返回列表 發新帖

今日落左蛋殼....點知.....

作者: hin0213 發表于 2009-3-27 22:30:22
3391 32
jade520 發表於 2009-4-10 17:58:39 |顯示全部樓層
我媽媽話要燒左d蛋殼佢先好用wor
回復

hin0213 發表於 2009-4-14 11:35:12 |顯示全部樓層

RE: 今日落左蛋殼....點知.....

20# jacky

唔係掛add9icon
唔好嚇我wor.......會唔會係d蚊之"fu"出黎ge蟲仔黎ga= =
回復

新手花師奶 發表於 2009-4-15 03:57:09 |顯示全部樓層
大家好, 我係啱啱註冊既member黎, 最近先迷上自家種植, 請大家多多指教.

我想問問, 落"去衣、洗乾淨、晒乾既蛋殼要打到幾碎呢? 係咪碎到好似鹽咁呀?
同埋, 埋喺D泥土度, 咁D蛋殼係咪遲早會自動消化/溶化ge呢? 係咪唔使清返出黎?
因為如果要清返出黎既話, 咁就即係唔好打到太碎好D, 係咪? 如果唔係都唔知點清。

新手上路, 請大家多多指教. 唔該晒!
回復

vicky 發表於 2009-4-21 18:39:45 |顯示全部樓層
大家好, 我係啱啱註冊既member黎, 最近先迷上自家種植, 請大家多多指教.

我想問問, 落"去衣、洗乾淨、晒乾既蛋殼要打到幾碎呢? 係咪碎到好似鹽咁呀?
同埋, 埋喺D泥土度, 咁D蛋殼係咪遲早會自動消化/溶化ge呢? 係咪 ...
新手花師奶 發表於 2009-4-15 03:57

尽量"中"碎D啦,容易分解呀.
佢会自己分解的,但需要时间
回復

shappyyppahs 發表於 2009-5-5 12:08:24 |顯示全部樓層
How to kill 蚜蟲??   

Please advise me. Thanks.
回復

vicky 發表於 2009-5-6 13:43:39 |顯示全部樓層
我用苦练油,不过不是喷,是用棉签扫落去,怕风一吹,成面都系
回復

lowson 發表於 2009-5-6 22:09:09 |顯示全部樓層
蛋殼都好難去衣,好薄好難去走D衣,各位用什麼方法去衣架?係米用火燒衣?
回復

foresteyes 發表於 2009-5-7 03:20:58 |顯示全部樓層
27# lowson

真係唔明做咩要用蛋殼, 又唔衛生, 又冇肥效

通常落都係因要令的泥become more alkaline
回復

vicky 發表於 2009-5-7 09:21:27 |顯示全部樓層
可以将蛋壳放在水喉下冲,一冲就用手轻轻地刮走,这样就可以轻易的去衣啦
回復

阿湯 發表於 2009-5-9 10:42:33 |顯示全部樓層
各位好, 想問...落蛋殼係有咩用途咖?
回復

yuki_123 發表於 2009-5-9 17:21:26 |顯示全部樓層
我D櫻桃羅白都係生左白色既蟲...
花鋪姐姐同我講係"Wo"英係應產卵生蟲...
我幾棵野全部都中晒招...
見住D蟲"冷"下"冷"下...
好想嘔...
回復

KandT 發表於 2009-5-9 18:31:50 |顯示全部樓層
我覺得旦殼既肥效唔錯.  當然係當緩肥咁用, 同粒肥梗係冇得比; 但勝在天然同物盡其用.  沖水去'衣'後吹乾後, 搗碎就用得喇, 唔會唔衛生喎.
回復

熊貓太 發表於 2009-5-10 12:02:42 |顯示全部樓層
我都有用蛋殼架, 而且都冇咩蚊仔........
我冇去"衣"wor, 不過都整醉曬佢........
蛋殼 ~ 氮、磷、鉀的百分比為 1.2-0.4-0.1 及多量的鈣.............
如果想知多d, 可以睇綠田園個網站, 有好詳細既資料架.................
回復