今日落左蛋殼....點知.....

作者: hin0213 發表于 2009-3-27 22:30:22
3392 32
大家好....
我今朝落左d蛋殼碎係d香蜂草到.....夜晚返黎就見到有好多蚊之仔係到....
e+點算好ar......我岩岩買返黎無耐.....
仲有d番茄仔都有事....
唉.......唔通我真係唔岩種野><"
點都好...唔該咁多位先....
PACO 發表於 2009-3-28 05:18:52 |顯示全部樓層
先清理蛋殼,後制水或吸走水份,如果你D植物冇爛根應該三日內情況會有改善!
蛋殼要除去蛋殼內薄膜後洗淨曬乾先打碎用架喎!!
回復

hin0213 發表於 2009-3-30 03:10:47 |顯示全部樓層
我有打碎佢ar.....
但無曬乾....等我曬曬佢先....
但d蚊之對我ge植物會唔會有影響?
唔該你....
回復

vicky 發表於 2009-3-30 09:20:27 |顯示全部樓層
不是呀,蛋壳碎放在面,就算干的都会惹蚊,埋入泥土就无事啦
回復

lips2567 發表於 2009-3-30 13:22:01 |顯示全部樓層
D蚊對D植物梗係有影響啦......都唔知佢地會唔會帶左D菌呀,蚜蟲等,咁就麻煩啦~
回復

vicky 發表於 2009-3-30 13:32:51 |顯示全部樓層
埋入泥土度就无事,放心,不会有虫的
回復

hin0213 發表於 2009-3-31 12:12:57 |顯示全部樓層
噢......咁我在上面落一層泥土得唔得?
佢地生得好密......都唔知點落手= =
回復

vicky 發表於 2009-3-31 16:12:51 |顯示全部樓層
可以加泥,会少D蚊
回復

jade520 發表於 2009-3-31 20:36:55 |顯示全部樓層
我冇清洗蛋殼
除去蛋殼內薄膜
冇曬乾
就咁用完搣碎就扔落去泥下邊...死啦
回復

lips2567 發表於 2009-4-1 09:29:55 |顯示全部樓層
咁...都係好似聽vicky講,加多d泥,同淋多d水啦~
不過講真,d蛋殼真係好有營養,如果植物吸收到,會比無的快大好多~
回復

vicky 發表於 2009-4-1 10:04:47 |顯示全部樓層
我成日吃蛋都会留蛋壳的,虽然麻烦D,但自己整的,放心D
回復

hin0213 發表於 2009-4-2 02:46:41 |顯示全部樓層
haha....我都認同vicky講ge野.....
自己整ge好似無咁驚.....因為都係自己食返ga ma....
唔敢買果d化學肥料.....驚落左唔食得....
回復

queeniedequeen 發表於 2009-4-2 09:29:05 |顯示全部樓層
Keee...我都有用蛋殼呀!...次次食蛋都留起佢...等佢乾左就整碎佢儲埋一盒....
回復

vicky 發表於 2009-4-2 09:44:47 |顯示全部樓層
但记得去蛋壳衣呀......
回復

hin0213 發表於 2009-4-3 00:25:42 |顯示全部樓層
我有去衣ar.....haha....我都有一細盒係到...
但e+咁都唔係好敢再落....等好d先落
e+仲係有d細細隻ge蠅仔係到..同埋有d白色ge虫仔....
但我每日都幫佢清走哂佢.....真係細隻到睇到眼都花
回復

vicky 發表於 2009-4-3 09:39:05 |顯示全部樓層
白色的虫仔是不是介壳虫呀?
回復

hin0213 發表於 2009-4-8 13:56:15 |顯示全部樓層
e排忙左少左上黎tim><
唔係ar.....真係一條條ge白色小蟲= =
但我少左淋水之後就無哂la^^
真係好多謝你答左我咁多問題......
我d蕃茄仔買左返黎2個幾星期之後e+有d紅la...好期待^^
唔知有咩要注意呢......
回復

小豆子 發表於 2009-4-8 14:07:51 |顯示全部樓層
我都有留蛋殼呀~(已去衣)
打算星期六去買花生fu同肉骨粉之後幫d苗仔分盆一次過+曬落去
依家比較想知道既係...一個6"盆放幾多落去先岩呢?
回復

hin0213 發表於 2009-4-10 14:25:21 |顯示全部樓層
我都想買ga....但又係唔知點落所以都係無買到.....
但我上次去上環買左d泥就唔洗落肥lu....
果個人話d泥係佢自己溝ga wor.....至少半年唔洗落肥....
回復

jacky 發表於 2009-4-10 16:11:18 |顯示全部樓層
e排忙左少左上黎tim><
唔係ar.....真係一條條ge白色小蟲= =
但我少左淋水之後就無哂la^^
真係好多謝你答左我咁多問題......
我d蕃茄仔買左返黎2個幾星期之後e+有d紅la...好期待^^
唔知有咩要注意呢...... ...
hin0213 發表於 2009-4-8 13:56

蛆蟲?!
回復

12下一頁