湊湊香草熱潮

作者: 貓貓 發表于 2009-3-27 22:45:09
4963 39
gtr 的百里香
resize P3270019.JPG
迷迭香弟弟
resize P3270016.JPG
旱金蓮妹妹
resize P3250003.JPG

resize P3270017.JPG
草民兄的刺芫荽
resize P3270012.JPG
碰碰香
resize P3270013.JPG
草民兄的肉桂
resize P3270011.JPG
綠薄荷
resize P3270015.JPG
gtr 的朱古力薄荷
resize P3180005.JPG
曇花一現的齒葉薰衣草
resize P3270014.JPG
香茅
resize P3250012.JPG
軒軒 發表於 2009-3-27 22:49:30 |顯示全部樓層
貓貓,lee排好勤力出post喎!
回復

貓貓 發表於 2009-3-27 22:55:42 |顯示全部樓層
2# 軒軒

懶左咁耐而家咪勤力返d。
得閒咪黎探下我 law。
回復

草民 發表於 2009-3-27 23:24:09 |顯示全部樓層
盆盆都咁大咁靚
回復

貓貓 發表於 2009-3-27 23:33:03 |顯示全部樓層
盆盆都咁大咁靚
草民 發表於 2009-3-27 23:24

都係你教的香草秘笈洗得。

疏水、通風、曬太陽!
回復

Kimmy226 發表於 2009-3-27 23:38:51 |顯示全部樓層
唔好意思...新手一問 , 朱古力薄荷係咪有朱古力味o架 , 向邊度有得買 , 我而家個盆都係普通薄荷 , 兩者有咩分別?
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-28 00:05:01 |顯示全部樓層
有野要更正, chocolate mint是草兄的

=>
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-28 01:17:41 |顯示全部樓層
睇漏o左,原來貓貓都係大戶~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-28 12:50:20 |顯示全部樓層
草民兄的刺芫荽我種極都唔識大...
次次一發苗冇耐就...
回復

貓貓 發表於 2009-3-28 22:39:32 |顯示全部樓層
唔好意思...新手一問 , 朱古力薄荷係咪有朱古力味o架 , 向邊度有得買 , 我而家個盆都係普通薄荷 , 兩者有咩分別?
Kimmy226 發表於 2009-3-27 23:38

朱古力薄荷d味同綠薄荷明顯唔同,不過我又唔覺得佢似朱古力味。
反而原本有d朱古力色圍著葉本,唔知點解我越種越nug色,而家無晒d朱古力色。
我都研究緊係陽光、定係泥土酸鹼問題?
早一個月見到花墟同元朗都有小苗賣,呢排就唔見喇。
我剪左幾枝莖浸緊根,成功的話再分享俾你。

有野要更正, chocolate mint是草兄的

=>
gtrnismo 發表於 2009-3-28 00:05

咁更正返:草民兄俾gtr再俾我的朱古力薄荷!

睇漏o左,原來貓貓都係大戶~
ChrisTsui 發表於 2009-3-28 01:17

我真係唔算係大戶,同草民兄及gtr比,直情蚊脾同牛脾!

草民兄的刺芫荽我種極都唔識大...
次次一發苗冇耐就...
farfeifar 發表於 2009-3-28 12:50

唔使傷心。
我的刺芫荽有菌感染,等下星期好天噴完藥,醫好之後俾棵你啦!
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-29 13:47:15 |顯示全部樓層
頭先囉沙講漏左, chocolate mint天氣越乾燥越大chocolate味道
回復

曇花一現 發表於 2009-3-29 17:49:24 |顯示全部樓層
我又黎湊熱鬧
貓貓種既薰衣草青出於藍
回復

貓貓 發表於 2009-3-29 21:43:19 |顯示全部樓層
我又黎湊熱鬧
貓貓種既薰衣草青出於藍
曇花一現 發表於 2009-3-29 17:49

我覺得曇花你好旺我嫁,你俾親d野我都生得特別好,多謝你呀!
回復

曇花一現 發表於 2009-3-29 21:58:45 |顯示全部樓層
我覺得曇花你好旺我嫁,你俾親d野我都生得特別好,多謝你呀!
貓貓 發表於 2009-3-29 21:43

你果邊好食好住姐 ...
下次攞d百里香返去睇下又會唔會生得好好
回復

貓貓 發表於 2009-3-29 22:11:13 |顯示全部樓層
你果邊好食好住姐 ...
下次攞d百里香返去睇下又會唔會生得好好
曇花一現 發表於 2009-3-29 21:58

唔駛客氣喇,我今日去左gtr到又搶左盆百里香返來。
今次呢盆好壯嫁,如果都俾我攪到唔生唔死,我就認命罷啦!
4年來,我無一次d百里香過到夏天!!欲哭無淚!

係呀!曇花,俾返d齒葉薰衣草的細路哥相你睇鴉,睇返細果時都幾得意!
resize PA080024.JPG
resize PB220010.JPG
resize PC010001.JPG
回復

曇花一現 發表於 2009-3-29 23:14:33 |顯示全部樓層
一日一日長大
一日一日進步
回復

muitau 發表於 2009-4-2 14:28:49 |顯示全部樓層
貓貓,
種綠薄荷個長盆底個腳座係咪同個盆一set架? 好特別呀~
回復

貓貓 發表於 2009-4-2 17:18:16 |顯示全部樓層
貓貓,
種綠薄荷個長盆底個腳座係咪同個盆一set架? 好特別呀~
muitau 發表於 2009-4-2 14:28

個腳座係分開買嫁,墊高d方便去水同熱天散熱。
唯一的缺點係搬盆時要逐隻腳搬,我呢d懶人最怕煩。
XDDDD
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-4 13:37:31 |顯示全部樓層

15# 貓貓

你D分衣草好靚啊

你比我果D而家好開心呀生得

其實如果再大吉我米比過你囉

講漏左句, 百里香D泥要沙土外, 重要有禁"cheap"得禁"cheap"

我唔識形容, 因為之前做過實驗用營養豐富既堆肥+沙+黃花泥種得唔太好, 反而用D (其實你都見倒)好似"地盤泥"重差過黃花泥果D泥重生得靚, 莖亦硬
回復

貓貓 發表於 2009-4-4 16:36:58 |顯示全部樓層
20# gtrnismo

我同意你話種香草一定要疏水、曬太陽。

不過每個人種植的環境唔同,座向、濕度、風向、陽光的照射都會唔同。

因為夏天係雨季,天氣又炎熱,我屋企係勁曬同熱!

我試過加入3分的沙疏水,結果是一日內棵百里香熱乾到葉枯。情況似上次的刺芫荽一樣,d葉枯晒。

好多時我唔喺香港,唔知工人點打理,返黎好多野都死左。

佢唔係好明白個別植物的要求,一係全部一齊淋水,一係就全部唔淋。

上星期落雨佢咪唔淋水law,但係有幾盆喺簷蓬下dup唔到雨ge佢一樣唔淋。

有時真係好難解釋俾佢聽點樣睇每株植物的生長情況而決定。我在家的日子咪日日巡下補飛law,唔喺度就真係無辦法喇!!

算啦!佢其實樣樣野我都好滿意,唯一係唔識種野啫。
回復

12下一頁