求名 - 日本10蚊店的小肉

作者: Carcar 發表于 2015-9-17 21:48:14
1180 9
想请教各位c hing c jie, 這是我在大阪的10店看到的。 覺得好可爱,忍不住就買了。請問這是什麽?
當時他被淋了很多水,唔知係唔係浸親,回來後我冇加過水, 但就開始有啲葉變軟! 死死地咁! 唔知仲有冇得救呢? 求教!
chan4216 發表於 2015-9-17 21:55:51 |顯示全部樓層
日文係青鎖龍屬,是景天科一種,名我就唔識啦。

回復

Carcar 發表於 2015-9-17 23:50:24 來自手機 |顯示全部樓層
chan4216 發表於 2015-9-17 21:55
日文係青鎖龍屬,是景天科一種,名我就唔識啦。

chan4216, 謝謝你啊! 咁起碼我可以上網搵資料, 希望可以救番棵小龍啦!
回復

win 發表於 2015-9-18 00:15:19 |顯示全部樓層
似係<星乙女錦>!
回復

orik 發表於 2015-9-18 11:57:30 |顯示全部樓層
星乙女應該會長成一串串的,這株呈匍匐生長,不似是星乙女的生長形態,比較像是Crassula sarmentosa,但相片不夠清楚,看不到葉緣有沒有齒邊,如果有,應該就是Crassula sarmentosa了。
回復

Carcar 發表於 2015-9-18 21:15:57 來自手機 |顯示全部樓層
win 發表於 2015-9-18 00:15
似係!

謝謝 win 回覆, 上網睇過, 呢棵好似比較细小。 我用了個萬字夾做比例,不過,唔知係唔係只因為呢棵係小苗?
回復

Carcar 發表於 2015-9-18 21:43:23 來自手機 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-9-18 11:57
星乙女應該會長成一串串的,這株呈匍匐生長,不似是星乙女的生長形態,比較像是Crassula sarmentosa,但相 ...

thanks, orik!
咁佢啲葉又唔見齒吖。 我放大左張相, 佢葉邊係圓既。
依家佢情况越來越差, 我放在公司,有冷氣,但冇陽光。 我都唔知加水俾佢定唔加好!
回復

wai121 發表於 2015-9-18 23:09:52 |顯示全部樓層
Carcar 發表於 2015-9-18 21:43
依家佢情况越來越差, 我放在公司, ...

花蔓草錦!
回復

BenLau 發表於 2015-9-18 23:59:20 |顯示全部樓層
Carcar 發表於 2015-9-18 21:43
依家佢情况越來越差, 我放在公司, ...

應該係太熱,試下放陰涼通風位置
回復

powergun 發表於 2015-9-19 07:33:36 |顯示全部樓層

即係太陽玫瑰錦, d 葉較長型的, 樓主呢棵既葉較圓的
回復