返回列表 發新帖

紫羅蘭一問

作者: nec28f 發表于 2009-3-24 12:44:23
2093 30
cotychan 發表於 2009-3-24 15:18:26 |顯示全部樓層
今日冇太陽, 我放正響窗台到吹吹風... 又有人話空氣唔硫通都會dup....

好多謝各為ge reply, 你地reply 得好快!!!!

其實我盆野響花展買, 佢地話以經換左盆, 但因為佢地放左好多白色一粒立ge 野(wat are they?)響盆 ...
nec28f 發表於 2009-3-24 14:05

白色一粒立ge 野,嗰啲係珠石嚟,用嚟等啲根唔駛長期撻喺啲濕淋淋既泥上面而爛根.
回復

lammanfung 發表於 2009-3-24 15:22:51 |顯示全部樓層
樓主,請你做點功課,看一看精華帖。
回復

peeseela 發表於 2009-3-24 15:28:55 |顯示全部樓層
16# minglai

你都無講點槍救........

only showed "before" and "after" pics
nec28f 發表於 2009-3-24 15:10

睇minglai張圖,都知"before"係泥太乾,所以D葉dup晒,"after"係比返水D葉會企返!
回復

sukyee0227 發表於 2009-3-24 15:33:09 |顯示全部樓層
不只淋水,放AV位置都好重要,不能太熱,最好影張相來看看
回復

minglai 發表於 2009-3-24 16:09:14 |顯示全部樓層
搶救方法就是正如peeseela所說的一樣lor. 大膽嘗試吧! 經驗就是從失敗中學番嚟的ma!我也是新手呢!
回復

比得大帝 發表於 2009-3-24 16:31:38 |顯示全部樓層
葉林咗唔係一定冇水, 可能之前太多水, 已經爛根

其實買番嚟時, 啲植料一般都有半年以上, 也是時候換植料, 提意你換植料, 順便檢查一下根部, 如果爛根先再講點處理

如果根部唔健康, 唔吸收水份, 不論一星期淋水也好, 兩星期淋水也好, 只會叫佢爛快d
回復

p@g 發表於 2009-3-24 19:08:43 |顯示全部樓層
咦....! 樓主咁岩架

我係xx討論區度見到你問同一問題
我岩岩答左你啦! 所以都唔再番講咁多啦

呢度大把高手, 你大膽聽下高手話試下啦!
回復

nec28f 發表於 2009-3-24 19:44:33 |顯示全部樓層
27# p@g

lol, pm u later
thanks
回復

tongtony 發表於 2009-3-24 20:37:45 |顯示全部樓層
插隻手指入去 d 泥到 feel 下咪知 d 泥乾定濕囉
卓男媽 發表於 2009-3-24 15:14

回復

cherrylwy 發表於 2009-3-25 00:47:40 |顯示全部樓層
Peter 大講得啱,但我諗你要換之前刨下書先喎,因為聽你講如果連珠石都唔知係咩ge話,驚你換泥果陣時.........
回復

nec28f 發表於 2009-3-25 01:07:42 |顯示全部樓層
請各為ching 多多見諒小弟無睇書就來問問題....

我會好好學習家啦~
回復