88688 發表於 2009-3-29 00:44:38 |顯示全部樓層
咁又真係, 啲花草樹木真係好犀利, 見啲落葉嘅植物開始標新葉, 就知春天嚟咗, 之前落咗啲種子落個盆度, 仲會自動發芽添
回復

Carcar 發表於 2009-3-29 01:01:50 |顯示全部樓層
芝士檸檬,我屋企既文仔(文竹)由兩年前開始種,到依家變左文叔啦
hellokitty_971 發表於 2009-3-29 00:42

文仔: 文叔, 您好!
(後輩應向長輩問好)
回復