紫羅蘭一問

作者: nec28f 發表于 2009-3-24 12:44:23
2091 30

13/3買左三盆紫羅蘭, 上星期五第一次淋水, 就咁用噴水壺噴左幾下, 冇濕到葉, 但點解的葉開始dup??
我放佢響電視機櫃架到, 有陽光到, 唔係直射!

點算呀???? 點還完呀????     好驚佢地就咁玩完~~~
我最鍾意第三盆, 唔知叫咩名?!
第二盆dup得最勁!!!

EDIT:
唔係話太多水唔好ge 咩?????
賣花的人話可以成兩星期先淋一次(if weather humid), 跟住阿媽話, 佢地緊係咁講啦, 的花唔死你地的人會再買咩?!?!?! 講落又好有point, 同好好笑~~~~

岩岩再噴到佢濕透.... 希望冇事啦...................

EDIT2:

搶救後......

重係醫唔到.... check 過無爛根.... but 的葉still ho dup..................................

毛毛波波 發表於 2009-3-24 12:53:57 |顯示全部樓層
你淋水有冇濕透d泥?會唔會是不夠水?
回復

tata 發表於 2009-3-24 13:05:38 |顯示全部樓層
星期五淋完之後無再淋水??? 缺水喇, 快啲淋透佢啦
回復

nec28f 發表於 2009-3-24 13:12:55 |顯示全部樓層
唔係話太多水唔好ge 咩?????
賣花的人話可以成兩星期先淋一次, 跟住阿媽話, 佢地緊係咁講啦, 的花唔死你地的人會再買咩?!?!?! 講落又好有point, 同好好笑~~~~

岩岩再噴到佢濕透.... 希望冇事啦...................
回復

tata 發表於 2009-3-24 13:23:35 |顯示全部樓層
兩星期一次???唔得啦, 通常四至七日要淋一次架喇(我啲花要四日淋一次) 同埋一次過淋透佢, 可以幫助將泥土入面嘅有害物質沖走, 你試吓呀
回復

dada 發表於 2009-3-24 13:23:45 |顯示全部樓層
依家咁潮濕, 我都係成2星期先淋一次水ga, 但一淋就要淋透, 冇c喎
回復

nwss54510 發表於 2009-3-24 13:27:13 |顯示全部樓層
可能真的唔夠水呢
我一星期會淋2次水的~
每一次我都會淋到透水的丫
回復

nec28f 發表於 2009-3-24 13:30:04 |顯示全部樓層
信邊個好?!?!?!
回復

nwss54510 發表於 2009-3-24 13:33:33 |顯示全部樓層
你試下拎起盆花, 覺得佢好輕就要淋水的啦~ 如果佢夠水的話會幾重下的
人地教的, 唔輕都唔駛淋水
回復

dada 發表於 2009-3-24 13:35:17 |顯示全部樓層
我覺得問題係你只用噴水壺噴左幾下, 冇淋透水, 我放ge地方係窗台, 冇加燈, 近排都冇陽光, 2星期先淋水都ok
回復

tata 發表於 2009-3-24 13:35:50 |顯示全部樓層
其實都要睇種環境,植料比例,盆同植株大細係咪成正比例, 唔係個個都一樣咁種~ 你可以試吓淋咗水, 過一兩日睇吓啲葉會唔會企番, 就知道幾日要淋一次水, 希望幫到你
回復

hazelcat47 發表於 2009-3-24 13:45:04 |顯示全部樓層
我就會摸下 d 葉, 覺得變軟先淋透水.
回復

lammanfung 發表於 2009-3-24 13:46:21 |顯示全部樓層
每個人的種植環境都不一樣,絶對沒有所謂一個星期要淋多少水。又是那一句,泥變得乾了就澆透。
回復

nec28f 發表於 2009-3-24 14:05:08 |顯示全部樓層
今日冇太陽, 我放正響窗台到吹吹風... 又有人話空氣唔硫通都會dup....

好多謝各為ge reply, 你地reply 得好快!!!!

其實我盆野響花展買, 佢地話以經換左盆, 但因為佢地放左好多白色一粒立ge 野(wat are they?)響盆野個面到, so 我睇唔到佢幹定唔幹....
回復

gmfw 發表於 2009-3-24 14:20:32 |顯示全部樓層
你究竟知唔知咩係淋水,
淋透水係要淋到個盆底有水出先至得架.
你就咁噴兩下果D唔係叫淋水呀!!
回復

minglai 發表於 2009-3-24 14:46:55 |顯示全部樓層
雖然我的不是紫羅蘭, 但我也有這樣的經歷.  我估處理都是一樣的.
事發圖樣:-

經搶救後的圖樣:-

搶救後, 一覺醒來, 好番哂了.
回復

kittenathena 發表於 2009-3-24 15:05:23 |顯示全部樓層
今日冇太陽, 我放正響窗台到吹吹風... 又有人話空氣唔硫通都會dup....

好多謝各為ge reply, 你地reply 得好快!!!!

其實我盆野響花展買, 佢地話以經換左盆, 但因為佢地放左好多白色一粒立ge 野(wat are they?)響盆 ...
nec28f 發表於 2009-3-24 14:05

面頭果D係珠石,你想知要唔要淋水睇個底D泥乾唔乾就最穩陣!
回復

cotychan 發表於 2009-3-24 15:09:27 |顯示全部樓層
都係同上面既花友講既一樣啦!AV每次淋水,要淋到下面有水出先得,你拎起個盆,如果個盆好輕,咁即係唔夠水,但如果個盆好重既,而啲葉dup既,咁就姐係啲根有事.
同埋如果啲葉已經dup晒,咁你淋水就一定唔好加肥,咁樣會燒根o架!
兩個星期淋一次,好似誇張咗啲喎!我屋企向海,比較濕,我都要一星期淋一次.
回復

nec28f 發表於 2009-3-24 15:10:10 |顯示全部樓層
16# minglai

你都無講點槍救........

only showed "before" and "after" pics
回復

卓男媽 發表於 2009-3-24 15:14:06 |顯示全部樓層
插隻手指入去 d 泥到 feel 下咪知 d 泥乾定濕囉
回復

12下一頁