從新開始~請多多指教^^

關閉 [複製鏈接]
作者: ChrisTsui 發表于 2009-3-27 01:44:41
2500 23
偷懶o左幾個月,終於的起心肝整理o下D相~
多謝Monse,積媽,斑比,磨菇....等等花友送o左好多小苗&種子比我,今日先報告其中一部份先~
仲有好多未得閒影,monse分享o左好多種子比我,努力播種中~

積媽送o既風雨蘭1號~

積媽送o既風雨蘭1號~

積媽送o既風雨蘭2號~

積媽送o既風雨蘭2號~

1號&2號o既近照~

1號&2號o既近照~

monse送o左好多酢醬草球根比我,前一排落雨時開花,冇影相,呢張係好天時影o既~ ...

monse送o左好多酢醬草球根比我,前一排落雨時開花,冇影相,呢張係好天時影o既~ ...

磨菇送o既pansy clear crystal mix種子,好快出苗~

磨菇送o既pansy clear crystal mix種子,好快出苗~

三色蓳小苗大得好快,呢張係上星期影o既~

三色蓳小苗大得好快,呢張係上星期影o既~

公主的禮物~

公主的禮物~

一個星期左右就開~

一個星期左右就開~
ChrisTsui 發表於 2009-3-27 01:55:05 |顯示全部樓層
成日忍唔住行花墟/路邊花場,手痕痕買o左大大小小盆栽/種子~
呢個習慣戒除中~

呢棵矮牛不斷變色,一時全白,一時全粉紅,一時兩溝,成日有驚喜~

呢棵矮牛不斷變色,一時全白,一時全粉紅,一時兩溝,成日有驚喜~

評分

查看全部評分

回復

Monse 發表於 2009-3-27 02:03:19 |顯示全部樓層
Chris Tsui,
努力啊!擔定櫈仔等睇花了。

哈哈......差不多每個花友必定有既係(斑比牌 - 玉女兜蘭)。
回復

小寶 發表於 2009-3-27 02:07:07 |顯示全部樓層
我又擔櫈仔等睇花, D花花好靚喔, 加埋風景怡人, 真係身心舒泰呀~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-27 02:11:18 |顯示全部樓層
舊年年尾,斑比&積媽送o左好多球根比我,可惜公主送o既球根比貓貓連續破壞幾次,最後踩斷埋~
公主,我真係對你唔住呀~
積媽送o既鬱金香球根開o左好靚o既花~
版主~唔好意思,呢版貼球根相唔知得唔得,如果唔得講我知,我刪o左佢~

積媽o既鬱金香球根,1月中放入盆,好快出葉~

積媽o既鬱金香球根,1月中放入盆,好快出葉~

總共開o左4朵花~

總共開o左4朵花~

忍唔到手,o係花墟買o左第一盆鬱金香~

忍唔到手,o係花墟買o左第一盆鬱金香~

跟住又買多一盆~

跟住又買多一盆~

花花越開越大朵~

花花越開越大朵~

去到最後變成咁~

去到最後變成咁~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-27 02:16:21 |顯示全部樓層
Chris Tsui,
哈哈......差不多每個花友必定有既係(斑比牌 - 玉女兜蘭)。
Monse 發表於 2009-3-27 02:03

我又擔櫈仔等睇花, D花花好靚喔, 加埋風景怡人, 真係身心舒泰呀~
小寶 發表於 2009-3-27 02:07

嘩~乜monse&小寶咁夜未瞓呀?
仲有好多相整唔切呀~
monse牌油點百合,黃葵,碰碰香,野莓....都未整~
小寶牌百里香等有時間時貼o係農業版~
回復

Monse 發表於 2009-3-27 02:22:51 |顯示全部樓層
係吖!等睇你貼花相吖麻。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-27 02:29:47 |顯示全部樓層
貼得太多球根驚要刪走,補番幾張花花草草補數先~

舊年夏天買o既燈籠花,經歷幾次打風都冇事~

舊年夏天買o既燈籠花,經歷幾次打風都冇事~

1月中換o左長盆,搬o左位,開花開到傻o左咁~

1月中換o左長盆,搬o左位,開花開到傻o左咁~

呢棵鴨腳木係種o黎比我插花時,用作遮花泥~

呢棵鴨腳木係種o黎比我插花時,用作遮花泥~

桂花由盆轉落地,大棵o左好多~

桂花由盆轉落地,大棵o左好多~

花花好香~

花花好香~

呢盆係咪叫法國香水呀?

呢盆係咪叫法國香水呀?

搬o左好幾次位o既粉紫勒杜鵑,不斷長葉少開花~

搬o左好幾次位o既粉紫勒杜鵑,不斷長葉少開花~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-27 02:32:05 |顯示全部樓層
係吖!等睇你貼花相吖麻。
Monse 發表於 2009-3-27 02:22

哈哈~我好眼瞓啦,下次繼續貼~
good night啦~
回復

Donder 發表於 2009-3-27 05:50:31 |顯示全部樓層
有好多靚花花睇呀 !
回復

Aalon 發表於 2009-3-27 08:58:44 |顯示全部樓層
你個花園佈置得好靚
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-27 09:19:58 |顯示全部樓層
Chris Tsui,

Monse 發表於 2009-3-27 02:03

會員証 !!!! XD
回復

vincentma 發表於 2009-3-27 13:31:26 |顯示全部樓層
Chris, 你個花園好好 View喎! D 花花又好靚!
回復

Monse 發表於 2009-3-27 19:38:44 |顯示全部樓層
佢應承左我地下次去佢到大食會架.......calling Chris 聽到麻
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-28 00:25:26 |顯示全部樓層
有好多靚花花睇呀 !
Donder 發表於 2009-3-27 05:50

叮噹~
你個流星花園d花至叫做靚,係靚到冇得彈~
我平時o係公司唔方便上o黎留言,但成日上你個花園偷睇~

你個花園佈置得好靚
Aalon 發表於 2009-3-27 08:58

其實係因為冇乜花睇,要搵d嘢分散吓視線~

會員証 !!!! XD
JicJicmom 發表於 2009-3-27 09:19

哈哈~係呀,"玉女"係由公主簽發比眾美女農友o既"會員證".....漏o左個tim...仲有A版主....佢係唯一有證o既男會員~

Chris, 你個花園好好 View喎! D 花花又好靚!
vincentma 發表於 2009-3-27 13:31

vincentma~
我係新手o黎咋,要多啲向你地請教呀~

佢應承左我地下次去佢到大食會架.......calling Chris 聽到麻
Monse 發表於 2009-3-27 19:38

monse~
我點會唔記得o丫 , 但係呢排師傅拎o左好多舊居o既雜物返屋企,放到周圍都係,幾乎冇路行~
我迫緊佢快啲裝修好舊居,清走佢啲雜物~
要執番乾淨間屋至敢招呼大家入o黎呀~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-28 00:55:47 |顯示全部樓層
繼續貼相~
新年前後買o左幾盆花,最鍾意繡球&蕙蘭,仲有白花日本海棠,臘梅,瑞香...部份花依家休養中,期待下一年繼續開花~

繡球買番o黎時青bb~

繡球買番o黎時青bb~

依家係好靚o既粉紅色~

依家係好靚o既粉紅色~

過年前o係花墟買o既粉紅色蕙蘭,一見鍾情~

過年前o係花墟買o既粉紅色蕙蘭,一見鍾情~

好清雅o既白色花~

好清雅o既白色花~

開完花要休養~

開完花要休養~

另一盆需要休養o既年花~

另一盆需要休養o既年花~

臘梅要休養,但隨盆附送o既白嬋不斷成長,已經有一個花冧啦~

臘梅要休養,但隨盆附送o既白嬋不斷成長,已經有一個花冧啦~

瑞香開完花後,依家長出嫩葉~

瑞香開完花後,依家長出嫩葉~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-28 01:09:46 |顯示全部樓層
年花開完,唯有靠其他花撐場,努力播種中~

長期有花睇o既家樂花,又靚又易種~

長期有花睇o既家樂花,又靚又易種~

早幾日影o既,希望聽朝有花睇~

早幾日影o既,希望聽朝有花睇~

舊年瘋狂愛上呢隻花,種到周圍係,唔知今年會開成點呢?

舊年瘋狂愛上呢隻花,種到周圍係,唔知今年會開成點呢?

以為早已枯死,點知近排連續落雨,竟然標出大量小苗~

以為早已枯死,點知近排連續落雨,竟然標出大量小苗~

依家至種福祿考,唔知趕唔趕得切呢?

依家至種福祿考,唔知趕唔趕得切呢?

希望趕得切尾班車~

希望趕得切尾班車~

落錯兩種種子,發芽後至知,希望萬壽菊&黃金菊可以和平共處~

落錯兩種種子,發芽後至知,希望萬壽菊&黃金菊可以和平共處~

黃金菊暫時領先,萬壽菊要加油呀~

黃金菊暫時領先,萬壽菊要加油呀~
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-28 03:01:08 |顯示全部樓層
christsui

慶祝新舖開張~
回復

雲雲 發表於 2009-3-28 15:29:10 |顯示全部樓層
Christ 你令我流口水,尤其是粉紅色蕙蘭,點算?!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-29 01:06:01 |顯示全部樓層
christsui http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(20).gif

http://a2233.myweb.hinet.net/msn/sflsfl/sflsfl%20(153).gif慶祝新舖開張~ http://a2233.myweb.hinet.net/msn/sflsfl/sflsfl%20(150).gif ...
BanbieChan 發表於 2009-3-28 03:01

斑比~
你睇o下,依家好大塊葉啦,你o個啲點呀?

呢張係兩三星期前影o架,依家啲葉仲大塊呀~

呢張係兩三星期前影o架,依家啲葉仲大塊呀~
回復

12下一頁